RAT U UKRAJINI: Ruske snage presekle poslednji put iz Lisičanska; Razmenjeni ruski piloti za borce Azova (VIDEO)

Novosti onlajn

29. 06. 2022. u 07:25 >> 03:41

SPECIJALNA ruska vojna operacija u Ukrajini ušla je u 126. dan. Predstavnik Rusije u UN Dmitrij Poljanski na sednici SB UN saopštio je da će ruska operacija biti nastavljena sve dok se ne prekine granatiranje Donbasa i ne prestane da sa ukrajinske teritorije dolazi pretnja.

РАТ У УКРАЈИНИ: Руске снаге пресекле последњи пут из Лисичанска; Размењени руски пилоти за борце Азова  (ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP

Kadirov predstavio komandanta bataljona Vostok-Ahmat

Šef Čečenske Republike Ramzan Kadirov rekao je da je osoblju bataljona Vostok-Ahmat predstavljen komandant, to je Aslanbek Salijev, koji je ranije bio na poziciji komandanta puka saobraćajne policije saobraćajne policije Ministarstva. unutrašnjih poslova u regionu.

Kadirov je ranije najavio formiranje četiri vojna bataljona „Sever-Ahmat”, „Jug-Ahmat”, „Zapad-Ahmat” i „Vostok-Ahmat” sa impresivnim brojem ljudstva i isključivo čečena.

Foto: Jutjub/Daily Storm/ČGTRK "Groznый"

Granatirana Popasnaja

Ukrajinske trupe granatirale su Popasnaju u 00.10 i ispalile šest granata kalibra 152 mm, saopštila je kancelarija LNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju režima prekida vatre.

 

Iskanderima po Harkovskoj oblasti

Uzbuna i eksplozije u Harkovskoj oblasti. Ruske balističke rakete Iskander - M pogodile su ciljeve. Najmanje šest raketa je pogodilo mete.

 

Istraga ubistva deteta balističkom raketom

Ruski istražitelji istraživaće ukrajinski napad sa raketom „Točka-U“ na Novu Kahovku u Hersonskoj oblasti, usled kojeg je jedno dete poginulo, a nekoliko civila je povređeno, navodi Telegram kanal ruskog Istražnog komiteta.

U utorak je izvor u ruskim agencijama za sprovođenje zakona rekao za RIA Novosti da je Nova Kahovka u oblasti Herson bila izložena raketnoj vatri ukrajinskih trupa, četiri rakete Točka-U su pogodile grad, a jedno dete je poginulo.

 

Detalji razmene zarobljenika

Ruska i ukrajinska strana danas su obavile razmenu zarobljenika. Kućama je poslato po 144 vojnika i oficira koji su dopali zarobljeništva tokom rata. Među njima su ruski piloti ali i pripadnici puka Azov.

Foto: Russian Defense Ministry Press Service via AP, File/Vikipedija

 

Granatiran Donjeck

Ukrajinske trupe u 00.10 granatirale su Kujbiševski i Kirovski okrug Donjecka, ispalivši 15 granata „NATO“ kalibra 155 milimetara, saopštilo je predstavništvo DNR u ZSO.

 

Australijska pomoć u starom gvožđu

Oklopni automobil „Bushmaster“ koji je Australija predala Ukrajini uništen u Donbasu.

 

Gađali Gorlovku iz tenka

Ukrajinski vojnici su u 21.20 pucali na Gorlovku, ispalili pet hitaca iz tenka, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

Foto Tanjug/AP

Uklonili 40.000 mina

 U Donbasu su demineri Oružanih snaga RF i Ministarstva za vanredne situacije neutralisali preko 40,5 hiljada eksplozivnih naprava.

 

VSU ugnjezdila artiljeriju u vrtić

U vrtiću u Kramatorsku stacionirani su militanti nacističkih bataljona, artiljerija je raspoređena na prilazima zgradi

 

Otsečen Lisičansk

Grupacija ruskih trupa „O“ („Hrabri“) presekla je poslednji veliki put koji povezuje grupaciju ukrajinskih trupa u Lisičansku sa „kopnom“.

Foto:Jutjub printskrin/ukraїni Rossiя/Telegram printskrin/RVvoenkor

Raketiran Donjeck

Ukrajinske trupe u 19.30 ispalile su pet raketa iz BM-27 „Uragan“ u Petrovskom okrugu Donjecka, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

 

Granatirana Pantalejmonovka

Ukrajinske trupe u 20.50 ispalile su deset granata kalibra 152 mm na Pantelejmonovku u DNR, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

 

Raketirali selo u DNR

Ukrajinske trupe ispalile su 20 raketa Grad na selo Veseloje u DNR, saopštilo je republičko predstavništvo u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

Foto printskrin YouTube tvzvezda.ru

Vojska DNR eliminisala 38 pripadnika VSU

Narodna milicija Donjecke Narodne Republike saopštila je da su vojska DNR i Oružanih snaga RF u sredu zajednički likvidirala 38 ukrajinskih vojnika.

