VREDNOST IM JE 20 MILIONA DOLARA: U Los Anđelesu zaplenjeno milion tableta fentanila - jači je 80 do 100 puta od morfijuma!

Tanjug

15. 07. 2022. u 23:59

MILION tableta fentanila čija se vrednost procenjuje na 20 miliona dolara zaplenjena je tokom racije ovog meseca u blizini Los Anđelesa, što je najveća zaplena ove vrste u Kaliforniji ikada.

ВРЕДНОСТ ИМ ЈЕ 20 МИЛИОНА ДОЛАРА: У Лос Анђелесу заплењено милион таблета фентанила - јачи је 80 до 100 пута од морфијума!

Foto Ilustracija

Zaplena se dogodila 5. jula u privatnoj rezidenciji u Inglvudu kod Los Anđelesa, a lokacija je otkrivena tokom istrage o trgovini drogom povezanom sa meksičkim narko kartelom Sinaloa, navodi se u saopštenju američke Uprave za borbu protiv droge (DEA), preneo je Ju-Es-Ej tudej.

Agenti su u kući pronašli pilule koje su bile namenjene za maloprodaju, dodaje DEA.

- Ova enormna zaplena je prekinula protok opasno velike količine fentanila na naše ulice i verovatno spasila mnoge živote. Zapanjujuć broj tinejdžera i mladih ljudi nisu svesni da udišu fentanil u ovim lažnim tabletama i da se tako truju - rekao je specijalni agent DEA Bil Bodner.

Istražitelji DEA iz Los Anđelesa i Njujorka, zajedno sa policijom Hotorna iz Kalifornije, su već razotkrili mrežu kurira i skladišta droge, a istraga je i dalje u toku. Ova zaplena se dogodila nekoliko dana nakon što su meksičke vlasti zaplenile više od pola tona fentanila u Sinaloi, ulične vrednosti od oko 230 miliona dolara, što je najveća zaplena fentanila u istoriji Meksika.

Fentanil, sintetički opijat, jači je 80 do 100 puta od morfijuma.

Jeftiniji je od drugih opioida i stavlja se u pojedine lekove, pa se onda prave pilule koje izgledaju kao oksikodon, ksanaks ili aderal.

Prema podacima američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), broj smrtnih slučajeva od fentanila povećao se za 23 odsto i predstavljao je dve trećine predoziranja prošle godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

SZO UPOZORAVA SVET: Opasan virus se razvija...