ISPORUKE RUSKOG GASA U KINU VEĆE ZA 63 ODSTO: Izvoz preko gasovoda Snaga Sibira neprekidno raste

Tanjug

01. 07. 2022. u 22:14

GASPROM je povećao isporuke gasa Kini preko gasovoda Snaga Sibira za 63,4 posto u prvoj polovini 2022. godine, saopštio je danas ruski gasnih holding.

ИСПОРУКЕ РУСКОГ ГАСА У КИНУ ВЕЋЕ ЗА 63 ОДСТО: Извоз преко гасовода Снага Сибира непрекидно расте

Foto EPA

- Izvoz gasa u Kinu preko gasovoda Snaga Sibira raste u skladu sa dugoročnim bilateralnim ugovorom između Gasproma i korporacije Čajna Nešenal Petroleum (CNPC). Važno je napomenuti da su isporuke ruskog gasa Kini tim cevovodom porasle za 63,4 odsto, navodi se u saopštenju Gasproma, prenosi Tass.

Gasprom je 2021. isporučio 10,39 milijardi kubnih metara gasa Kini preko gasovoda Snaga Sibira, piše u godišnjem izveštaju tog holdinga. Taj obim je 2,5 puta veći od isporuka 2020. godine, koje su iznosile 4,1 milijardu kubnih metara gasa.

Gasovod Snaga Sibira je najveći transportni sistem za gas u istočnoj Rusiji. Izvozni kapacitet tog gasovoda dostiže 38 milijardi kubnih metara gasa godišnje. Prve isporuke gasa Kini preko te „istočne“ rute počele su u decembru 2019. godine, shodno 30-godišnjem ugovoru zaključenom 2014. između Gasproma i kineskog CNPC-a. 

Godišnji obim isporuka gasa je 38 milijardi kubnih metara, a vrednost ugovora je 400 milijardi dolara.

Gasprom je takođe saopštio da je smanjio proizvodnju gasa u prvoj polovini 2022. godine za 8,6 posto na godišnjem nivou, na 238,4 milijarde kubnih metara. Izvoz gasa u zemlje van Zajednice nezavisnih država (ZND) pao je u prvih šest meseci za 31 procenat ili za 31 milijardu kubnih metara, na 68,9 milijardi kubnih metara.

Prosečan dnevni izvoz Gasproma je u junu bio manji za četvrtinu u odnosu na maj i iznosio je 263,3 milijarde kubnih metara, navodi se u saopštenju holdinga.


 

BONUS VIDEO: IZGRADNJA GASOVODA SRBIJA-BUGARSKA: Premijerka Brnabić prisustvovala početku radova

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

SAUČEŠĆE PORODICAMA, IZDRŽITE Poznati potreseni masakrom na Cetinju - brojne objave na mrežama, otkazani nastupi