PJONGJANG OPTUŽIO SAD ZA BIOTERORIZAM: Izvodili eksperimente i širili zarazu u Ukrajini i drugim zemljama

P. Z. S. / ria.ru

25. 07. 2022. u 00:11

SEVERNA Koreja optužila je Sjedinjene Države za „biološki terorizam“, izvođenje eksperimenata sa patogenima u Ukrajini i drugim zemljama i širenje zaraznih bolesti, sledi iz članka severnokorejske državne Centralne telegrafske agencije (KCNA).

ПЈОНГЈАНГ ОПТУЖИО САД ЗА БИОТЕРОРИЗАМ: Изводили експерименте и ширили заразу у Украјини и другим земљама

Foto: EPA


- SAD su država – biološki terorista, koja vodi čovečanstvo u smrt... Oni su postavili mnoge biolaboratorije u desetinama zemalja i regiona sveta, uključujući Ukrajinu, i aktivno ubrzavaju razvoj biohemijskog oružja koje ugrožava život i bezbednost čovečanstva - navodi se u poruci.

Prema KCNA, u tajnom dokumentu iz arhiva američke vlade dobijenom 2010. godine, poznato je da je 21. septembra 1951. godine komanda združenih snaga SAD i Ujedinjenih nacija naredila testiranje velikih razmera u borbi u Koreji da bi se „testirala efikasnost specifičnog patogena za vođenje bakteriološkog rata“. Istovremeno, umesto priznanja krivice i izvinjenja, SAD pokušavaju da sakriju činjenice o upotrebi bakteriološkog oružja, „prikače greh” Rusiji, nazivajući je „državom ratnog zločina” i šireći dezinformacije.

Takođe se primećuje da se mapa američkih biolaboratorija širom sveta navodno poklapa sa mapom izbijanja bolesti i virusa koji su se pojavili u svetu poslednjih godina.

- Većina ovih biolaboratorija je koncentrisana u oblastima oko antiameričkih nezavisnih zemalja... Nije slučajno što iza kulisa... zdravstvene krize i velikog šoka od pandemije (korona virusa - prim. aut.) stoje Sjedinjene Države, kaže se u članku.

Prethodno je potpredsednik Saveta Federacije, kopredsedavajući parlamentarne komisije za istraživanje aktivnosti američkih bioloških laboratorija u Ukrajini Konstantin Kosačov rekao da su bakteriološki eksperimenti vršeni na ukrajinskim vojnicima i da su eksperimenti sprovedeni na teritoriji Ukrajina u oblasti izuzetno opasnih zaraznih bolesti.

Ministarstvo odbrane Rusije ranije je održalo prezentaciju koja pokazuje da su Sjedinjene Američke Države potrošile više od 200 miliona dolara na rad bioloških laboratorija u Ukrajini koje su učestvovale u američkom vojno-biološkom programu.

Ruska Federacija, u vezi sa činjenicama američkih vojno-bioloških aktivnosti u Ukrajini, ne isključuje pokretanje mehanizma konsultacija po Konvenciji o zabrani biološkog i toksičnog oružja (BTVC), izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova. Komentarišući informacije o biološkim laboratorijama koje finansiraju SAD u Ukrajini, portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Zhao Lizkian pozvao je Vašington da razjasni svoje aktivnosti biološke militarizacije u zemlji i inostranstvu.

BONUS VIDEO - POGLEDAJTE DEJSTVO RUSKE AVIJACIJE: Napad na utvrđene položaje ukrajinske vojske

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024