RAZOČARALI STE NAS! Kijev o odluci Otave da vrati Nemcima gasnu turbinu za Severni tok

P. Z. S. / ria.ru

10. 07. 2022. u 18:15

MINISTARSTVO energetike Ukrajine pozvalo je Kanadu da poništi odluku o vraćanju turbine za Severni tok.

РАЗОЧАРАЛИ СТЕ НАС! Кијев о одлуци Отаве да врати Немцима гасну турбину за Северни ток

Foto D. Stojaković

Ranije je Rojters, pozivajući se na izvor upoznat sa situacijom, javio da je Kanada već odlučila da Nemačkoj vrati turbinu za gasovod Severni tok. Prema Rojterovom izvoru, odluka o vraćanju turbine je već doneta, turbina će biti poslata u Nemačku, koja će je potom isporučiti Gaspromu.

-Pozivamo vladu Kanade da poništi ovu odluku, kao i da osigura integritet režima sankcija, navodi se u saopštenju Ministarstva energetike na Fejsbuku*.

Odeljenje je primetilo da su razočarani odlukom Kanade. Ministarstvo energetike smatra da Rusija može da isporučuje gas Nemačkoj bez turbine. "Prvo, kompresorska stanica Severni tok 1 je opremljena sa nekoliko turbina, uključujući i rezervne. Samo jedna turbina je sada u Kanadi. Drugo, Rusija može da nastavi nesmetano snabdevanje EU gasom, čak i ako je iz nekog razloga transport Severnim tokom 1 nemoguće, Rusija može da koristi tranzitni kapacitet koji je već platila preko Ukrajine, dodaje ministarstvo.

Sredinom juna Gasprom je saopštio da može da isporučuje Severnom toku samo 67 miliona kubnih metara gasa dnevno, sa planiranom zapreminom od 167 miliona kubnih metara.

Kompanija je to objasnila razvojem remontnog veka gasnih kompresorskih jedinica (GCU), kašnjenjem u radu nemačkog Simensa, koji zbog kanadskih sankcija Rusiji ne može da vrati GCU sa remonta iz kanadske fabrike, kao i kao utvrđene tehničke neispravnosti motora.

Sada Gasprom koristi oko 40 odsto kapaciteta gasovoda, glavne rute za isporuku ruskog gasa u evropski region, i planirano je da od 11. do 21. jula isključi Severni tok radi godišnjeg održavanja, što bi moglo da pogorša nestašice gasa u Evropi. Neke zemlje – među njima Nemačka i Austrija – izrazile su zabrinutost da bi isporuke duž autoputa nakon završetka radova mogle da se smanje ili prekinu.

BONUS VIDEO - POGLEDAJTE DEJSTVO RUSKE AVIJACIJE: Napad na utvrđene položaje ukrajinske vojske

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

OSUĐENA NA 50 GODINA ZBOG BIZARNOG ZLOČINA: Ubila trudnicu, pa joj ukrala bebu iz stomaka (VIDEO)