BLOKADA KALINJINGRADA OSTAJE: Litvanija saopštila da ne pristaje na uspostavljanje zelenih koridora za prevoz robe

M.Đorđević

07. 07. 2022. u 09:51

LITVANIJA neće pristati na uspostavljanje zelenih koridora za tranzit robe do Kalinjingrada, izjavio je savetnik predsednika zemlje, navodi Gazeta.ru.

БЛОКАДА КАЛИЊИНГРАДА ОСТАЈЕ: Литванија саопштила да не пристаје на успостављање зелених коридора за превоз робе

Foto: Epa

Litvanske železnice su 18. juna obustavile tranzit robe koja je pod sankcijama EU. Kasnije je šef evropske diplomatije Žozep Borelj rekao da akcije Vilnjusa ne predstavljaju blokadu i ukazao na potrebu revizije smernica za primenu ograničenja.

Potpuna zabrana uvoza i izvoza bilo kakve robe preko baltičkih zemalja može biti jedna od mogućih mera Rusije kao odgovor na tranzitna ograničenja u Kalinjingradsku oblast, saopštio je gubernator oblasti Anton Alihanov.

- Poslali smo nekoliko naših predloga. Opcija koju sam izneo kao jednu od poslednjih je potpuna zabrana uvoza i izvoza bilo kakve robe preko baltičkih zemalja. Na taj način bi zabranili kretanje robe ka baltičkim državama preko teritorije Rusije, sa izuzetkom Kalinjingrada - rekao je Alihanov za televiziju „Rusija 24“, istakavši da taj korak smatra krajnjom merom.

Gubernator je objasnio da ima u vidu tranzitnu robu koja se prevozi preko teritorije Rusije.

- Na primer, iz Azije preko Rusije u baltičke luke i međunarodni teret koji je stigao u luke baltičkih država i zatim se kreće ili u Rusiju ili preko naše zemlje u druge tranzitne države. Po našem mišljenju, to je krajnja, ozbiljna uzvratna mera - istakao je Alihanov.

Evropska unija je obustavila teretni saobraćaj iz Rusije u evropske zemlje još početkom aprila, ali je prevoz robe u Kalinjingradsku oblast bio izuzet iz tih ograničenja. Zabrana koju je kasnije uvela Litvanija odnosi se samo na teretni tranzit robe koja je pod sankcijama Evropske unije. Litvanska železnica je obavestila Kalinjingradsku železnicu o tome da se od 18. juna prekida prevoz robe koja je pod sankcijama EU.

BONUS VIDEO: UNIŠTENA DVA AMERIČKA SISTEMA HIMARS: Ministarstvo odbrane Rusije objavilo snimak

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju