NEMAM ŠTA DA TI KAŽEM, IDEM DA IGRAM HOKEJ! Francuska televizija danas emituje deo sudbonosnog razgovora Makrona i Putina

G. ČVOROVIĆ-Od stalnog dopisnika Pariz

30. 06. 2022. u 08:14

PRAVO da ti kažem, hteo sam da igram hokej i sada razgovaram s tobom iz sportske sale, pre nego što započnem fizičke pripreme.

НЕМАМ ШТА ДА ТИ КАЖЕМ,  ИДЕМ ДА ИГРАМ ХОКЕЈ! Француска телевизија данас емитује део судбоносног разговора Макрона и Путина

Emanuel Makron i Vladimir Putin, Foto AP

Tim rečima obratio se ruski predsednik Vladimir Putin francuskom šefu države Emanuelu Makronu, koji ga je pozvao četiri dana pre početka rata u Ukrajini.

Delove ovog razgovora, u ukupnoj dužini od devet minuta, preneće danas ekskluzivno Drugi program francuske državne televizije. U najavi se ističe da je sadržaj istovremeno neviđen i fascinantan.

Sve se dešavalo u nedelju 20. februara ujutro, a Makron je, prema unapred objavljenim delovima transkripta u medijima, između ostalog pitao Putina koje su mu namere.

- Šta da ti kažem? Vidiš i sam šta se događa. Ti i kancelar Šolc ste mi rekli da je Zelenski spreman da učini gest, da će spremiti predlog zakona za sprovođenje sporazuma iz Minska. U stvari, naš dragi kolega, gospodin Zelenski, ne radi ništa. Laže vas. Ne znam da li si čuo juče njegovu izjavu u kojoj kaže da Ukrajina treba da ima pristup atomskom oružju - uzvratio je Putin.

Ruski predsednik je istovremeno optužio francuskog kolegu da želi da napravi "reviziju sporazuma", što je Makron odlučno opovrgao. Povodom osnove za razgovor s ukrajinskim vlastima, Makron je dodao:

- Nije predviđeno da osnova za razgovor bude tekst koji su podneli separatisti. Ne znam gde je tvoj advokat učio pravo. Ja samo gledam tekstove i pokušavam da ih primenim. Ne znam koji će pravnik moći da ti kaže da u jednoj suverenoj zemlji tekstove zakona predlažu separatističke grupe, a ne demokratski izabrane vlasti.

Putin mu uzvraća:

- To nije demokratski izabrana vlada. Došli su na vlast državnim udarom, bilo je ljudi živih spaljenih, bilo je krvoprolića i Zelenski je jedan od odgovornih.

Na kraju razgovora, Makron pokušava da nagovori Putina da se sretne s američkim predsednikom Bajdenom u Ženevi da bi pokušali da smire strasti, što, kako se ističe, Putin samo principijelno i nevoljno prihvata, bez utvrđenog datuma.

PREMIJERNO

IZ Jelisejske palate su dosad samo objavljivali kraća saopštenja sa glavnim sadržajima razgovora između dvojice lidera, a ovo je prvi put da delovi razgovora u video-formi stignu do reportaže na televiziji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)