KINESKA VOJSKA UPOZORAVA: Amerika stvara bezbednosne rizike u Tajvanskom moreuzu

Tanjug

20. 07. 2022. u 07:57

SJEDINjENE Američke Države su "tvorac bezbednosnih rizika" u Tajvanskom moreuzu sa svojim čestim provokacijama, saopštila je kineska vojska, uz napomenu da su njene snage konstantno u stanju pripravnosti i spremne da brane suverenit i teritorijalni integritet Kine.

КИНЕСКА ВОЈСКА УПОЗОРАВА: Америка ствара безбедносне ризике у Тајванском мореузу

Foto: Printskrin

Sedma flota američke mornarice saopštila je ranije da je razarač US S Benfold izveo "rutinski" tranzit kroz "međunarodne vode Tajvanskog moreuza, u skladu sa međunarodnim pravom", prenosi Rojters.

Istočna komanda Narodnooslobodilačke armije Kine navela je u saopštenju da su njene snage pratile američki brod sve vreme i "upozorile" ga.

 - Česte provokacije i razmetanje od strane Sjedinjenih Država u potpunosti pokazuju da je Vašington razarač mira i stabilnosti u Tajvanskom moreuzu i stvaralac bezbednosnih rizika u regionu - poručuje se u saopštenju kineske vojske.

Naglašeno je da su snage istočne komande kineske vojske "sve vreme u stanju pripravnosti i odlučne da brane državni suverenitet i teritorijalni integritet".

Američka mornarica je saopštila da je brod "prošao kroz koridor u moreuzu koji je izvan teritorijalnog mora bilo koje države".

 - Tranzit broda kroz Tajvanski moreuz pokazuje posvećenost Sjedinjenih Država slobodnom i otvorenom Indo-Pacifiku - navodi se u saopštenju mornarice SAD.

Američka ratna mornarica obavlja takva putovanja otprilike jednom mesečno, što izaziva nezadovoljstvo Pekinga, koji to doživljava kao znak podrške Tajvanu, ostrvu koje Kina smatra svojom teritorijom, navodi britanska agencija.

BONUS VIDEO:

LOVCI-BOMBARDERI SU-34 IZNAD UKRAJINE: Snimak Ministarstva odbrane Rusije o dejstvu avijacije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a