AUSTRIJSKI KANCELAR IZRIČIT: Članstvo u NATO-u nije opcija

Tanjug

30. 06. 2022. u 08:52

AUSTRIJSKI kancelar Karl Nehamer ocenio je da postoji novi kvalitet saradnje neutralnih i nesvrstanih država kao što je Austrija sa NATO-om, ali i da članstvo Beča u zapadnoj vojnoj alijansi nije opcija i da se o tome ne razmišlja.

АУСТРИЈСКИ КАНЦЕЛАР ИЗРИЧИТ: Чланство у НАТО-у није опција

Karl Nehamer, Foto AP

Austrija jeste i ostaje neutralna, ali i pouzdan partner po pitanju bezbednosne politike, poručio je Nehamer koji prisustvuje Samitu NATO u Madridu.

On je podsetio da je Austrija već sada sa oko 400 vojnika aktivna u mirovnim misijama EU, kao i sa 300 u misijama NATO-a i 200 u misijama EU.

Austrija, prema njegovim rečima, može kao neutralna zemlja da pokaže solidarnost i nastupa kao posrednik.

To što je dobio poziv od španskog kolege Pedra Sančeza da prisustvuje "evroatlantskoj večeri", kojoj su, pored predstavnika NATO država, prisustvovale i nesvrstane članice EU, ocenio je novim kvalitetom u odnosima i, kako je kazao, možda i prekretnicom u saradnji.

foto: Tanjug/AP Photo/Nariman El-Mofty

Ukazao je da je to verovatno posledica rata u Ukrajini.

- Saradnja NATO-a i EU je važan sastavni deo odbrambene i bezbednosne politike - istakao je Nehamer.

Generalni sekretar Slobodarske partije Austrije (FPO) Mihael Šnedlic ocenio je pogrešnim i fatalnim signalom učešće Nehamera na Samitu NATO.

- Nehamer ponovo nanosi štetu našem statusu kao neutralne zemlje. ''N'' u nazivu NATO definitivno ne stoji za trajnu neutralnost - naglasio je on.

Inače, Nehamer je na marginama Samita NATO imao sastanak sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom.

Taj sastanak Nehamer je okarakterisao kao "početak relaksiranijih odnosa" sa Turskom.

Između Beča i Ankare u prošlosti postojale su tenzije, zbog kojih je Turska čak i blokirala vojnu saradnju Austrije sa NATO-om u okviru Partnerstva za mir.

BONUS VIDEO:

ČETIRI MESECA PAKLA U "AZOTU": Pogledajte kako je protekla evakuacija civila iz fabrike

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

OSUĐENA NA 50 GODINA ZBOG BIZARNOG ZLOČINA: Ubila trudnicu, pa joj ukrala bebu iz stomaka (VIDEO)