RAT U UKRAJINI: Zelenski "skida glave" bezbednjacima; Seversk pod operativnom kontrolom u toku borbe za grad (FOTO/VIDEO)

Novosti online

18. 07. 2022. u 07:22 >> 02:12

DANAS je 145. dan specijalne operacije ruske vojske u Ukrajini. Portparol ruskog Ministarstva odbrane general Igor Konašenkov je juče saopštio da je raketama dugog dometa u Odesi uništeno skladište protivbrodskih raketa "Harpun" koje su Ukrajini predale zemlje NATO-a. Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski je sinoć smenio sa dužnosti generalnog tužioca Ukrajine Irinu Venediktovu i šefa Službe bezbednosti Ukrajine Ivana Bakanova zbog navodne saradnje pripadnika njihovih službi sa Rusima.

РАТ У УКРАЈИНИ: Зеленски скида главе безбедњацима; Северск под оперативном контролом у току борбе за град (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: Profimedia

Hersonska oblast jača PVO

Hersonska oblast jača sistem protivvazdušne odbrane usred pojačanih raketnih napada ukrajinske vojske, rekao je za RIA Novosti Kiril Stremousov, zamenik šefa regionalne administracije.

-Sada se jača sistem PVO“, rekao je on.

Stremousov je istovremeno napomenuo da vlasti imaju informaciju odakle ukrajinska vojska puca na Hersonsku oblast.

Foto: printskrin

 

Istraga ubistva civila

Istražni komitet Ruske Federacije istražuje činjenicu pogibije muškarca u Verhnjetoreckom u DNR-u usled granatiranja ukrajinskih trupa, prenosi Telegram kanal Ministarstva.

Napominje se da je 18. jula usled granatiranja sa strane Ukrajine u selu Verhnjetorecko jedan muškarac poginuo, a jedna žena povređena usled granatiranja Kujbiševskog okruga u Donjecku.

 

Vazdušna uzbuna u Ukrajaini

Vazdušna uzbina u većem delu Ukrajine. Raketni napadi u Odesi i Nikolajevu.

Likvidiran komandant voda izviđača 93. brigade

Eliminisan je komandant izviđačkog voda 93. brigade Oružanih snaga Ukrajine. Došlo je do saznanja o likvidaciji komandanta izviđačkog voda 93. brigade Oružanih snaga Ukrajine sa pozivnim znakom „Fan“.

Važno je napomenuti da je on bio deo takozvanih „ultrasa“ luganskog fudbalskog kluba „Zarja“ i da se od 2014. borila protiv svojih sunarodnika.

Obuka za urajinaca za ZSU „Gepard“

Na nemačkim vojnim poligonima počela je obuka ukrajinske vojske u upotrebi samohodnih protivavionskih topova Gepard, koje nemačka vlada planira da prepusti ukrajinskim vlastima.

*Pripreme se obavljaju na poligonima u Putlosu i Todendorfu u Šlezvig-Holštajnu.
*Oko stotinu ukrajinskih vojnika je na obuci.

Foto: Shutterstock/Ilustracija


*Nemačka planira da u Ukrajinu prebaci 50 samohodnih protivavionskih topova Gepard.
*Planirano je da se prvih 15 borbenih vozila prebaci do kraja jula.
Samohodna protivvazdušna instalacija „Gepard“ dizajnirana da direktno pokriva kopnene snage od vazdušnog napada.
*Gepard je naoružan sa dva automatska topa kalibra 35mm.
Maksimalni domet pogađanja ciljeva je do 4 km. Visina pogađanja ciljeva do 3 km.
Samohodni top je opremljen sa dva radara za otkrivanje vazdušnih ciljeva na udaljenosti do 15 km.

 

Imenovan novi šef SBU

Na mesto „prijatelja Zelenskog“ Bakanova imenovan je novi šef SBU Vasilij Maljuk. Očekuje se da će ovaj lik još više zavisiti od američkih mentora, koji su bili nezadovoljni što je pod Bakanovom redovno curenje informacija dovelo do tako razornih udaraca kao što je poraz plaćeničkog kampa na poligonu Javoriv ili nedavni napad na skup Komanda ukrajinskog vazduhoplovstva sa stranom vojskom u Vinici.

 

Raketirani ukrajinski položaji

Ukrajinski mediji izveštavaju o raketnom udaru Oružanih snaga Rusije na predgrađe Nikopolja u pravcu Krivog Roga.

