SPREMALI SE ZA RAT SA RUSIJOM OD 2014. GODINE: Sve otkriveno na samitu NATO, Moskva je glavni neprijatelj

Novosti online

29. 06. 2022. u 21:13

NATO je počeo da se priprema za sukob sa Rusijom još 2014. godine, rekao je generalni sekretar zapadne alijanse Jens Stoltenberg na konferenciji za novinare u Madridu.

СПРЕМАЛИ СЕ ЗА РАТ СА РУСИЈОМ ОД 2014. ГОДИНЕ: Све откривено на самиту НАТО, Москва је главни непријатељ

Foto: Shutterstock/Ilustracija

- U stvari, mi smo se pripremali za konfrontaciju sa Rusijom od 2014. godine, i zato smo povećali naše vojno prisustvo na istoku bloka, i počeli da trošimo više novca na odbranu, a takođe smo povećali gotovost naših snaga - rekao je on.

Ranije danas lideri NATO-a odobrili su novi strateški koncept alijanse do 2030. godine, kojim je Rusija označena kao "direktna pretnja". Sa samita su poručili da Brisel želi da zadrži kanale komunikacije sa Moskvom kako bi smanjio rizike, ali da je više ne smatra svojim partnerom.

Moskva je više puta napomenula da je Severnoatlantska alijansa usmerena na konfrontaciju. Kako je naglasio sekretar za štampu predsednika Rusije Dmitrij Peskov, dalje širenje bloka neće doneti veću bezbednost Evropi.

Ministarstvo spoljnih poslova je istaklo da Moskva ostaje otvorena za dijalog sa NATO, ali na ravnopravnoj osnovi, dok Zapad mora da odustane od politike militarizacije kontinenta.

Rusija je 24. februara započela vojnu operaciju u Ukrajini. Predsednik Vladimir Putin rekao je da je njen cilj "zaštita ljudi koji su bili izloženi genocidu od strane režima u Kijevu osam godina".

Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane Rusije, 25. marta Oružane snage Ruske Federacije su izvršile glavne zadatke prve etape – značajno su smanjile borbeni potencijal Ukrajine.

Glavni cilj u ruskom vojnom resoru sada je oslobođenje Donbasa, saopštilo je Ministarstvo odbrane. Zajedno sa ruskom vojskom, u regionu deluju jedinice DNR i LNR.

BONUS GALERIJA: Rusko vazduhoplovstvo

BONUS VIDEO: DEJSTVO RAKETNOG SISTEMA "URAGAN" - Pogledajte snimke Ministarstva odbrane Rusije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (11)

KAKO JE UNIŠTEN NEMAČKI PONOS: Srbin prvi oborio avion u istoriji svetske ratne avijacije