KINESKI GLOBAL TAJMS STAJE U ODBRANU DRŽAVA G20: Zemlje u razvoju žele da rešavaju probleme a ne da stvaraju nove sukobe

Novosti onlajn/R. V.

07. 07. 2022. u 21:43

G20 nije udruženje država koje su spremne da slušaju Zapad, na čelu sa Sjedinjenim Državama, piše kinesko izdanje Global Timesa.

КИНЕСКИ ГЛОБАЛ ТАЈМС СТАЈЕ У ОДБРАНУ ДРЖАВА Г20: Земље у развоју желе да решавају проблеме а не да стварају нове сукобе

Foto Tanjug/AP

- G20 nije ekskluzivni klub Zapada i nije platforma u vlasništvu Sjedinjenih Država. G20 uključuje mnoge zemlje u razvoju koje ne igraju uz melodiju Vašingtona - naveo je Jang Ksu, viši istraživač na Institutu za međunarodne odnose Kina.

Foto: Printskrin/www.globaltimes.cn

U materijalu se naglašava da bi SAD trebalo da napuste svoje „fantazije“ o pretvaranju sastanka ministara spoljnih poslova G20 koji se održava u Indoneziji u antirusku i antikinesku platformu, kao što su to učinili sa G7.

- Zemlje u razvoju G20 su zainteresovane da razgovaraju o pitanjima kao što su ekonomska nestabilnost i kriza sa hranom, a ne da pokušavaju da podele svet stvaranjem novih geopolitičkih sukoba - naveli su autori članka Čeng Ćingćing i Vang Henji.

Liu Sjang, istraživač Kineske akademije društvenih nauka, dodao je u komentaru da će namere zapadnih zemalja da unište Moskvu ekonomskim sankcijama samo sebi naneti štetu.

Ministarski sastanak G20 održava se na Baliju od 7. do 8. jula. Posle početka ruske vojne specijalne operacije demilitarizacije i denacifikacije Ukrajine, Zapad je pojačao sankcioni pritisak na Moskvu.

Ove mere su se ispostavile kao problem za sam Zapad – dovele su do povećanja inflacije i cena hrane i goriva.

BONUS VIDEO:

UNIŠTENA DVA AMERIČKA SISTEMA HIMARS: Ministarstvo odbrane Rusije objavilo snimak

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

PODRŽAVAO REVOLUCIJU, SVETIO BRATA: Evo ko je muškarac koji je pretio eksplozijom u iranskom konzulatu u Parizu