Sudeći po zvukovima, granatiranje je izvedeno iz MLRS-a (VBR).

 

Uklonjeno 67.000 mina

Jedinice za razminiranje Oružanih snaga Rusije i Ministarstva za vanredne situacije Rusije proverile su 4.099,08 hektara teritorije i neutralisale 66.936 eksplozivnih objekata u DNR i LNR, rekao je general-pukovnik Mihail Mizincev.

Foto printskrin telegram ria.ru

Zelenski skida glave 28 funkcionera VSU

Služba bezbednosti Ukrajine sprovodi kadrovsku reviziju, rešava se pitanje otpuštanja 28 zvaničnika zbog nezadovoljavajućeg učinka, rekao je Vladimir Zelenski.

 

Eliminisan i treći pukovnik VSU

Načelnik Službe naoružanja i logistike Vazduhoplovnih snaga Ukrajine, pukovnik Oleg Makarčuk. Eliminisan kao rezultat štrajka u Vinici. Treći pukovnik ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva već se pojavio u poslednjih nekoliko dana.


Nesumnjivo interesovanje predstavljaju ličnosti strane vojske koje su eliminisane na istom sastanku, zajedno sa visokim oficirima ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva.


Civili živi štit za naciste

Ukrajinski nacionalisti opremili su uporište u školama u Pavlogradu (Dnjepropetrovska oblast), Harkovu i zgradi u Dobropolju saopštio je načelnik Centra za kontrolu nacionalne odbrane Ruske Federacije general-pukovnik Mihail Mizincev.

Ukrajinci pale žitna polja

Ukrajinska vojska i militanti, koristeći helikoptere i artiljeriju, namerno su palili polja sa žitaricama u Zaporožkoj, Nikolajevskoj, Harkovskoj i Hersonskoj oblasti. Ovo je saopštio načelnik Nacionalnog centra za kontrolu odbrane Rusije general-pukovnik Mihail Mizincev.

Foto Tanjug/AP

Izveštaj Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine


*Na pravcu Slavjanska ruske trupe poboljšavaju taktički položaj svojih jedinica na pravcu Izjum-Barvenkovo. Oružane snage Ruske Federacije vrše artiljerijsko granatiranje položaja Oružanih snaga Ukrajine u rejonima naselja. Čepolj, Karnauhovka, Vernopolje, Bogorodičnoje, Dibrovnoe, Dolina, Krasnopolje i Adamovka. Vazdušno-kosmičke snage Rusije izvele su vazdušne udare na neprijatelja kod Prudjanke i Bogorodičnog.

*U pravcu Donjecka ruska vojska nastavlja napredovanje u pravcu gradova Bahmut i Seversk.

*U pravcu Bahmuta, Oružane snage RF artiljerijski gađaju položaje Oružanih snaga Ukrajine u rejonima naselja. Viimki, Berestovoie, Belogorovka, Pokrovskoie, Veselaia Dolina, Kurdiumovka, Maiskoie i Noises.

*U pravcu Avdejevke, ruske trupe su pojačale jurišne operacije.

 

Ruske rakete pogodila tri vojna cilja u Odesi

Ukrajinska vojna komanda „Jug“ saopštila je da su tri ruske rakete „vazduh-vazduh“ pogodile ciljeve u Odeskoj oblasti.

Kako je navedeno, pogođen je vojni objekat – najverovatnije se radi o skladištu municije.

Jedna raketa je pogodila most u Zatoki, koji je više puta bio meta ruskih raketa. Najverovatnije, cilj je bio da se spreči da most bude otvoren za prelazak.

Foto RIA Novosti

SBU “zarobila” beloruske lokomotive

Služba bezbednosti Ukrajine tvrdi da je zadržala beloruske lokomotive vredne 2,3 miliona dolara.

-Beloruske lokomotive su "uhapšene" na osnovu materijala SBU. Procenjena vrednost blokirane imovine je više od 70 miliona grivni (2,3 miliona dolara – prim. aut.), saopštila je SBU na svom Telegram kanalu.

Lokomotive su pronađene u Kijevskoj oblasti, saopštio je departman.

 

Ukrajinske rakete oštetile gasovod

U artiljerijskom napadu ukrajinskih snaga na region Herson koji trenutno kontrolišu ruske snage oštećen je gasovod u blizini hidroelektrane na reci Dnjepar kod grada Kahovka, saopštila je regionalna uprava.

 

Zapadni instruktori upravljaju HIMARS

Vojska LNR ima pouzdane informacije da sve posade HIMARS MLRS „na terenu“ predvode zapadni instruktori koji daju uputstva za gađanje civilnih infrastrukturnih objekata u gradovima Donbasa, rekao je oficir Narodne milicije LNR Andrej Maročko.

 

Raketirano selo u DNR

Ukrajinske trupe u 19.10 ispalile su raketu iz "uragana" na selo Bajrak u DNR, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

 

Poginula dvojica vojnika DNR

Dvojica vojnika Donjecke Narodne Republike su poginula, a četiri su povređena u ponedeljak, saopštila je Narodna milicija DNR.

-Sa žaljenjem vas obaveštavamo da su dva branioca Donjecke Narodne Republike poginula, a četiri povređena u vršenju vojne dužnosti u borbi za nezavisnost, saopštio je Telegram kanal Narodne milicije.

Foto Tanjug/AP

 

Na 12 naselja u DNR ispaljeno 260 projektila

Ukrajinski vojnici su tokom današnjeg dana ispalili više od 260 granata iz Grada, artiljerije i minobacača na 12 naselja DNR, saopštila je Narodna milicija DNR.

-U toku današnjeg dana, prema informacijama SCKK DNR, neprijatelj je ispalio više od dvesta šezdeset granata iz višecevnih raketnih sistema Grad, cevnu artiljeriju kalibra 155, 152 i 122 mm, minobacače 120 mm. Vatra je otvarana na područja dvanaest naselja Republike, navodi se u poruci.

 

Granatirana četiri naselja u DNR

Ukrajinske trupe su u ponedeljak iz artiljerije gađale četiri naselja u Donjeckoj Narodnoj Republici, uključujući Donjeck, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

-Granatiranje je zabeleženo sa strane Oružanih snaga Ukrajine u sledećim pravcima: 17.10 – naselje Krasnogorovka (Jasinovatskij okrug) – naselje Verhnetorecko: ispaljeno sedam granata kalibra 152 mm; 17.50 - naselje Avdejevka - naselje Jakovljevka: ispaljeno je šest granata kalibra 152 mm; 17.50 - naselje Avdejevka - grad Donjeck (Kjevski okrug): šest granata kalibra 152 mm, navodi se u poruci predstavništva na Telegram kanalu.

Pored toga, na još jedno naselje – Novobahmutovka – ukrajinski vojnici su u 18.10 ispalili šest granata „NATO“ kalibra 155 milimetara, saopštila je kancelarija.

 

Raketni napad na Hidroelektranu

Ukrajinski vojnici izveli su raketni napad na oblast hidroelektrane u Novoj Kahovki, stepen štete se utvrđuje, rekao je za RIA Novosti načelnik gradske uprave Vladimir Leontjev.

-Bio je još jedan neprijateljski napad. Bio je to raketni napad ukrajinskih trupa na hidroelektranu Nova Kahovka, pre oko sat vremena, rekao je Leontjev.

On je pojasnio da se precizira stepen oštećenja na hidroelektrani, kao i prisustvo mogućih žrtava.

Foto: Printskrin Jutjub

 

Zaplenjeno skriveno naoružanje kod Harkova

Vojnici posebnog bataljona Ministarstva unutrašnjih poslova LNR pronašli su zalihe municije kod stanovnika Kupjanskog okruga Harkovske oblasti, javlja dopisnik RIA Novosti.

 

Ukrajinci gađali crkvu u selu

Staru crkvu na centralnom trgu u Verhnetoreckomu u Donjeckoj Narodnoj Republici su gađali ukrajinski vojnici granatama kalibra 155 mm, rekao je komandant devetog puka Narodne milicije DNR sa pozivnim znakom Hohol.

-Američke haubice su malo preciznije, malo većeg kalibra, prave ozbiljnu štetu. Ali, s obzirom na to da Oružane snage Ukrajine uglavnom pogađaju civile, a ne vojne ciljeve, samo ih ljute, rekao je on.

 

Eliminisano 250 stranih plaćenika

Visokoprecizne rakete sa vazdušnim lansiranjem u selu Konstantinovka Donjecke Narodne Republike pogodile su privremenu tačku razmeštanja plaćenika takozvane ukrajinske „legije stranaca“. Uništeno je do 250 stranih boraca, sedam oklopnih vozila i 12 specijalnih vozila.

Foto Tanjug/AP

 

Uništena avijacija Kijeva

Tokom čitavog perioda specijalne operacije koju su u Ukrajini izvele Oružane snage Ruske Federacije, kao i snage Narodne milicije LNR i DNR, neprijateljske trupe su izgubile 257 aviona i 142 helikoptera. Ovo je na brifingu 18. jula saopštio zvanični predstavnik ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

Foto printskrin telegram topwar_ru



Takođe, od početka SVO, ukrajinska strana je izgubila dosta druge opreme. Konkretno, uništeno je 1.564 dronova, 356 sistema PVO, 4.099 tenkova i oklopnih vozila, 759 borbenih vozila MLRS, 3.157 artiljerijskih oruđa i minobacača i 4.392 jedinice specijalnih vojnih vozila.

 

Seversk pod operativnom kontrolom

Pojašnjenje o Seversku od Vitalija Kiseljova, pomoćnika ministra unutrašnjih poslova LNR: „Grad Seversk je potpuno pod našom operativnom kontrolom. Borbe vode za naselje i okolinu. Iz pravca Kramatorska postoji veoma intenzivno granatiranje od strane artiljerije Oružanih snaga Ukrajine na Seversk.

 

Struja stigla u Mariupolj

Obnovljeno snabdevanje strujom više od 3.000 kuća u Mariupolju i preko 100 objekata socijalne infrastrukture - Ministarstvo energetike DNR.

 

Granatirana naselje u DNR

Ukrajinske trupe su za pet minuta granatirale Dolomitnoje i Verhnetoretskoje u DNR, uključujući granate „kalibra NATO“, saopštilo je predstavništvo Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

Foto: Tanjug/AP Photo/Efrem Lukatsky

 

Putin: Rusija neće biti odvojena od sveta, uprkos sankcijama

Rusija ne može da se razvija izolovano od celog sveta, ali to ni neće biti tako, uprkos sankcijama, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin.

- Jasno je da ne možemo da se razvijamo izolovano od celog sveta, ali to i neće biti tako. U savremenom svetu nemoguće je sve zaokružiti i postaviti ogromnu ogradu, to je jednostavno nemoguće - rekao je Putin na sednici Saveta za strateški razvoj i nacionalne projekte.

On je dodao da antiruske sankcije predstavljaju ogroman izazov za zemlju, ali da Rusija neće odustajati, već će se još intenzivnije razvijati, koristeći postojeći potencijal.

Zelenski: Rusija već upotrebila 3.000 raketa protiv Ukrajine

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski saopštio je danas da je ruska vojska na Ukrajinu ispalila više od tri hiljade krstarecih projektila.

Kijev traži veću finansijsku pomoć od Zapada

Strani partneri bi trebalo da povećaju svoju finansijsku podršku Ukrajini kako bi pomogli zemlji da održi finansijsku stabilnost tokom rata sa Rusijom, izjavio je danas savetnik ukrajinskog predsednika Timofij Milovanov.

On je rekao da trenutni iznos kredita i druge pomoći nije dovoljan za finansiranje državnih potreba, koje su značajno porasle uporedo sa padom prihoda izazvanog ratom sa Rusijom, prenosi Rojters.

- Ako ne smanjimo rashode i ne povećamo prilive, posebno od međunarodnih partnera, ako ne stabilizujemo situaciju možda ćemo imati mesec ili dva viška, ali potom ćemo imati krizu - rekao je Milovanov u intervjuu za nacionalnu televiziju.

Heger: Pobeda Ukrajine u interesu cele Evrope

Slovački premijer Eduard Heger ocenio je danas u Beču da je u interesu cele Evrope pobeda Ukrajine.

Foto: Tanjug/AP

Heger, koji je doputovao u posetu Beču rekao je da su važni jedinstvo i solidarnost na evropskom nivou, te poručio: „Na muci se poznaju prijatelji“.

U Mariupolju izložena zarobljena ukrajinska tehnika

DNR: Ukrajinci granatirali dva naselja

Ukrajinske snage su u 13 časova granatirale naselja Mihajlovka i Pantelejmonovka u DNR, na koje je ispaljeno tri, odnosno šest granata kalibra 152 milimetra, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

Nova pomoć za Ukrajinu

Savet Evropske unije dogovorio peti paket vojne pomoći Ukrajini u iznosu od 500 miliona evra, rekao je šef Evropskog saveta Šarl Mišel.

