ODBEGLI BIVŠI PREDSEDNIK ŠRI LANKE: Radio sam sve da sprečim ekonomsku krizu

Tanjug

16. 07. 2022. u 12:24

BIVŠI predsednik Šri Lanke Gotabaja Radžapaksa, koji je ove nedelje pobegao u inostranstvo da bi izbegao narodnu pobunu protiv svoje vladavine, saopštio je da je preduzeo "sve moguće korake" da spreči ekonomsku krizu koja je zahvatila ovu ostrvsku državu.

ОДБЕГЛИ БИВШИ ПРЕДСЕДНИК ШРИ ЛАНКЕ: Радио сам све да спречим економску кризу

Foto: AP Photo/Thilina Kaluthotage

Parlament je u petak prihvatio ostavku Radžapakse, koji je u sredu odleteo na Maldive, a zatim u Singapur, nakon što je stotine hiljada demonstranata izašlo na ulice Kolomba pre nedelju dana i zauzelo njegovu zvaničnu rezidenciju i kancelarije, prenosi Rojters.

Parlament Šri Lanke sastao se danas kako bi započeo proces izbora novog predsednika, a tokom zasedanja zvanično je pročitano Radžapaksino pismo o ostavci, čiji sadržaj ranije nije objavljen.

U pismu bivši predsednik navodi da je finansijska kriza Šri Lanke ukorenjena u godinama lošeg ekonomskog upravljanja koje su prethodile njegovom mandatu, zajedno sa pandemijom kovid-19, koja je drastično smanjila dolaske turista na Šri Lanku i doznake radnika u inostranstvu.

- Moje je lično uverenje da sam preduzeo sve moguće korake da rešim ovu krizu, uključujući pozive parlamentu da se formira vlada svih stranaka ili jedinstva- poručio je Radžapaksa u pismu.

Parlament će se ponovo sastati u utorak da odlučuje o kandidaturama za mesto predsednika, a glasanje o novom lideru zemlje biće održano u sredu, prenosi Rojters.

Šestostruki premijer Ranil Vikremesinge, saveznik Radžapakse, položio je juče zakletvu kao vršilac dužnosti predsednika.

Vikremesinge, za koga su demonstranti takođe tražili da odstupi, izabran je u petak i za kandidata vladajuće stranke za novog predsednika, što bi moguće dovelo ponovo do nemira, ukoliko bude izabran, navodi britanska agencija.

Više od 100 policajaca i pripadnika obezbeđenja sa dugim cevima bilo je danas raspoređeno na prilazu parlamentu, postavljajući barikade i vodene topove kako bi sprečili nemire, iako nije bilo znakova bilo kakvih demonstranata.

Ulični protesti zbog ekonomske krize Šri Lanke tinjali su mesecima pre nego što su uzavreli 9. jula, sa demonstracijama na kojima je porodica Radžapaksa i njeni saveznici optužena za nagli skok inflacije, nestašicu osnovnih dobara i korupciju.

Višednevni redovi za gorivo postali su pravilo na ostrvu od 22 miliona, dok su se devizne rezerve smanjile na blizu nule, a ukupna inflacija je prošlog meseca dostigla 54,6 odsto.

Šri Lanka je danas dobila prvu od tri planirane pošiljke goriva, nakon oko tri nedelje prekida, saopšteno je iz ministarstva energetike uz napomenu da su one plaćene.

Druga pošiljka dizela će takođe stići danas, a još jedna isporuka benzina očekuje se do utorka, navodi Rojters.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri