RAT U UKRAJINI: Odbijen napad na aerodrom kod Donjecka; Ministar odbrane Reznikov - Imamo ogromne gubitke (FOTO/VIDEO)

Novosti online

10. 07. 2022. u 07:21 >> 22:53

SPECIJALNA operacija ruske vojske u Ukrajini ušla je u 135. dan. Rusko Ministarstvo odbrane tvrdi da su ruske snage juče pogodile dve "baze stranih plaćenika raspoređene u blizini Harkova". Ruska vojska je juče, u sadejstvu sa Narodnim milicijama DNR i LNR oslobodila Grigorjevku, i nastavlja da napreduje ka Seversku, Artjomovsku i Soledaru.

РАТ У УКРАЈИНИ: Одбијен напад на аеродром код Доњецка; Министар одбране Резников - Имамо огромне губитке (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: Profimedia

Agonija Zelenskog

Deputat Državne dume iz regiona Krim Mihail Šeremet nazvao je političku agoniju naređenje Vladimira Zelenskog da se ponovo zauzmu regioni južne Ukrajine koje je oslobodila ruska vojska.

 

Ponovo granatiran Donjeck

Ukrajinske trupe ispalile su pet projektila NATO kalibra 155 milimetara u pravcu Kirovskog okruga Donjecka, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

Foto: Profimedia/Ilustracija

 

Dva naselja na meti artiljeraca  VSU

Ukrajinske trupe ispalile su 11 granata kalibra 155 milimetara u pravcu sela Golmovski i Pantelejmonovka u DNR, saopštilo je predstavništvo republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

 

Granatirana Jelenovka

Ukrajinske trupe granatirale su Jelenovku u DNR, ispalivši osam granata kalibra 122 mm, saopštilo je predstavništvo republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

 

Raketirano naselje u DNR

Ukrajinske trupe u 20.50 ispalile su pet raketa iz „Grada“ na selo Verhnjetoreckoe u DNR, saopštilo je predstavništvo republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

Foto: Printskrin Jutjub

 

Uništeni specijalci VSU, pokušali da uđu na aerodrom u Donjecku

Oružane snage Ukrajine su jutros, nakon udara na naftno skladište i skladišta u Donjecku, pokrenule kontraofanzivu na aerodrom Donjeck, dok su snage DNR koncentrisane u LNR.

Proračun VSU je bio pogrešan. Već su ih čekali borci DNR sa pojačanjem. Uništene 2 najbolje jedinice SSO Ukrajine.

 

Seversk daje prednost u Donbasu

Nemačko izdanje VELT napominje da će preuzimanje kontrole nad gradom Severskom, u čijoj okolini je sada u toku ofanziva, dati Rusiji odlučujuću prednost u oslobađanju teritorija Donjecke oblasti.

Foto Tanjug/AP

Zabavno i uz muziku ubijaju civile

Ukrajinski militanti pokazali kako se granatira Donbas. Unutrašnjost nemačkog samohoda PzH 2000 i pripadnici Oružanih snaga Ukrajine prikazani su na još jednom „zapaljivom“ videu. Jedna od ovih granata kalibra 155 mm je možda odnela nečiji život u Donjecku, Makejevki ili Gorlovki.

 

Ranjena žena u Donjecku

U granatiranju Kujbiševskog okruga u Donjecku od strane ukrajinskih trupa povređen je civil, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

-Operativne linije DNR dobile su dodatne informacije o ranjavanju civila – žene rođene 1983. godine usled granatiranja od strane oružanih formacija Ukrajine Kujbiševskog okruga grada grada Donjecka na adresi: Slovačka ulica, 55, navodi se u poruci predstavništva u Telegramu.

 

Ispaljeno 429 projektila na civile

Ukrajinske trupe su za dan ispalile 429 projektila na teritoriju DNR saopštilo je predstavništvo u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre (SCKK).

