STRAH OD RUSIJE: Evropska unija gradi tajni bunker u Briselu

Novosti online

10. 07. 2022. u 20:09

EVROPSKA unija gradi u Briselu bezbedan bunker vredan osam miliona evra kako bi lideri mogli da razgovaraju o tajnama „bez ruskih ili drugih prisluškivača“, navodi se u memorandumu EU koji opisuje projekat.

СТРАХ ОД РУСИЈЕ: Европска унија гради тајни бункер у Бриселу

Foto: EPA/AP/ilustracija

Telefoni, satovi i slušni aparati lidera biće zabranjeni u navodno zaštićenoj zemunici.

Portal „EU obzerver“ navodi da je imao pristup memorandumu EU koji opisuje projekat i da će bunker biti dizajniran da ugosti oko 100 ljudi – do 34 lidera i prateće osoblje. Predviđen da bude izgrađen do 2024. godine, bunker će se nalaziti negde u okviru kompleksa Evropskog saveta u belgijskoj prestonici.

Sala za sastanke će biti oflajn, ali će sadržati mikrofone povezane sa kabinama za prevodioce. I prostorija i ove kabine će biti u „izolacionom kavezu sa sertifikatom NATO-a“ kako bi onemogućili da se elektromagnetni i radio talasi iznutra pokupe spolja, a svima koji žele da uđu, čak i čistačima, biće potrebna bezbednosna dozvola „TAJNA EU“ – drugi najviši nivo klasifikacije bloka.

Prema navodnom memorandumu EU, objekat će biti počišćen „pre i posle sastanaka da bi se otkrio, locirao i neutralisao bilo koji uređaj za prisluškivanje“, a svako ko uđe moraće da ostavi telefone, laptope, pametne satove, elektronske ključeve i slušne aparate u zvučno izolovanim ormarićima ispred, piše RT.

Ovolika usredsređenost na bezbednost ima za cilj da isključi „ruske ili druge prisluškivače“, piše na portali. Međutim, nije poznato da li EU gradi komoru kao odgovor na konkretnu bezbednosnu pretnju ili iz opšteg osećaja opreza. Pojedinačno, članice EU su optužile Rusiju za špijunažu mnogo pre nego što je Moskva poslala svoje trupe u Ukrajinu, a proterivanje diplomata zbog navodnog špijuniranja je deo kursa u međunarodnim odnosima, dok Belgija tvrdi da je ranije ove godine proterala desetine ruskih špijuna.

Međutim, špijuniranje se podjednako odvija između saveznika kao i protivnika, pri čemu je poznato da su Sjedinjene Države prisluškivale 122 svetska lidera oko 2014. godine. Agencija za nacionalnu bezbednost SAD je sprovela opsežan nadzor nad visokim zvaničnicima u Francuskoj i Nemačkoj, navode dokumenta koje je objavio Vikiliks.

Izrael i Kina su takođe optuženi da sprovode operacije nadzora u Briselu, a EU je godinama pritiskala Belgiju da pooštri svoje zakone o špijunaži, koji omogućavaju da špijuniranje u mnogim slučajevima ostane nekažnjeno.

(Sputnjik)

BONUS GALERIJA: Čečenski specijalci na defileu u Groznom

BONUS VIDEO - POGLEDAJTE RUSKE TENKOVE U AKCIJI: Snimci DNR prikazuju napade na položaje ukrajinske vojske

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

NIKOLA JOKIĆ UŠAO U NBA ISTORIJU: Denver slavi, niko nikada kao Srbin!