PREDVIĐANJA VAŠINGTON POSTA: Sumorna budućnost je pred NATO-om u Ukrajini

Novosti onlajn/R. V.

30. 06. 2022. u 09:40

STRATEGIJA NATO-a može propasti zbog kašnjenja u isporuci oružja Kijevu i političkog zamora zapadnih zemalja od Ukrajine, piše kolumnista Dejvid Ignjatijus u Vašington postu, prenose RIA Novosti.

ПРЕДВИЂАЊА ВАШИНГТОН ПОСТА: Суморна будућност је пред НАТО-ом у Украјини

Foto AP

Pentagon je, prema rečima Ukrajinaca, „obezbedio samo deo onoga što je obećao“, navodi se u publikaciji.

Foto: Printskrin/www.washingtonpost.com

Naravno, kako je navedeno u publikaciji, ekonomska kriza izazvana antiruskim sankcijama će takođe negativno uticati na motivaciju u SAD i Evropi.

- Broj pritužbi javnosti u Sjedinjenim Državama će se stalno povećavati kako cene benzina ostaju na visokoj stopi, rezerve prirodnog gasa u Evropi su iscrpljene - naglasio je autor.

Prema Ignjatijusu, nerazumna provokacija Rusije od strane članica Alijanse može dovesti do nuklearne eskalacije.

On je posebno kritikovao nedavnu odluku Litvanije da blokira tranzit robe za Kalinjingrad.

- Ovaj potez bi mogao da izazove kontranapad Moskve, NATO treba da izbegne direktnu konfrontaciju sa Rusijom - dodao je posmatrač.

Nedavni samit lidera zemalja G7, kako je sumirao autor, pokazao je da razvijene zemlje nemaju konkretnu strategiju za rešavanje ekonomskih problema izazvanih ukrajinskom krizom.

Foto Tanjug/AP

Ranije su lideri zemalja članica NATO-a odobrili novi strateški koncept alijanse do 2030. godine, u kojem su Rusiju nazvali „direktnom pretnjom”. Rekli su da Brisel želi da zadrži kanale komunikacije sa Moskvom kako bi smanjio rizike, ali da je više ne smatra svojim partnerom. Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg priznao je da je alijansa počela da se priprema za konfrontaciju sa Rusijom 2014. godine.

Moskva je više puta napomenula da je Severnoatlantska alijansa usmerena na konfrontaciju. Kako je naglasio sekretar za štampu predsednika Rusije Dmitrij Peskov, dalje širenje bloka neće doneti veću bezbednost Evropi. Ministarstvo spoljnih poslova je istaklo da Moskva ostaje otvorena za dijalog sa NATO-om, ali na ravnopravnoj osnovi, dok Zapad mora da odustane od politike militarizacije kontinenta.

Od 24. februara Rusija sprovodi specijalnu operaciju za oslobađanje Donbasa. Vladimir Putin je njen cilj nazvao „zaštitom ljudi koji su već osam godina bili izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“.

BONUS VIDEO:

ČETIRI MESECA PAKLA U "AZOTU": Pogledajte kako je protekla evakuacija civila iz fabrike

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a