BUNKEROM OD 8 MILIONA EVRA PROTIV RUSKOG ŠPIJUNIRANJA: EU spremna da izgradi objekat kako bi se zaštitili od curenja informacija

G. ČVOROVIĆ, od stalnog dopisnika "Večernjih novosti" - PARIZ

12. 07. 2022. u 10:40

BRISELSKI činovnici i evropski lideri uplašili su se ruskih špijuna!

БУНКЕРОМ ОД 8 МИЛИОНА ЕВРА ПРОТИВ РУСКОГ ШПИЈУНИРАЊА: ЕУ спремна да изгради објекат како би се заштитили од цурења информација

Foto AP

 EU je krenula u izgradnju bunkera pod čijim će se debelim zidinama, u krugu kompleksa zgrada Evropskog saveta, održavati važni sastanci, daleko iza znatiželjnih i zamišljenih neprijateljskih ušiju.

Do javnosti je ovih dana, usred rata u Ukrajini i povećane surevnjivosti između sve strane, dospeo konspirativni dokument na osnovu kog se saznalo za plan izgradnje ovog bunkera koji bi trebalo da bude operativan već 2024. godine. Na njegovo konstruisanje biće utrošeno osam miliona evra. Elemente o tome preneo je "I-JU observer".

Izolacioni "kavez" će sertifikovati NATO, čiji će stručnjaci tako potvrditi da informacije ne mogu da cure kroz debele zidove. Spoljni omotač ne bi trebalo da propupšta elektromagnetne i radio-talase, za koje se sumnja da bi mogli da budu prisluškivani na daljinu.

KAPACITET ZA 100 LjUDI

KADA bude završen, bunker će imati kapacitet za stotinak ljudi. Moći će da ga koriste lideri, ministri i visoki funkcioneri, uključujući i ambasadore zemalja članica, kada budu razmenjivali poverljive informacije. Planirano je da sastancima prisustvuje do 34 donosioca odluka, njihova 34 beležnika, kao i tehničko osoblje protokola i posluživanja.

Svi koji budu ulazili u bunker, moraće, takođe, napolju da ostave sve elektronske uređaje, uključujući i mobilne telefone. Cilj je, kako se navodi, da donete odluke ne budu na dohvat za "ruske i ostale špijune."

Blindirano zdanje takođe neće biti povezano na "vaj-faj" signal, već će biti opremljeno posebnom internom tehnologijom za konferencije. Mikrofoni će funkcionisati samo preko kablova, kao i TV ekrani i veze sa prevodilačkim kabinama u kojima će moći da se nađe do 30 prevodilaca.

Dozvolu za ulazak imaće samo one osobe koje poseduju posebnu akreditaciju s oznakom "Sikret EU", što predstavlja drugi u nizu po snazi bezbednosnih prstenova. Taj stepen se odnosi na situacije koje mogu značajno da utiču na sigurnost EU.

Iz bezbednosnih razloga nije navedeno u kom će tačno delu kompleksa Evropskog saveta biti izgrađen ovaj bunker.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

EJ, LJUDI, ALI BUGARSKA... Ovom pričom je Nikola Jokić šokirao Amere