SZO O MAJMUNSKIM BOGINJAMA: Tri smrtna slučaja prijavljena u Africi

Tanjug

07. 07. 2022. u 11:30

SVETSKA zdravstvena organizacija (SZO) obznanila je danas dva nova smrtna slučaja od posledica majmunskih boginja, čime je ukupan broj povećan na tri od početka godine, i naglasila da se bolest proširila na nova područja.

СЗО О МАЈМУНСКИМ БОГИЊАМА: Три смртна случаја пријављена у Африци

Foto: Shutterstock

Kako navodi SZO u saopštenju, broj slučajeva majmunskih boginja porastao je za 77 odsto od poslednjeg izveštaja, na 6.027, pri čemu je većina njih registrovana u evropskom regionu, prenosi Rojters.

Kako pokazuje izveštaj, sva tri smrtna slučaja prijavljena su u Africi.

U izveštaju se navodi da je preko 99 procenata slučajeva, za koje su bile dostupne informacije o polu, bilo među muškarcima.

- Epidemija i dalje pogađa prvenstveno muškarce koji imaju seksualne odnose sa muškarcima, a koji su prijavili nedavni odnos sa jednim ili više muških partnera, što sugeriše da za sada nema signala o kontinuiranom prenosu izvan ovih okvira - navodi se u saopštenju.

SZO će sazvati ponovo sastanak komiteta koji će verovatno predložiti proglašenje epidemije izazvane globalnom zdravstvenom situacijom.

To bi trebalo da dovede do najvišeg stepena uzbune SZO, čiji se početak očekuje 18. jula ili ranije, saopštio je juče generalni direktor te organizacije UN Tedros Gebrejesus.

BONUS VIDEO:

UNIŠTENA DVA AMERIČKA SISTEMA HIMARS: Ministarstvo odbrane Rusije objavilo snimak

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

RAT U UKRAJINI: Novi PVO sistemi stižu u Ukrajinu?; Rusi poboljšali položaje na kupjanskom i donjeckom pravcu (FOTO)