LNR: Formirana administracija u svim gradovima republike

Lider Luganske Narodne Republike (LNR) Leonid Pasečnik je izjavio da je završeno formiranje administracije u svim gradovima i rejonima LNR

- Danas je završeno formiranje administracija u svim gradovima i oblastima Republike! Andrej Skori je postao lider poslednjeg oslobođenog Lisičanska. On je rođen u ovom gradu i učestvovao je u njegovom oslobađanju, zato mu je i povereno mesto vršioca dužnosti šefa uprave Lisičanska - napisao je Pasečnik na Telegramu.

Dodao je da je za uspešne akcije vojnika pod vođstvom Andreja Skorog u oslobađanju Rubežnog, Popasne, Severodonjecka, Svetlodarska i Lisičanska on odlikovan medaljom Heroj Luganske Narodne Republike.

Basurin: Zapadno oružje će biti zaplenjeno ili uništeno

Koliko god da Zapad isporuči naoružanja ukrajinskim vojnicima ono će biti ili zaplenjeno ili uništeno, izjavio je zamenik načelnika uprave Narodne milicije Donjecke Narodne Republike Eduard Basurin.

Brifing ruskog Ministarstva odbrane:

  • U DNR je pogođena tačka privremenog razmeštanja stranih plaćenika, uništeno je do 250 militanata
  • Do 60 ukrajinskih nacionalista poginulo je u udaru na mesto razmeštaja bataljona 118. brigade teritorijalne odbrane u Čerkaskom regionu
  • U rejonu železničke stanice u DNR,  uništeno je više od 10 ukrajinskih sistem Grad udarom na mestu istovara vozova sa vojnom opremom
  • Usled artiljerijskog udara na poljski aerodrom u DNR, uništena su 2 ukrajinska helikoptera Mi-8, a oštećena su još dva helikoptera

Snage DNR napravile poluobruč oko Avdejevke

Snage Donjecke Narodne Republike blokirale su u dva okruga put koji povezuje Avdejevku i Konstantinovku, izjavio je zamenik načelnika Uprave Narodne milicije DNR Eduard Basurin.

- Potpuno smo blokirali put koji povezuje Avdejevku i Konstantinovku u dva okruga. Avdejevka se sada nalazi u poluobruču - precizirao je Basurin.

Ruski ambasador o vojnim NATO bazama u Finskoj: Osiguraćemo svoju bezbednost

Rusija će biti prinuđena da preduzme adekvatne mere kako bi osigurala svoju bezbednost u slučaju pojave stalnih vojnih NATO baza u Finskoj u vidu teškog ofanzivnog naoružanja, izjavio je ambasador Rusije u Finskoj Pavel Kuznjecov.

- U slučaju da se na teritoriji Finske pojavi NATO infrastruktura u vidu stalnih vojnih baza teškog ofanzivnog naoružanja, raketnih sistema i slično, u tom slučaju će Rusija biti primorana da preduzme neophodne i adekvatne mere kako bi osigurala svoju bezbednost. Računam na to da finska vojno-politička i spoljno-politička strana shvata da takav razvoj događaja ne odgovara interesima Finske - rekao je Kuznjecov.

Ukrajinci granatirali Donjeck

Ukrajinske snage su u 11.05 gađale Petrovski okrug Donjecka, ispalivši tri granate kalibra 152 mm, saopštilo je predstavništvo Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

Sankcije će naškoditi zemljama trećeg sveta

Zapadne sankcije neće baciti na kolena Rusiju - od njih će stradati zemlje trećeg sveta.

Ovo je izjavio vršilac dužnosti predsednika Šri Lanke, premijer Ranil Vikramasinghe.

Rusi prvi put upotrebili dron kamikazu

Rusija je prvi put gađala položaje Oružanih snaga Ukrajine dronovima kamikaza "Lancet-3", izjavio je član glavnog saveta vojno-civilne administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov.

Ranije nije zvanično prijavljivana upotreba "Lanceta-3" u Zaporoškoj oblasti.

- Prvi put su položaji militanata u regionu Zaporožja pogođeni upotrebom lutajuće municije ruske proizvodnje "Lancet-3". Ovo je veliki korak napred - rekao je on u emisiji TV kanala Solovjov Uživo.

Kadirov: Popunjena sve četiri bataljona "Ahmata"

Predsednik Čečenije Ramzan Kadirov rekao je da su sva četiri bataljona specijalnog puka "Ahmat" potpuno popunjena ljudstvom i opremljena.