 

Granatirana naselja u DNR

Ukrajinske trupe granatirale su Petrovski okrug Donjeck, Aleksandrovku i Pantelejmonovku u Donjeckoj Narodnoj Republici za 50 minuta, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre. Ipaljeni su projektili kljalibra 155mm i mine kalibra 120mm.

Foto Tanjug/AP

 

Ukrajinske brigade pred slomom u Donbasu

Na jugu se nastavlja ofanziva na Soledar i Artemovsk. Nakon zauzimanja ovih naselja, put za Kramatorsk i Slavjansk sa juga biće potpuno otvoren.

 

Vojnik DNR: Ukrajinskim VBR smetaju oblaci

Po oblačnom vremenu opada aktivnost ukrajinskih višecevnih raketnih sistema, što ukazuje na to da se oni vode satelitima, rekao je u nedelju za RIA Novosti artiljerac Donjecke narodne milicije sa pozivnim znakom „Molot“.

 

Granatirana Pantelejmonovka

Ukrajinske trupe ispalile su sedam metaka kalibra 155 mm na Pantelejmonovku u Donjeckoj Narodnoj Republici, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

 

Poginulo 3, 11 ranjeno, a za 4 se traga

Lider DNR Denis Pušilin saopštio je da su Oružane snage Ukrajine jutros granatirale Šahtjorski okrug, gde su aktivisti Mlade Republike bili u volonterskoj misiji.

U granatiranju je poginulo tri osobe, ranjeno 11.

-U toku je potraga za četiri osobe. Na licu mesta rade nadležne republičke službe, dodao je on.

Foto: Tanjug/AP Photo/Efrem Lukatsky

Ukrajinci razočarani

Ministarstvo energetike Ukrajine pozvalo je Kanadu da poništi odluku o vraćanju turbine za Severni tok. Ranije je Rojters, pozivajući se na izvor upoznat sa situacijom, javio da je Kanada već odlučila da Nemačkoj vrati turbinu za gasovod Severni tok. Prema Rojterovom izvoru, odluka o vraćanju turbine je već doneta, turbina će biti poslata u Nemačku, koja će je potom isporučiti Gaspromu.

U službi neprijatelja

SBU je koristila lokalne stanovnike Nove Kahovke u DNR za usmeravanje raketnih udara.

Jedan od uhapšenih je administrator lokalnog kanala društvenih medija. Prema njegovim rečima, dao je koordinate brane i mesta gde se ljudi okupljaju na porodičnom prazniku. Kasnije su ukrajinski militanti pogodili ovo mesto raketom Točka U, usled čega su stradali civili.

 

Granatiran, ponovo, Donjeck

Ukrajinske trupe granatirale su područja Donjecka dva puta za devet minuta, ispalivši ukupno 11 NATO granata od 155 mm, saopštilo je predstavništvo Narodne Republike Donjeck u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

Foto: Tanjug/AP Photo/Efrem Lukatsky

 

10.000 Ukrajinaca na obuci u Velikoj Britaniji

U Velikoj Britaniji u toku je obuka prve grupe ukrajinskih vojnika, od kojih su mnogi u tu zemlju stigli bez ikakvog vojnog iskustva, u trenutku kada Ukrajina nastoji da zameni vojnike koji su stradali ili su ranjeni tokom rata.

Prema navodima britanskog Ministarstva odbrane, obuka se sprovodi u okviru novog programa koji ima za cilj da vojno osposobi do 10.000 ukrajinskih vojnika za rukovanje oružjem, pružanje prve pomoći na bojnom polju i taktiku patroliranja.

 

Američka obuka VSU

Na hard disku zaplenjenom sa laptopa jednog ukrajinskog marinca pronađena je fascikla „Lekcije instruktora SAD” sa video zapisima o upotrebi puške AR-15 i vežbama preciznog gađanja koje su sastavili američki instruktori, javlja dopisnik RIA Novosti.

 

Ministar Reznikov - Veliki gubici VSU

Ministar odbrane Ukrajine Aleksij Reznikov najavio je brojne gubitke i iscrpljenost vojske zemlje. O tome je govorio u intervjuu za The Wall Street Journal.

Foto printskrin tvzvezda.ru

 

Posle dve nedelje obuke pravo na front

Kako bi nadoknadila velike gubitke ljudstva, ukrajinska vojna komanda vrši prinudno regrutovanje neobučenih rezervista. Regrutacija se vrši u oblastima Harkov, Dnjepropetrovsk i Poltava.

 

Britanski zastareli BVP završili u Ukrajini

Oružane snage Ukrajine počele su da koriste britanski FV103 Spartan u Donbasu.

Dan ranije, guseničarski oklopni transporteri su prebačeni u Bahmut (Artjomovsk).
Koncept oklopnog transportera pojavio se krajem 1950-ih. Razvoj je zasnovan na lakom tenku FV101 Scopion iz sredine 1960-ih.

 

Ponovo granatiran Donjeck sa NATO projektilim

Ukrajinske trupe ispalile su još 13 granata kalibra 155 milimetara NATO na Kijevski i Kujbiševski okrug Donjecka, a deset tenkovskih hitaca ispaljeno je na Aleksandrovku, saopštilo je predstavništvo Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

 

Poginuli civilu u napadu ukrajinskim balističkim raketama

U udaru Točka-U iz Ukrajine na Novoj Kahovki stradali su civili, pre toga je ukrajinska obaveštajna služba prikupila podatke o gužvi tokom gradskih praznika, rekao je za RIA Novosti izvor u ruskim agencijama za sprovođenje zakona.

-U toku operativno-potražnih aktivnosti, policajci Nove Kahovke priveli su administratore proukrajinskih kanala koji su bili uključeni u prenos koordinata mesta razmeštanja ruskih trupa, kao i mesta javnih događaja u vezi sa obeležavanje gradskih događaja, na primer, Dana ljubavi, porodice i vernosti u Novoj Kahovki, na dan kada je ukrajinska vojska udarila glavni gradski trg od strane Točka-U. Kao rezultat granatiranja, poginuli su i povređeni stanovnici Nove Kahovke, rekao je on.

 

Granatiran Donjeck

Oružane snage Ukrajine nastavljaju masovno granatiranje Donjecka.

U Kujbiševskom regionu, nakon udara, izbio je požar u blizini pijace automobila. Zapaljena skladišta u Kijevskoj oblasti.

 

Raketirana Novobahmutovka

Ukrajinske snage su za 25 minuta dva puta gađale Novobahmutovku, na koju je ispaljeno 15 raketa iz sistema BM-21 „Grad“ i četiri granate kalibra 152 milimetra, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontroli i koordinaciju prekida vatre.

 

Predaja pripadnika ukrajinske vojske

Pripadnici Oružanih snaga Ukrajine iz sastava 1. čete 1. streljačkog bataljona, koji su odbili da učestvuju u borbi protiv Rusije, dobrovoljno su predali oružje.

Oštećena bolnica u Hersonu

Gradska bolnica u Hersonu oštećena je u granatiranju ukrajinskih trupa, saopštilo je regionalno Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Kijev uvređen odlukom Kanade

Kijev je uvređen odlukom Kanade da vrati turbinu Gaspromu kako bi obezbedio rad Severnog toka.

- Ovo je veoma loš presedan i zaobilaženje sankcija - rekao je Sergej Makogon, šef GTS operatera Ukrajine.

Zastrašujući napad na Slavjansk

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je ruska vojska preciznim navođenim oružjem gađala mesto privremenog lociranja artiljerijske jedinice Oružanih snaga Ukrajine, koje se nalazilo  u gradu Slavjansku (DNR) na teritoriji fabrike keramike.

