RUSI IZBACUJU ZAPAD IZ KLJUČNOG ENERGETSKOG PODUHVATA: Sve što treba da znate o velikom projektu "Sahalin 2"

M.Đorđević

01. 07. 2022. u 17:14

PREDSEDNIK Rusije Vladimir Putin potpisao je ukaz o prenosu prava na gigantski projekat nafte i tečnog prirodnog gasa Sahalin-2 na novu rusku kompaniju. Ovaj potez dolazi kao odgovor na akcije "neprijateljskih država" i mogao bi da protera strane učesnike, uključujući britanske i japanske investitore, navodi RT.

РУСИ ИЗБАЦУЈУ ЗАПАД ИЗ КЉУЧНОГ ЕНЕРГЕТСКОГ ПОДУХВАТА: Све што треба да знате о великом пројекту Сахалин 2

Foto: Shutterstock/Ilustracija

Šta je Sahalin-2?

To je jedan od najvećih svetskih projekata izvlačenja tečnog prirodnog gasa (LNG) sa godišnjom proizvodnjom od 12 miliona tona. Zajedničko preduzeće između ruskog Gazproma, japanskih Micuija i Micubišija i Šela sa sedištem u Velikoj Britaniji pokrenuto je 2009. Postrojenje se nalazi na ruskom ostrvu Sahalin u Tihom okeanu, severno od Japana. Snabdeva LNG uglavnom tržišta u Aziji.

Ko su zainteresovane strane u projektu?

Projektom Sahalin-2 je upravljala i njome upravljala kompanija Sahalin Enerdži Investment. Većinski udeo (50%) plus jedna akcija pripada ruskom energetskom gigantu Gaspromu. Šel, najveći svetski trgovac LNG-om, ima 27,5% minus jedna akcija, Micuijev udeo iznosi 12,5%, dok Micubiši ima 10% udela u projektu.

Šta kaže Putinov dekret?

Predsedničkim nalogom se stvara nova ruska firma koja će preuzeti sva prava i obaveze kompanije Sahalin enerdži investment. Gasprom će zadržati svoj udeo, dok ostali partneri imaju mesec dana da obaveste da li žele udeo u novoj kompaniji. Ako ruska vlada uskrati dozvolu, ulozi bi bili razdvojeni, a prihod od prodaje bio bi prebačen na poseban račun. Novac bi potom mogao da se iskoristi za otplatu neodređene štete ili da bude poslat akcionaru u skladu sa ugovorom o podeli proizvodnje. Prema uredbi, oni koji su odlučili da izađu možda neće biti u potpunosti obeštećeni.

Da li Rusija nacionalizuje Sahalin 2?

Promena vlasništva nad Sahalinom-2 ne može se smatrati nacionalizacijom, smatra portparol Kremlja Dmitrij Peskov. Na pitanje novinara u petak da li će sličan postupak da usledi i za druge energetske projekte, Peskov je odgovorio da će se svaka situacija razmatrati od slučaja do slučaja.

Kako su reagovali strani akteri?

Šel je u petak rekao da je kompanija upoznata sa dekretom i da „procenjuje njegove posledice“. Firma je pre nekoliko meseci  stavila do znanja da namerava da napusti projekat i bila je u pregovorima sa potencijalnim kupcima, uključujući Kinu i Indiju. Čini se da su ti planovi ugroženi.

Japan je ranije rekao da neće odustati od svojih interesa u projektu Sahalin-2, koji je važan za njegovu energetsku bezbednost. Moskva je ranije optužila Japan da ima koristi od učešća u projektu, iako se sada smatra „neprijateljskom nacijom“ koja se pridružila Zapadu u sankcijama Rusiji. Japanu neće biti lako da se povuče iz projekta, ističu stručnjaci. Ako Micui i Micubiši odustanu, zamena ruskog LNG-a sa Sahalina-2 bi navodno koštala Tokio 15 milijardi dolara, a cena za uvoz skočila bi za 35%. Ali sada bi Rusija mogla da donese odluku i preusmeri svoj uvoz na druga tržišta, kao što su Kina, Indija ili Vijetnam.

Da li bi ove promene mogle da ometaju snabdevanje LNG-om?

Moskva ne vidi osnov za zaustavljanje snabdevanja sa Sahalina-2 nakon što novi operater preuzme upravljanje. Međutim, neki analitičari upozoravaju da bi ovaj potez mogao da uznemiri ionako osetljivo tržište LNG-a, uzimajući u obzir da potrebe Evrope povećavaju konkurenciju za kupovinu tečnog prirodnog gasa usred globalne energetske krize. Sahalin-2 snabdeva oko 4% trenutnog svetskog tržišta LNG-a.

BONUS VIDEO: CENE GORIVA DIVLjAJU: Nemci i Britanci suočavaju se sa velikim poskupljenjima

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a