Kadirov je ranije najavio formiranje četiri bataljona sa impresivnim brojem ljudstva regrutovanog isključivo od Čečena.

- Puk specijalne namene "Sever-Ahmat", koji nosi ime Heroja Rusije Ahmata Kadirova je popunjen! U njemu su borci koji su upijali iskustvo vojnih operacija u Siriji i Ukrajini. To je borbena struktura koja je potrebna danas, poput tri popunjena bataljona "Istok-Ahmat", "Zapad-Ahmat" i "Jug-Ahmat" - napisao je Kadirov na svom Telegram kanalu.

Borelj: Sankcije nisu greška, nastavljamo da to radimo

Šef diplomatije EU, Žosep Borelj, najavio je danas da će EU nastaviti da podržava Ukrajinu, uključujuci i jačanje vojne pomoći, ali i jačanje sankcija protiv Rusije.

Borelj je ocenio da u EU postoji ”velika debata o efikasnosti EU sankcija protiv Rusije”, kao i da ”neki lideri govore da su sankcije bile greška i da pogađau EU više nego Rusiju”.

Ne mislim da je to greška. To je nešto što smo mi morali da uradimo i nastavićemo to da radimo”, poručio je Borelj.

Žosep Borelj je pred početak sastanak Saveta ministara spoljnih poslova, koji se odrzava u Briselu, poručio da će ministri razmotriti predlog novog paketa o jačanju efikasnosti sankcija protiv Rusije i odbacio optužbe da su cene nafte u Evropi skočile zbog uvođenja embaraga na naftu iz Rusije.

Ruske snage pronašle skladište ukrajinske municije u Hersonu

U Hersonu su u skrovištu koji su opremili ukrajinski diverzanti pronađena dva prenosna protivvazdušna raketna sistema „Igla“, bacač granata, eksploziv sa detonatorima, granate i automati „kalašnjikov“, izjavio je za Sputnjik izvor u ruskim bezbednosnim agencijama.

U razgovoru sa stanovnicima Hersona dobijena je informacija da su u zoni benzinske pumpe u izgradnji viđene tri nepoznate osobe koje su pregledale stanicu. Nakon pretresa, u jednom od objekata pronađeno je skrovište u kome su, između ostalog, pronađena dva prenosna sistema, rekao je izvor.

Prema njegovim rečima, oba sistema „Igla“ bila su bez lansera, serijski i brojevi parija nisu bili čitljivi. Osim toga, tamo su bili sakriveni i bacač granata RPG-18, više od dve hiljade spakovanih metaka kalibra 5,45 mm i još hiljadu u rasutom stanju; dve jurišne puške – AKM i AKSU; tri granate F-1 i sedam –   RGD, kao i 21 osigurač UZRGM; pištolj PM sa dva šaržera; TNT bomba od 400 grama, pet elektronskih detonatora i dva kabla za paljenje od 15 centimetara.

Lavrov: Gubeći na bojnom polju, Kijev izvodi krvava insceniranja za satanizovanje Rusije

Ukrajinski režim, gubeći na bojnom polju, priređuje insceniranja "na krvi" kako bi satanizovao Rusiju u očima međunarodne zajednice, navodi se u članku koji je objavio ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov za list "Izvestija".

- Gubeći na bojnom polju, ukrajinski režim i njegovi zapadni pokrovitelji ne prezaju od krvavih insceniranja kako bi satanizovali našu zemlju u međunarodnom javnom mnjenju. Već su se dogodili Buča, Marijupolj, Kramatorsk, Kremenčug. Na pripreme novih insceniranih incidenata redovno sa činjenicama u rukama upozorava rusko Ministarstvo odbrane - primetio je Lavrov.

Provokativna insceniranja u izvođenju Zapada i njegovih poslušnika imaju prepoznatljiv potpis. I nisu počela u Ukrajini, već mnogo ranije, dodao je ministar.

Lavrov kao prvi primer navodi srpsku pokrajinu Kosovo i Metohiju i selo Račak 1999. godine.

Kina neće imati pasivan stav prema ukrajinskoj krizi

Peking nije strana u ukrajinskoj krizi, ali neće sedeti skrštenih ruku, izjavio je kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji u telefonskom razgovoru sa mađarskim ministrom spoljnih poslova Peterom Sijartom.

