(ISPRAVKA) Bild nije pisao o zauzimanju nemačkih haubica u Ukrajini

Novosti online

04. 07. 2022. u 00:52 >> 01:57

PRENELI smo netačnu vest o članku nemačkog Bilda, koji je navodno utvrdio da je ruska vojska došla u posed nemačkog oružja u Ukrajini. Bild, ipak, nije izvor te tvrdnje.

(ИСПРАВКА) Билд није писао о заузимању немачких хаубица у Украјини

Foto AP

Na to nam je ukazao portal Raskrinkavanje.ba u svojoj analizi.

U netačnoj objavi na Telegram kanalu Sputnjik Srbija | Sputnik Srbija od 3. jula, a koju smo preneli bez provere izvora, navodi se da je nemački list "Bild" objavio da je ruska vojska “došla u posed” oružja koje je Nemačka donirala Ukrajini.

ŠTA SU ČINJENICE?

Nakon što je u maju obećala da će Ukrajini donirati teško naoružanje, Nemačka je prvi deo obećanog isporučila 21. juna 2022, navodi Deutsche Welle. Tada su Ukrajini isporučene haubice “Panzerhaubitze 2000”, jedno od najmoćnijih artiljerijskih oružja u arsenalu nemačke vojske.

Tvrdnjom da je nemački list Bild objavio da je Rusija došla u posed ovog oružja bavio se fact-checking portal iz Ukrajine StopFake u analizi od 6. jula 2022. godine. Kako StopFake navodi, niz ruskih medija izvestio je o zauzimanju oružja, pozivajući se na nemački list Bild (1, 2, 3, 4).

Ni u jednom od članaka ovih medija se, ipak, ne navodi link na članak lista Bild.

Linkovi u člancima vode na početnu stranicu portala Bild. Pregledom ovog portala, u vreme pisanja ove analize, "Raskrinkavanje" nije uspelo da pronađe članak o tome da je ruska vojska došla u posed nemačke donacije.

Isto u svojoj analizi navodi i StopFake. Takođe, kako ističe StopFake, pretraga ključnih riječi “PzH 2000” i “Panzerhaubitze 2000” nije dala rezultate koji ukazuju na to da je ovaj medij pisao o navodnom zauzimanju tog oružja.

Izvinjavamo se čitaocima na prenošenju netačnih informacija.

BONUS VIDEO - PREDAJA PRIPADNIKA "AZOVA": Ukrajinski vojnici napuštaju "Azovstalj"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

STRUČNJACI SAVETUJU: Nipošto ne ubijajte pauka ako ga vidite u kući - postoji jak razlog