TRI SCENARIJA ZA JAPAN: Putin potpisao ukaz i stavio Tokio pred tešku dilemu

Novosti online

01. 11. 2022. u 21:03

UKAZ ruskog predsednika Vladimira Putina o naftno-gasnom projektu „Sahalin 2“ staviće Japan pred tešku dilemu, piše japanski list „Nikkei“. Kako se navodi, Japan čekaju tri moguća scenarija razvoja situacije.

ТРИ СЦЕНАРИЈА ЗА ЈАПАН: Путин потписао указ и ставио Токио пред тешку дилему

Foto: Profimedia

Prema mišljenju autora članka, Tokio će morati da bira između sopstvene bezbednosti i jedinstva G7. Situaciju najviše otežava činjenica da udeo u „Sahalin 2“ imaju japanske kompanije „Micui“ i „Micubiši“. Istovremeno, oko deset odsto uvoza tečnog prirodnog gasa otpada upravo na ovaj projekat.

Prvi scenario

Prema prvom: „Micui“ i „Micubiši“ ispuniće uslove Moskve i dobiti udeo u novom operatoru „Sahalin 2“.

Međutim, kako se dodaje, ove kompanije neće imati garancije da će biti očuvana vlasnička struktura i proporcionalni udeo u projektu.

Drugi scenario

Prema drugom: moguće je odustajanje od prelaska na novog operatora i Tokio bi zadržao dugoročne sporazume o kupovini tečnog gasa. Konkretno, novinar je podsetio da je 2009. godine, japanski uvoznik energenata „JERA“ zaključio 20. godišnji ugovor o isporuci više od milion i po tona goriva godišnje za projekat „Sahalin 2“.

„To obično ne bi bio problem. Ovakvi ugovori uobičajeno važe i kad se promeni vlasnik. Ali, Rusija je uvrstila Japan u spisak neprijateljskih zemalja, tako da neizvesnost ostaje“, ističe se u članku.

Treći scenario

Prema navodima, što se tiče trećeg scenarija, on se smatra najgorim, jer će u tom slučaju „Micui“ i „Micubiši“odustati od učešća u novom operatoru, a ugovori o uvozu tečnog gasa biće raskinuti. Za Tokio bi to bio ozbiljan udarac na energetsku bezbednost, jer bi morao da kupuje skuplji gas na spot tržištu.

U članku se zaključuje da se Japan, na kraju, nalazi pred dilemom: ako zemlja pokuša da zaštiti svoje interese u „Sahalinu 2“, to će izazvati nesuglasice na „jedinstvenom frontu“ zemalja „Velike sedmorke“. A, ako odluči da napusti projekat, čekaju ga ozbiljni problemi u isporukama tečnog prirodnog gasa.

„Sahalin 2“

Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je ukaz o specijalnim ekonomskim merama u sektoru goriva i energetike u vezi sa neprijateljskim postupcima stranih država. U ukazu je propisana promena operatora velikog naftno-gasnog projekta „Sahalin 2“. Na novo pravno lice će preći prava i obaveze dosadašnjeg operatora, kompanije „Sahalin enerdži“.

Imovina „Sahalin enerdžija“ biće preneta u vlasništvo Rusije, odnosno biće predata na korišćenje novom operatoru.

U „Sahalin enerdžiju“ ruskom „Gaspromu“ pripada 50 +1 odsto akcija, englesko-holandskoj kompaniji „Šel“ 27,5 a dvema japanskim kompanijama „Micui“ i „Micubiši“ 12,5 , odnosno 10 odsto. „Gasprom“ zadržava svoj udeo, dok su ostali akcioneri dužni da u roku od mesec dana obaveste vladu Rusije o saglasnosti da prihvate udeo kod novog operatora proporcionalan postojećem. Svi zaposleni u „Sahalin enerdžiju“ biće prebačeni u novu kompaniju.

Englesko-holandska kompanija „Šel“ je 28. februara saopštila da izlazi iz projekta „Sahalin-2“, dok je 2. marta američka kompanija „Ekson mobil“ saopštila da napušta projekat „Sahalin-1“. Japan je tada saopštio da ostaje u naftno-gasnim projektima s Rusijom.

U okviru projekta „Sahalin-2“ gas se crpi sa tri platforme na moru a kapacitet je 9,6 miliona tona godišnje.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: "URAGAN" PONOVO U AKCIJI: Dejstvo višecevnih bacača na snimku Ministarstva odbrane Rusije

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili