POŽARI BUKTE ŠIROM EVROPE: Vreli talas izaziva vatrene stihije

Tanjug

14. 07. 2022. u 19:17

POŽARI na otvorenom šire se danas u Portugaliji, Španiji, Francuskoj, Grčkoj i Hrvatskoj, zbog čega su neki domovi izgoreli, a u trenutku kad je Evropu zahvatio vreli talas, javlja Rojters.

ПОЖАРИ БУКТЕ ШИРОМ ЕВРОПЕ: Врели талас изазива ватрене стихије

Foto AP

U portugalskoj centralnoj oblasti Leirija vatrogasci se bore da zaustave vatru koju raspiruje i jak vetar.

 - Sreda je bila vrlo težak dan. Apsolutno je ključno da izbegnemo ovakve situacije jer dovode do iscrpljivanja vatrogasaca i svih koji se bore protiv požara, svih koji se trude da kontrolišu situaciju - kazao je premijer Portugalije Antonio Košta, preneo je Rojters.

U susednoj Španiji požar je zahvatio zapadni region Ekstramadura i proširio se u pokrajinu Salamanku, zbog čega je evakuisano 49 dece iz letnjih kampova.

Lokalne vlasti su saopštile da je izgorelo više od 4.000 hektara zemlje.

U Hrvatskoj vatrogasci su se borili protiv šumskog požara uz podršku iz aviona, a u pomoć je pozvana i vojska da zaustavi vatru koja se širi oko Zadra i Šibenika.

Na jugozapadu Francuske oko 1.000 vatrogasaca, kojima pomaže šest aviona, bori se protiv dva požara na otvorenom.

 - Požari i dalje nisu pod kontrolom - saopštile su lokalne vlasti Žironda, odakle je evakuisano oko 500 stanovnika.

Drugi požar bukti duž obale Atlanskog okeana u blizini dine Pilat, najveće peščane dine u Evropi, pa je iz obližnjih kampova u sredu evakuisano 6.000 ljudi, a 60 jutros.

Probleme sa vatrenim stihijama imaju i u Grčkoj, ali je požar na ostrvu Samosu u Egejskom moru, prema rečima lokalnih zvaničnika, jutros stavljen pod kontrolu.

Od danas posle podne, problem sa požarom imaju i u okrugu Preveze, 400 kilometara severno od Atine, kao i na ostrvima Eviji i Kefaloniji, dok je požar na Lezbosu delimično pod kontrolom.

 

BONUS VIDEO:

Snimak sa mesta nesreće na Tari u kojoj je poginuo član ekipe filma "Oluja"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

MEDIJI TVRDE: Netanjahu odgovorio Berbokovoj - Mi nismo nacisti, u Gazi nema gladi