POLJACI SPREMAJU PODELU UKRAJINE? Putinov bezbednjak izneo zapanjujuće tvrdnje - otkrio navodni plan Varšave

Novosti online

30. 06. 2022. u 21:19

POLjSKO rukovodstvo razvija planove za podelu Ukrajine, rekao je danas direktor Spoljne obaveštajne službe (SVR) Ruske Federacije Sergej Nariškin.

ПОЉАЦИ СПРЕМАЈУ ПОДЕЛУ УКРАЈИНЕ? Путинов безбедњак изнео запањујуће тврдње - открио наводни план Варшаве

Foto: Shutterstock/Vikipedija/Ilustracija

- Prema informacijama koje je dobila Služba, rukovodstvo Poljske je počelo da razrađuje scenarije za faktičko rasparčavanje Ukrajine - prenela je njegove reči pres služba.

Nariškin tvrdi da Varšava planira da rasporedi "mirovni kontingent" na zapadu Ukrajine, i da je moguće da će stvoriti proksi državu pod kontrolom Poljske na Istočnim Kresima, koja će biti "pod zaštitom" poljskih oružanih snaga.

On je takođe rekao da Poljaci razmatraju projekat formiranja "tampon zone" od centralnih regiona Ukrajine, kako bi se izbegao nepoželjan direktan sukob sa Rusijom.

- Oni su sami za sebe došli do bolnog zaključka da je nemoguće sprečiti pobedu ruskih, donjeckih i luganskih trupa na bojnom polju, suprotno izjavama zapadnih političara. Poljske vlasti su ubeđene da će SAD i Velika Britanija biti prinuđene da podrže ovaj plan. Varšava veruje da kako ruske trupe budu napredovale duboko u ukrajinsku teritoriju, Vašington i London neće imati drugog izbora osim da pokažu bezuslovnu solidarnost sa saveznikom spremnim da odlučno brani interese Zapada u Ukrajini - dodao je direktor Spoljne obaveštajne službe.

Iz tih razloga, izgledi za politički opstanak režima ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog u Varšavi su ocenjeni kao "razočaravajući", tvrdi Nariškin.

Direktor ruske Spoljne obaveštajne službe je krajem aprila tvrdio da Vašington i Varšava rade na planovima za uspostavljanje vojno-političke kontrole Poljske nad njenim "istorijskim posedima" u Ukrajini.

U stvari, tvrdi on, reč je o pokušaju da se ponovi "dogovor" posle Prvog svetskog rata, kada je Antanta priznala pravo Varšavi da prvo okupira deo Ukrajine kako bi zaštitila stanovništvo od "boljševičke pretnje", a zatim i da ove teritorije anektira.

Rusija je 24. februara započela vojnu operaciju u Ukrajini. Predsednik Vladimir Putin rekao je da je njen cilj "zaštita ljudi koji su bili izloženi genocidu od strane režima u Kijevu osam godina".

Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane Rusije, 25. marta Oružane snage Ruske Federacije su izvršile glavne zadatke prve etape – značajno su smanjile borbeni potencijal Ukrajine.

Glavni cilj u ruskom vojnom resoru sada je oslobođenje Donbasa, saopštilo je Ministarstvo odbrane. Zajedno sa ruskom vojskom, u regionu deluju jedinice DNR i LNR.

BONUS GALERIJA: Ukrajinski "Bajraktari"

BONUS VIDEO: ČETIRI MESECA PAKLA U "AZOTU" - Pogledajte kako je protekla evakuacija civila iz fabrike

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (7)

AMERIKA DAJE RAFU ZA MANJI UDAR NA IRAN? Netanijahu navodno promenio plan kontraudara na Teheran posle razgovora sa Bajdenom