ELITA SA MAJDANA NAVUKLA PANCIRE DA IZBEGNE ZATVOR: Ukrajinski političari slikanjem u uniformi zataškavaju korupcionaške i kriminalne afere

Branko VLAHOVIĆ, od stalnog dopisnika "Večernjih novosti" - MOSKVA

10. 07. 2022. u 07:00

UKRAJINSKI političari koji su u velikoj meri krivi što je izbio sukob u Donbasu 2014. godine, a zatim se polako povukli u drugi plan, opet su postali "zvezde" u mnogim medijima tako što su obukli vojnička odela i pancire.

ЕЛИТА СА МАЈДАНА НАВУКЛА ПАНЦИРЕ ДА ИЗБЕГНЕ ЗАТВОР: Украјински политичари сликањем у униформи заташкавају корупционашке и криминалне афере

Foto: Kancelarija predsednika

Pošto su svesni da je predsednik Zelenski postao glavna ličnost u zapadnim medijima, sada njegovi politički konkurenti, pa i ogorčeni protivnici, nastoje da dobiju popularnost među svojim zemljacima tako što se slikaju u vojnim uniformama, neki u blizini fronta, a drugi među teritorijalcima i rezervistima.

Bilo kakvo pominjanje njihovih lopovluka i korupcije se brzo ućutkuje, jer političari koji su zauzeli pozicije u periodu posle nemira na Majdanu i svrgavanja izabranog predsednika Viktora Janukoviča, onima koji su sada na položajima postavljaju jedno te isto pitanje: "Jesi li ratovao"?

U Ukrajini je sada pravo takmičenje između starih i novih političara u disciplini "ko je veći patriota", a iz opozicije se niko ne usuđuje da javno prozbori o tome da li je rata uopšte moralo biti. Niko ne sme javno, pogotovo ne pred TV kamerama, da postavi pitanje zašto Petar Porošenko i njegov naslednik na mestu predsednika Vladimir Zelenski nisu realizovali Minske dogovore, jer tada nikakvog rata ne bi bilo, a Rusi bi mogli u enklavama gde su većina da koriste svoj jezik ravnopravno sa ukrajinskim.

Krajem maja bivši predsednik parlamenta i v. d. predsednika Ukrajine Aleksandar Turčinov, jedan od glavnih inicijatora rata u Donbasu 2014. godine, dobio je poziv Službe bezbednosti Ukrajine na saslušanje kao svedok događaja oko "trgovine ugljem od separatista", zašta je podignuta optužnica protiv oligarha i bivšeg predsednika Petra Porošenka. Turčinov je poručio istražiteljima da, ako žele da razgovaraju sa njim, dođu na front i sretnu se sa njim u rovu. Tako je on elegantno odbio bilo kakav razgovor sa istražiteljima. Njegov ratni nadimak je Pastor, a on i jeste bio u miru baptistički pastor.

Foto: Fejsbuk

Aleksandar Turinov

On je rekao da se nalazi na jugoistočnom frontu. Međutim, ukrajinski novinari tvrde da je Aleksandar Turčinov u zapadnom delu zemlje gde se krije u strahu da na njega neko ne pokuša atentat.

Neki mediji ismejali su bivšu premijerku, a sadašnju poslanicu u ukrajinskom parlamentu Juliju Timošenko koja se na frontu slikala sa pancirom, ali je došla u štiklama. Čim je počeo rat njena ćerka i zet su pobegli u Emirate "da pokušaju da realizuju biznis projekte". Bivši generalni tužilac Ukrajine Jurij Lucenko, koji je bio akter više skandala, uključujući i neke u inostranstvu, poneo je ratni nadimak Pilat.

Poslanica partije Glas u Vrhovnoj radi Kira Rudik pozirala je zapadnim novinarima i foto-reporterima sa "kalašnjikovom" u rukama, ali u svojoj kancelariji u Kijevu.

To joj nije bilo dovoljno za promociju, pa je ispričala novinarima i da je neudata i da očekuje mladoženju. Kada se to ima u vidu, gotovo komično deluju njene priče kako je aktivno učestvovala u strateškim operacijama ukrajinske armije. Njen partijski drug Roman Kostenko, koji je inače pukovnik Službe bezbednosti Ukrajine, izabrao je nadimak Grom.

Foto: Fejsbuk/ Petar Porošenko

Petar Porošenko

Bivši predsednik Petar Porošenko se takođe u panciru slika sa ukrajinskim vojnicima i to objavljuje na društvenim mrežama, a sam sebi je izabrao nadimak Pukovnik.

Sasvim je jasno da mnogi stari ukrajinski političari, svesni da bi morali da završe na sudu zbog korupcije, sada igraju samo na jednu kartu, a to je isticanje činjenice da su se borili protiv Rusa, nadajući se da će to biti dovoljno da se zaborave njihovi raniji postupci. Nastala je prava "poplava" poslanika iz redova raznih partija koji se slikaju u uniformi kako bi time dokazivali da su se borili za Ukrajinu.

KAČE IM ETIKETE IZDAJNIKA

POJEDINE zvezde ukrajinskog šou-biznisa poput Ani Lorak, Regine Todorenko i Taise Povali već su proglašene "izdajicama" zato što su odbile da komentarišu situaciju u Ukrajini. One nisu iznosile nikakvu, ni prorusku ni proukrajinsku poziciju.

Na drugoj strani, bivši bokserski šampioni braća Kličko su se prijavili odmah u teritorijalnu odbranu, kao i poznati aktivni bokser Vasilij Lomačenko. Aktuelni svetski prvak Sergej Usik je na početku rata pristupio teritorijalnoj odbrani, ali je kasnije napustio zemlju jer ne želi da prekida boksersku karijeru.

Ukrajinski pisci - braća Kapranovi su se pridružila neonacističkim bataljonima Azov.

Tamošnji novinari pišu da je i Nikolaj Tiščenko, zamenik šefa poslaničke grupe vodeće partije u parlamentu Sluge naroda, uzeo nadimak Titan, mada su ga zbog halapljivosti ranije prozvali Kolja-kotlet. Ni on nije odoleo mogućnosti da se slika i odmah objavi fotografiju sa glavnim komandantom ukrajinske vojske, generalom Valerijem Zalužnim, iako je snimak napravljen daleko od fronta.

Zašto se takođe skrivaju bivši ministar policije Arsen Avakov i bivši premijer Arsenije Jacenjuk sasvim je jasno ako se zna da će im u slučaju da ih uhvate, nove vlasti u Donjeckoj i Luganskoj oblasti suditi. Avakov je bio jedan od rukovodilaca koji je najviše podržavao neonacističke bataljone Azov i Ajdar, koji su se 2014. i 2015. "proslavili" po okrutnosti i ubistvima ljudi.

Kako se i očekivalo, ponovo su bili aktivni organizatori Majdana Mustava Nejem i njegov brat, advokat Masi Nejem. Masi se pridružio jedinicama i na frontu izgubio oko. Poznata rusofilka Tatjana Černovol se na društvenim mrežama hvalila kako je palila ruske tenkove, ali te tvrdnje niko nije uspeo da proveri.

Bivši šef predsedničke administracije Zelenskog advokat Andrej Bogdan nije želeo na front, već se prijavio u teritorijalnu odbranu gde nije pucao, već je davao različite intervjue.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (5)

NAPETOST RASTE NA BLISKOM ISTOKU: Ostin razgovarao sa Galantom pre izveštaja o eksplozijama u Iranu