BRITANCI, OVO JE NAŠE: Kina proslavila 25. godišnjicu povratka Hongkonga pod okrilje Pekinga

D. SAVIĆ

02. 07. 2022. u 09:24

NI četvrt veka pošto je Velika Britanija vratila Hongkong Kini, ni svečanost obeležavanja tog jubileja u prisustvu predsednika najmnogoljudnije zemlje Si Đinpinga, nisu sprečili varnice između Pekinga i Londona oko nekadašnje kolonije.

БРИТАНЦИ, ОВО ЈЕ НАШЕ: Кина прославила 25. годишњицу повратка Хонгконга под окриље Пекинга

Bilbord kineskog predsednika u Hongkongu, Foto AP

Tokom prve posete Hongkongu posle pet godina kineski predsednik je u "mirisnoj luci" rekao da je "prava demokratija u Hongkongu počela" kada se vratio Kini. Poslednji britanski guverner Hongkonga, Kris Paten, ocenio je da je ta tvrdnja "potpuno apsurdna".

Princip "jedna zemlja, dva sistema" proizašao iz sporazuma Britanije i Kine, sadržan je u zakonu Hongkonga, i biće na snazi do 2047. godine. Okružen kineskom i zastavom Hongkonga, Si je dodao da je sistem imao "jednoglasnu podršku" stanovnika, uz "široko rasprostranjeno odobrenje" međunarodne zajednice.

Zapadne zemlje, međutim, kritikuju mešanje Pekinga, posebno od kada je Kina 2020. godine uvela kontroverzni zakon o nacionalnoj bezbednosti koji je, navodno, ograničio slobodu govora. Britanija optužuje Kinu za kršenje principa "jedna zemlja, dva sistema" i njihovog sporazuma.

- Nijedan narod u bilo kojoj zemlji ili regionu na svetu nikada ne bi dozvolio da politička moć padne u ruke snaga ili pojedinaca koji ne vole, ili bi čak prodali, ili izdali, sopstvenu zemlju - rekao je Si dok su helikopteri sa zastavama Kine i Hongkonga preleteli grad, pretvoren u bezbednosnu tvrđavu.

Američki državni sekretar Entoni Blinken je, međutim, tvrdio da su kineske vlasti "prekršile svoja obećanja" i pozvao na "vraćanje obećanih sloboda". Britanski premijer Boris Džonson bio je direktniji:

- Ne odustajemo od Hongkonga. Pre 25 godina dali smo obećanje teritoriji i njenom narodu i nameravamo da ga održimo, čineći sve što možemo da zadržimo Kinu na svojim obavezama tako da Hongkong ponovo vodi narod Hongkonga, za ljude Hongkonga - izjavio je Džonson.

Kineski zvaničnici su odbacili kritike, poručivši da bi London trebalo da se drži podalje od Hongkonga. Na Džonsonove komentare kinesko ministarstvo spoljnih poslova optužilo je Britaniju da je zadržala kolonijalno razmišljanje, uprkos primopredaji i da koristi ljudska prava kao izgovor za narušavanje ugleda Hongkonga.

- Hongkong je kineski i nijedna spoljna sila nema pravo da se meša. Britanija nema pravo na suverenitet, upravljanje ili kontrolu nad Hongkongom posle primopredaje - poručio je Peking.

TROJICA POD SANKCIJAMA AMERIKE

Si je imenovao novog izvršnog direktorka Hongkonga Džona Lija, bivšeg šefa bezbednosti.

Lijev kabinet od 21 člana je položio zakletvu. U kabinetu su i tri člana koje su SAD sankcionisale zbog "podrivanja autonomije Hongkonga i ograničavanja slobode izražavanja ili okupljanja".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024