-Zajedničkim dejstvima vojnog osoblja Donjecke Narodne Republike i Oružanih snaga Ruske Federacije uništeno je sledeće neprijateljsko naoružanje i vojnu opremu: tri vozila, dva oklopna transportera i 38 pripadnika, saopštio je Telegram kanal Narodne milicije.

 

Granatiran Donjeck

Ukrajinske trupe u sredu u 19.50 po moskovskom vremenu ispalile su pet granata kalibra 155 mm na Donjeck, saopštilo je predstavništvo Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

Foto: EPA

Rezime Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine

Generalštab ukrajinskih oružanih sanga dao je kratak izveštaj o borbama na frontu duž cele rinije sukoba u Ukrajini. Više pročitajte OVDE

 

Granatirana naselja u DNR

Ukrajinske trupe granatirale su u sredu naselja Novobahmutovka i Pantelejmonovka u Donjeckoj Narodnoj Republici, ispalivši granate kalibra 122 i 152 milimetra, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

Situacija u pravcu Soledara sve nepovoljnija za VSU


*Jedinice Oružanih snaga Ukrajine nastavljaju sa pokušajima da obuzdaju ofanzivu savezničkih snaga predvođenih Vagnerovim PMC-om na liniji Pokrovskoe-Klinovoje.

*Uprkos žestokom otporu brojčano nadjačanih snaga Oružanih snaga Ukrajine i masovnom granatiranju iz pravca Bahmuta i Zajceva, Vagnerovci su uspeli da napreduju u stambenom naselju Klinovoje.

Foto Tanjug/AP

*Borbe se nastavljaju na području naselja Pokrovskoje, gde ukrajinska komanda takođe koncentriše dodatne snage kako bi sprečila Vagnerovo PMC da napreduje ka visovima na istočnoj periferiji Bahmuta.

*Oružane snage Ukrajine i dalje drže n.p. Kodema, Semigorie, Novoluganskoie, kao i teritorija Uglegorske TE.

 

Razmena zarobljenika

Donjecka Narodna Republika i Ukrajina izvršile su razmenu zarobljenika po formuli „144 na 144“, rekao je šef DNR Denis Pušilin.

 

Granatirane Pantelejmonovka i Mihajlovka

Ukrajinske trupe pucale su na naselja Pantelejmonovka i Mihajlovka u Donjeckoj Narodnoj Republici, ispalivši ukupno 10 granata kalibra 152 mm, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

Uništen 221 avion

Za sve vreme trajanja specijalne operacije, koju sprovode Oružane snage Rusije zajedno sa snagama LNR i DNR, ukrajinska strana je izgubila 221 avion, 134 helikoptera i 1.391 dron. Ovo je 29. juna na dnevnom brifingu saopštio zvanični predstavnik Ministarstva odbrane Rusije Igor Konašenkov.

Od početka specijalne operacije Ukrajina je izgubila i 351 sistem PVO, 3.853 tenka i drugih oklopnih vozila, 692 borbenih sistema VBR, 3.052 oruđa poljske artiljerije i minobacača i 3.907 jedinica specijalnih vojnih vozila.

Foto Tanjug/AP

 

Ruske snage pordrle u grad

Ruske snage se bore za Lisičansk. Oružane snage Ukrajine povlače ostatke poraženih jedinica na liniju Bahmut-Seversk. Jurišne jedinice savezničkih snaga ušle su u Lisičansk, oslobodile prigradsko selo Stekolni i kreću se dublje u grad sa zapada Oktjabrskom ulicom.

 

Oborena ukrajinska bespilotna letelica

U ruskoj Brjanskoj oblasti oborena je i uništena ukrajinska bespilotna letelica koja je tri puta pokušavala da izvede napad na selo Slučevsk u Pogarskom okrugu, saopštio je gubernator Brjanske oblasti Aleksandar Bogomaz. 

- Oružane snage Ukrajine ponovo pokušavaju da destabilizuju situaciju u pograničnim naseljenim mestima u Brjanskoj oblasti i da zastraše civile - rekao je gubernator. 

Kako je precizirao, na mestu gde je oboren dron nije pričinjena materijalna šteta i nema žrtava.

 

Sirija priznala DNR i LNr

Sirija je priznala nezavisnost i suverenitet Donjecke i Luganske Narodne Republike (DNR i LNR), saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova te zemlje.

Norveška odbila da propusti robu za ruske rudare: Kosačov optužio Oslo za kršenje ljudskih prava

Potpredsednik Saveta federacije Rusije Konstantin Kosačov izjavio je da Norveška krši ljudska prava i međunarodne sporazume, jer odbija da propusti robu za ruske rudare koji rade na Svalbardu. 

- Ministarstvo spoljnih poslova Norveške odbilo je zahtev preduzeća 'Arktikugolj' za dozvolu za prevoz robe u Barencburg. To su objasnili delovanjem antiruskih sankcija. Radi se o prehrambenim proizvodima za ruske rudare koji rade u tom mestu - napisao je Kosačov na Telegramu.