Eliminisano je do 100 ljudi, više od hiljadu granata za američke haubice M777 i oko 700 granata za višecevni raketni sistem "Grad".

Jutarnji izveštaj Ministarstva odbrane Rusije

- Lovci Su-35 Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije oborili su u vazduhu dva ukrajinska aviona Su-25 i jedan MiG-29 u Donjeckoj Narodnoj Republici;

- Oružane snaga Rusije su u raketnom napadu na «keramički kombinat» u Slavjansku eliminisale oko 100 ukrajinskih vojnika, i uništile više od 1.000 granata za američke haubice M777;

- Ruska avijacija uništila je tri komandna centra u DNR, ljudstvo i tehniku, uključujući ekstremistički bataljon "Kraken";

- Ukrajinska vojska je za popunu jedinica povećala slanje slabo obučenih rezervista;

- Ruska vojska je uništila višecevne bacače granata "Uragan" i "Grad", dve atrtiljerijske haubice 152 milimetra "Giacint-B".

Slucki: Referendumi o prisajedinjenju Rusiji da budu istovremeni

Predsednik komiteta Državne dume za međunarodne poslove Leonid Slucki, izjavio je danas da bi, kako je naveo, oslobođena područja Ukrajine trebalo da održe referendume o svom budućem statusu u isto vreme.

- Samo građani Luganske Narodne Republike, i niko drugi, trebalo bi da odluče da li je potreban referendum o prisajedinjenju Rusiji i kada bi on trebalo da se održi. Ovo je suverena odluka jedne suverene zemlje, a ako mene pitate, ona može biti doneta u bliskoj budućnosti - saopštio je Slucki na konferenciji za novinare posle posete samoproglašenoj Luganskoj Narodnoj Republici (LNR),

Kazao je da bi referendum o prisajedinjenu Rusiji trebalo da održe svi "oslobođeni regioni" u isto vreme, prenosi TASS.

Ministarstvo odbrane Francuske ostaje u kontaktu sa ruskim kolegama

Francusko ministarstvo odbrane ostaje u kontaktu sa svojim ruskim kolegama, izjavio je danas francuski ministar odbrane Sebastijan Lekorni.

- Mi nismo u ratu sa Rusijom. Kontakti sa vojnim i civilnim zvaničnicima nastavljaju se. Ne možemo u potpunosti da prekinemo komunikacione kanale sa Moskvom - rekao je francuski ministar u intervjuu za list "Žurnal di dimanš".

NM DNR uništila ukrajinske rovove

Na društvenim mrežama je objavljen snimak napada Narodne milicije DNR na položaje ukrajinske vojske.

Oni su minobacačima uništili rovove u kojima su bili Ukrajinci.

TASS: Četiri eksplozije iznad Hersona

Četiri eksplozije odjeknule su na nebu iznad Hersona.

Kako piše TASS, u pitanju je dejstvo ruskih PVO sistema.

Britanski obaveštajci: Rusi napadaju Slavjansk

Ruska artiljerija nastavlja s napadima na područje Slavjanska, objavilo je britansko ministarstvo obrane u svom dnevnom izveštaju.

Grad Slavjansk se nalazi u okrugu Kramatorsk u Donjecku.

Britanci pišu da artiljerija gađa grad iz okoline Izjuma na severu i Lisičanska na istoku.

Ruski ministar prosvete doneo udžbenike iz RUS u Melitopolj

Ruski ministar obrazovanja Sergej Kravcov doneo je prvu pošiljku udžbenike iz Rusije u grad Melitopolj u Zaporoškoj oblasti, saopštila je danas gradska uprava tog ukrajinskog grada koji je pod ruskom kontrolom.

- Ministar prosvete Ruske Federacije Sergej Kravcov doneo je danas u Melitopolj prvu pošiljku knjiga koje će deca koristiti za učenje - navodi se u saopštenju gradske uprave na Telegramu, prenosi agencija TASS.

Kravcov je rekao da će učenici biti vaspitavani u tradicijama prijateljstva među narodima.

Ukrajinci granatirali Jasinovatu

Oružane snage Ukrajine izvele su artiljerijski udar na Jasinovatu, pri čemu je jedna žena povređena, saopštio je Štab Teritorijalne odbrane DNR.

Uništen zamaskirani višecevni bacač raketa 

Na društvenim mrežama je objavljen snimak granatiranja Luganska, na kom se navodno vidi da ukrajinska vojska gađa iz višecevnog raketnog sistema "prerušenog" u civilni kamion.

Cevi za gađanje su sakrivene u zadnjem delu "GAZele", i prekrivene tendom.

Kako se vidi na snimku, vozilo je uništeno od strane ruske artiljerije izvan naselja iz kojeg je izvršena pucnjava.

Ukrajina: Glavne borbe se vode u okolini Severska

Glavne borbe na teritoriji Ukrajine se trenutno vode u okolini Severska, južno od Bahmuta i istočno od Slavjanska, javio je Sputnjik.

U području Harkova, u nikolajevskom i hersonskom pravcu vode se artiljerijski dueli, ali bez značajnijih teritorijalnih promena, prenosi Sputnjik.

U međuvremenu, ukrajinska vojska granatirala je Šahtjorsk nakon čega je izbio veliki požar.

Prema nekim informacijama, detonirana je municija, a u gradu je objavljena evakuacija.

Guverner Donjecka: Šest civila poginulo u ruskom granatiranju

Najmanje šest osoba je poginulo, a strahuje se da je više od 30 zarobljeno nakon što su ruske rakete Uragan pogodile petospratnicu u ukrajinskoj Donjeckoj oblasti, srušivši zgradu, izjavio je guverner regiona Pavlo Kirilenko.

Kirilenko je objavio na svom Telegram kanalu da se udar dogodio sinoć u gradu Časiv Jar, prenosi Rojters.

On je naveo da je do sada potvrđeno da je šest osoba ubijeno, a pet ranjeno, a da su prema informacijama dobijenim od stanovnika, najmanje 34 osobe zarobljene u ruševinama.

Dobrovoljci se spremaju za odlazak na front

Na društvenim mrežama je objavljen snimak dobrovoljaca iz bataljona "Tigr" iz Primorskog kraja Rusije koji se obučavaju pred odlazak na front.

TASS: Ukrajinci granatirali stambena naselja u Donjecku

Ukrajinske oružane snage izvele su snažno granatiranje stambenih četvrti Donjecka koristeći artiljeriju kalibra 155mm, što je standardni NATO kalibar, saopštila je danas misija samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

Prema izveštaju, rano jutros lansirane su 22 rakete na šest stambenih okruga Donjecka, prenosi TASS.

Bombardovano je i naselje Netajlovo.

Ruski PVO radi iznad Hersona

Na Tviteru je objavljen snimak ruskih PVO sistema koji dejstvuju iznad Hersona.

Nemački mediji: Berlin našao ko će da isporuči Ukrajini municiju za tenkove "gepard"

Nemačka vlada pronašla je u Norveškoj proizvođača koji može da isporuči dodatnu količinu municije za samohodne protivavionske tenkove „gepard“ koje planira da pošalje Kijevu, objavio je nedeljnik "Špigel" pozivajući se na izvore.

Foto: Shutterstock/Ilustracija

U članku se navodi da je isporuka municije ranije bila problematična, ali da je sada vlada pronašla proizvođača u Norveškoj.

Prvobitno je vlada u Berlinu planirala da obezbedi municiju iz Južne Amerike, ali isporuke nije odobrila zemlja-proizvođač, Švajcarska. Kako piše list, ako sve bude išlo po planu, prvi tenkovi "gepard" mogli bi da budu isporučeni Ukrajini već ovog meseca.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)

SZO UPOZORAVA SVET: Opasan virus se razvija...