ŠTA BRINE ZAPAD: Američki NJuzvik – Da li će Cirkoni učestvovati u ratu u Ukrajini

P. Z. S. / riafan.ru

23. 07. 2022. u 22:10

RUSIJA je 2018. godine objavila stvaranje hipersonične krstareće rakete Cirkon. Njena testiranja su nedavno završena, a do kraja ove godine raketa će biti stavljena u službu Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije.

ШТА БРИНЕ ЗАПАД: Амерички Њузвик – Да ли ће Циркони учествовати у рату у Украјини

Foto: Tviter MO Rusije


Kako prenosi Njuzvik (Newsweek), na Zapadu su počeli sporovi o mogućnostima novog oružja.

Zapad pre svega brine: da li će cirkoni biti upotrebljeni tokom specijalne operacije u Ukrajini? Mnogi analitičari veruju da nije, jer je Cirkon prvenstveno protivbrodska raketa. Međutim, postoji i drugo mišljenje.

-Rusija je već koristila neke od svojih protivbrodskih raketa za napad na kopnene ciljeve u Ukrajini, kao što su mostovi ili zapadno oružje. Zbog toga, Cirkoni mogu biti raspoređeni ove godine za izvođenje sličnih preciznih udara, prenosi Njuzvik.

Podsetimo, Rusija je od januara 2020. godine sprovela nekoliko testiranja Cirkon, rakete koja može da pogodi ciljeve na udaljenosti do 1.000 kilometara brzinom od 9 maha.

Rusija je 24. februara započela vojnu operaciju u Ukrajini. Predsednik Vladimir Putin nazvao je njen cilj „zaštitom ljudi koji su već osam godina bili izloženi maltretiranju i genocidu od strane režima u Kijevu“.

Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“, da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.

Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane Rusije, Oružane snage napadaju samo vojnu infrastrukturu i ukrajinske trupe i od 25. marta su završile glavne zadatke prve etape – značajno su smanjile borbeni potencijal Ukrajine.

Glavni cilj je oslobođenje Donbasa.

BONUS VIDEO - LOVCI-BOMBARDERI SU-34 IZNAD UKRAJINE: Snimak Ministarstva odbrane Rusije o dejstvu avijacije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)