BORELJ PRIZNAO: Stav Evropske unije o Ukrajini nije prevladao na sastanku G20

Novosti onlajn

11. 07. 2022. u 11:09

NA SASTANKU ministara spoljnih poslova G20, koji je održan na Baliju, izneti su različiti pogledi na rusku specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini, ali stanovište Evropske unije zasad nije preovladalo, priznao je šef diplomatije EU Žozep Borelj.

БОРЕЉ ПРИЗНАО: Став Европске уније о Украјини није превладао на састанку Г20

Foto: Tanjug/AP

- Globalna bitka narativa je u punom jeku i mi u ovom momentu ne pobeđujemo - saopštio je Borelj, navodi se na sajtu diplomatskog resora EU.

On je podsetio da je u martu u Generalnoj skupštini UN 140 država podržalo rezoluciju kojom se osuđuje specijalna operacija u Ukrajini. Međutim, kako je dodao, „naglo se razilaze“ mišljenja po pitanju daljih koraka.

Dok su zemlje G7 (Velika Britanija, Nemačka, Italija, Kanada, Francuska, Japan i SAD) i njihovi istomišljenici „ujedinjeni u osudi Rusije i uvođenju sankcija protiv nje“, druge zemlje „često imaju drugačije gledište“, priznao je Borelj.

Po njegovom mišljenju, mnogi imaju uzdržan stav iz različitih razloga: jedni su „više zabrinuti zbog toga kakve će posledice imati rat po njih“, drugi se žale na „dvostruke standarde“, žele da sačuvaju dobre odnose sa Rusijom, ili „ne žele da stanu na bilo čiju stranu, jer bi to ugrozilo njihove geopolitičke interese“.

On smatra da EU treba da se solidariše sa Ukrajinom, pomažući na konkretan način onima koji su najviše pogođeni posledicama vojnih dejstava.

- Glavni zaključak je da se, apstraktno govoreći, svi slažu da je neophodan multilateralizam i zaštita principa kao što su teritorijalni suverenitet i neupotreba sile. Ali surova istina je da nacionalni interesi često nadmašuju zajedničku privrženost višim idealima - zaključio je Borelj.

Sastanak ministara inostranih poslova zemalja članica grupe G20 održan je na Baliju u Indoneziji 7. i 8. jula.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: 

UNIŠTENA DVA AMERIČKA SISTEMA HIMARS: Ministarstvo odbrane Rusije objavilo snimak

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)