Vang Ji/Foto: Jutjub/CNA

- Kina nije strana u ukrajinskoj krizi, ali nećemo biti ravnodušni posmatrači i, štaviše, ne nameravamo da dolivamo ulje na vatru. Uvek smo bili nepokolebljivi i dosledni u podsticanju mira i pregovora - rekao je kineski ministar.

Diplomata je naglasio da sve strane treba da izvuku pouke iz ukrajinske krize. On je takođe dodao da sve strane treba da razgovaraju o stvaranju uravnotežene, efikasne i održive evropske bezbednosne arhitekture za postizanje trajnog mira.

Šojgu u inspekciji grupe "Vostok"

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu izvršio je inspekciju grupe "Vostok", koja je uključena u izvršavanje zadataka u specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini.

Ukrajinci gađali Pantelejmonovku

Ukrajinske snage gađale su naselje Pantelejmonovka u DNR na koje su u 6.10 ispalile 20 granata kalibra 155 mm, a u 7.20 – 10 granata kalibra 15 5mm, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

Zelenski: Neprihvatljiva odluka Kanade o izuzeću od sankcija

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski saopštio je kanadskom premijeru Džastinu Trudou da je za njegovu zemlju neprihvatljiva odluka Otave da vrati gasnu turbinu namenjenu gasovodu Severni tok 1, jer smatra bi to moglo da podstakne još kršenja sankcija Rusiji.

Reč je o prvom telefonskom razgovoru dvojice lidera nakon kanadske odluke da dopusti povratak u Evropu turbine za ruski gasovod Severni tok 1, koju je ukrajinski predsednik oštro kritikovao.

Šolc: Nema ukidanja sankcija Rusiji za diktirani mir

EU neće povući sankcije uvedene Rusiji zbog agresije na Ukrajinu, ako Moskva i Kijev potpišu mirovni sporazum pod ruskim uslovima, izjavio je nemački kancelar Olaf Šolc, prenosi TASS, pozivajući se na nemačke medije.

- Deo nove realnosti je da se i EU konsolidovala. Ona je prilično jednoglasno reagovala na rusku agresiju i uvela do sada nezabeležene oštre kaznene mere. Od početka smo znali da ćemo verovatno morati da primenjumo ove sankcije još dugo - naveo je Šolc u svom članku za nemački dnevnik Frankfurter algemajne cajtung, objavljenom u nedelju.

Rusi gađaju Kramatorsk

Ruske snage raketirale su industrijsku zonu grada Kramatorska u Donjeckoj oblasti, saopštio je jutros gradonačelnik Oleksandr Gončarenko.

On je na Fejsbuku napisao da su ispaljena četiri projektila, najverovatnije iz višecevnih lansera raketa.

"Mste" dejstvuju po Ukrajincima

Na društvenim mrežama je objavljen snimak dejstva ruskih samohodnih topova "Msta".

Na granici Kurske oblasti u Rusiji sa Ukrajinom čuju se eksplozije i pucnjava

- Naša vojska realizuje borbene zadatke u okviru specijalne vojsne operacije na granici Gluškovskog rejona i Sumske oblasti (Ukrajina). Zato se ovde čuje pucnjava. Molim građane da ostanu mirni - izjavio je gubernator Kurske oblasti Roman Starovojt, piše Sputnjik.

Juče je gradonačelnik ukrajinskog grada Suma pozvao građane da se evakuišu, nakon čega je bio meta oštrih kritika zbog "izazivanja panike".

Rogov: Zapad dao ultimatum Zelenskom

Šef Zaporoške oblasti Rogov rekao je da su zapadni pokrovitelji dali ultimatum Zelenskom da ne preda grad Slavjansk DNR-u, inače će vojno finansiranje biti zaustavljeno;

Liz Tras spremna da se sastane sa Putinom

Britanska ministarka spoljnih poslova Liz Tras rekla je da je spremna da se sastane sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom na samitu G20, ukoliko postane premijer.

Rusi granatirali Nikopolj

Ruske snage granatirale su noćas ukrajinski grad Nikopolj u Dnjepropetrovskoj oblasti, a ranjena je jedna osoba, saopštio je načelnik vojne uprave grada Jevgenij Jevtušenko.

On je na Telegramu napisao da se utvrđuju razmere razaranja, prenosi Interfaks Ukrajina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

OSUĐENA NA 50 GODINA ZBOG BIZARNOG ZLOČINA: Ubila trudnicu, pa joj ukrala bebu iz stomaka (VIDEO)