ŠOLC I ZELENSKI U RASKORAKU: Berlin podržao odluku Kanade koja osigurava snabdevanje Nemačke ruskim gasom

Tanjug

13. 07. 2022. u 17:16

NEMAČKI kancelar Olaf Šolc pozdravio je odluku kanadske vlade da Nemačkoj isporuči turbinu koju je Siemens Enerdži servisirao u Kanadi i saopštio da to omogućava Berlinu da ostane u poziciji da pruža podršku Ukrajini.

ШОЛЦ И ЗЕЛЕНСКИ У РАСКОРАКУ: Берлин подржао одлуку Канаде која осигурава снабдевање Немачке руским гасом

Foto: Tanjug

- To osigurava naše snabdevanje preko potrebnim prirodnim gasom i čuva Nemačku i Evropu u poziciji da podrže Ukrajinu pružanjem humanitarne, finansijske i vojne pomoći - naveo je Šolc u današnjem saopštenju.

Kanadski ministar prirodnih resursa izjavio je u nedelju da će ta zemlja vratiti u Nemačku popravljenu turbinu koja je potrebna za gasovod Severni tok 1 kojim se ruski gas isporučuje Nemačkoj.

Kanadski list "Gloub end Mejl" objavio je danas da je turbina za gasovod Severni tok 1, koja je bila zadržana u Montrealu zbog sankcija Kanade protiv Gasproma, na putu ka Evropi.

Zelenski besan na Kanadu

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski ocenio je ranije kao opasnu odluku Kanade da vrati Nemačkoj rusku turbinu za gasovod Severni tok 1.

Zelenski je u video obraćanju podsetio da je ukrajinsko Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo predstavnika Kanade zbog, kako je ocenio, apsolutno neprihvatljivog isključenja iz režima sankcija prema Rusiji, prenosi Interfaks Ukrajina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!