AMERIKANCI SU TAMO POTPUNO PODBACILI: Saudijski princ oštro odgovorio Bajdenu, podsetio ga na zločine SAD

Novosti online

16. 07. 2022. u 17:16

SAUDIJSKI prestolonaslednik Mohamed bin Salman je, odgovarajući na navode američkog predsednika Džoa Bajdena o umešanosti u ubistvo novinara Džamala Kašogija, podsetio američkog lidera na pogrešne procene Vašingtona, piše Rojters.

АМЕРИКАНЦИ СУ ТАМО ПОТПУНО ПОДБАЦИЛИ: Саудијски принц оштро одговорио Бајдену, подсетио га на злочине САД

Foto: AP Photo/Jacquelyn Martin, Pool, File/AP Photo/Evan Vucci

- Rijad je preduzeo sve mere da spreči slične greške u budućnosti. Ali ne zaboravite da su i Sjedinjene Države napravile niz pogrešnih procena, kao što je incident u zatvoru Abu Graib u Iraku - rekao je Mohamed bin Salman.

Saudijski princ je takođe upozorio Bajdena na negativne posledice pokušaja da se zemljama određene vrednosti nameću silom.

- Kao što se dogodilo u Iraku i Avganistanu, gde su SAD podbacile - navodi Rojters reči princa Mohameda bin Salmana.

Dan ranije je šef Bele kuće rekao da smatra da je Muhamed bin Salman Al Saud odgovoran za ubistvo novinara Džamala Kašogija. Zauzvrat, prestolonaslednik negira umešanost u ubistvo.

Novinar Vašington posta Kašogi ubijen je 2018. u Turskoj. Tokom predsedničke kampanje, Bajden je obećao da će pretvoriti Saudijsku Arabiju u izolovanu državu zbog zločina.

Godine 2003. američke trupe pokrenule su vojnu operaciju u Iraku. Zatvor Abu Graib, koji se nalazi u istoimenom gradu u blizini Bagdada, postao je centralni zatvor za Iračane optužene za zločine protiv snaga zapadne koalicije. Zatvorenici su bili mučeni i mnogi su umrli.

Samo 12 vojnika proglašeno je krivim po optužbama u vezi sa incidentima u Abu Graibu. Istovremeno, sud nije otkrio umešanost visokih zvaničnika Pentagona u incident.

BONUS GALERIJA: Čečenski specijalci na defileu u Groznom

BONUS VIDEO: MANEVRI BALTIČKE FLOTE - Pogledajte vežbe posada na 60 brodova

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije