RUSKE PODMORNICE KOJE PLAŠE MORNARICU SAD: Zašto je klasa Jasen toliki trn u oku Americi i NATO

P. Z. S. /19fortyfive.com

24. 07. 2022. u 17:10

MORNARICA Sjedinjenih Američkih Država danas ima najbolje podmornice na planeti. Međutim, ruske podmornice klase Jasen su svakako velika nadogradnja za Moskvu i čine Vašington prilično nervoznim iz mnogo očiglednih razloga.

РУСКЕ ПОДМОРНИЦЕ КОЈЕ ПЛАШЕ МОРНАРИЦУ САД: Зашто је класа Јасен толики трн у оку Америци и НАТО

Foto: Printskrin

Otkako je prva ruska podmornica sa nuklearnim pogonom klase Jasen, Severodvinsk, ušla u službu krajem 2013., dve decenije nakon nje počela je izgradnja, drugih podmornics te klase u bržim intervalima, a ruski lideri sada razmatraju da dodaju još više ovih podmornica floti koja je već bila impresivna i zabrinula je komandante NATO-a svojom sposobnošću da izbegne otkrivanje i izvrši udar na bitne ciljeve.

Druga podmornica u klasi, Kazanj, počela je izgradnja u julu 2009. i predata je mornarici u maju 2021. Pratili su je Novosibirsk, početak izgradnje u julu 2013. i pušten u rad u decembru 2021., i podmornica Krasnojarsk, čija izgradnja je počela u julu 2014. godine i navodno je planirana za isporuku krajem 2022.

Više kobilica klase Jasen može biti polegnuto kasnije ove godine, rekla je ruskim državnim medijima ovog meseca osoba iz ruske odbrambene industrije, dodajući da Moskva razmatra da doda dve podmornice na devet već izgrađenih ili planiranih.

Podmornice su relativna svetla tačka u mešovitoj istoriji pomorske modernizacije Rusije. Ta podmorska flota — a posebno „Jasen“, koju NATO naziva klasom Severodvinsk — ostavila je impresivan utisak na ruske susede.

- Sećam se svog prvog susreta sa Džimom Matisom kao ministrom odbrane. Najvažnija stvar koju sam poneo sa sobom na sastanak bila je slika podmornice klase Severodvinsk, jer nam je to bilo toliko važno da prenesemo SAD da je to zaista bio jedan od velikih strateških izazova koje smo videli, kazao je Ine Eriksen Soreide, koji je bio ministar odbrane Norveške od 2013. do 2017. godine, tokom nedavnog sastanka u Huverovoj instituciji.

Podmornice klase Jasen su samo neke od novih plovila, projektila i aviona koje je Rusija nabavila poslednjih godina, ali njihova sposobnost da napadaju mete na kopnu i na moru čini ih posebnim izazovom za NATO.

BONUS VIDEO: RUSIJA TESTIRALA S-500! Pogledajte snimak - PVO sistem oborio balističku raketu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

ZAUSTAVITE SE: Guteres - Krajnje je vreme da se zaustavi opasan krug odmazdi na Bliskom istoku