Bugarska opozicija oštro kritikovala proterivanje ruskih diplomata 

Odluka premijera Bugarske Kirila Petkova o proterivanju 70 ruskih diplomata naišla je na oštre kritike opozicije. Lider opozicione stranke „Preporod“ Kostadin Kostadinov izjavio je da je postupak Petkova „još jedna nacionalna izdaja“, prenosi Sputnjik.

Po njegovim rečima, premijer je „opsednut manijom za vlašću“ i nada se da će mu „njegovi američki gospodari dozvoliti da ponovo vodi zemlju“.

- Kiril Petkov nanosi tu štetu nepromišljeno. Masovno proterivanje diplomata određene zemlje, što je bez presedana u istoriji Bugarske, počevši od 1878. godine, i zatvaranja konzulata u obe zemlje zadaje snažan udarac međusobnim odnosima ovih zemalja. To je znak izuzetno pogoršanih odnosa i poslednja mera pred najekstremnijom merom – početkom rata - rekao je Kostadinov.

Zelenski se obratio na samitu NATO

Vladimir Zelenski pozvao je NATO da pruži Ukrajini garancije bezbednosti.

- Potrebne su nam garancije bezbednosti i vi morate naći Ukrajini mesto u zajedničkom bezbednostnom prostoru - rekao je Zelenski tokom obraćanja na samitu NATO-a u Madridu.

On je pozvao da se Ukrajini pruži vojna i finansijska pomoć.

- Ukrajini je potrebna savremena protivraketna i protivvazdušna odbrana, a vi imate te sisteme… Finansijska podrška za Ukrajinu nema ništa manji značaj od pomoći u oružju - dodao je Zelenski.

Zabrana za Ukrajinsku pravoslavnu crkvu

Na sednici regionalnog saveta poslanici su doneli odluku o zabrani Ukrajinske pravoslavne crkve na teritoriji Lavovske oblasti, navodi se na sajtu regionalnog saveta.

Prema rečima poslanika, delatnost UPC predstavlja direktnu pretnju postojanju Ukrajine.


Eksplozija u Odesi

Dejstvuje PVO.


 

Maročko: Ukrajinska vojska postavlja zabranjene pešadijske mine

Ukrajinska vojska, povlačeći se iz Lisičanska, postavljaju zabranjene pešadijske mine u njegovim predgrađima, rekao je Sputnjiku portparol Narodne milicije LNR Andrej Maročko.

Sančez poslao poruku Putinu

Španski premijer Pedro Sančes poručio je ruskom predsedniku Vladimiru Putinu da neće pobediti u ratu protiv Ukrajine.

- Šaljemo snažnu poruku Putinu: Nećeš pobediti - poručio je Sančes u govoru na samitu NATO u Madridu, kojem je domaćin, prenosi Rojters.

Putin otputovao na Kaspijski samit

Ruski predsednik Vladimir Putin doputovao je u Ašhabad na VI Kaspijski samit.

- Predsednici Azerbejdžana, Irana, Kazahstana, Rusije i Turkmenistana razmatraće aktuelna pitanja saradnje u području Kaspijskog mora u različitim oblastima, razgovaraće o realizaciji odluka donetih na prethodnim sastancima šefova država Kaspijske petorke - navodi se u saopštenju pres-službe Kremlja.

Rusi: U Nikolajevu uništena baza za obuku stranih plaćenika

U Harkovskoj oblasti ubijeno je oko 100 militanata nacističke formacije "Kraken", dok je u Nikolajevu uništena baza za obuku stranih plaćenika, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

- U području Pitomnika, Harkovska oblast, u udaru ruske artiljerije ubijeno je oko stotinu militanata nacističke formacije "Kraken" i oko deset jedinica borbene tehnike - navodi se u saopštenju.

Eksplozija u Harkovu

Eksplozija u Harkovu, raketa pogodila vojni objekat.

Zelenski traži od UN da Rusiju proglase "terorističkom državom"

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski zatražio je od Saveta bezbednosti UN da utvrdi pravnu definiciju pojma "teroristička država" i optužio je Rusiju za takvo ponašanje.

On je u svom video obraćanju u ponedeljak uveče obeležio ruski napad na tržni centar u Kremenčuku, u kojem je poginulo najmanje 18 ljudi, kao "jedan od najprkosnijih terorističkih napada u evropskoj istoriji", preneo je "Forbs".

Eksplozije u Nikolajevu

Snažne eksplozije odjeknule u Nikolajevu.

Uhapšen ukrajinski gradonačelnik Hersona

Ruski zvaničnici u ukrajinskoj oblasti Herson saopštili su da su njihove snage uhapsile gradonačelnika Hersona Igora Kolihajeva nakon što je odbio da poštuje naređenja Moskve, dok je lokalni zvaničnik Hersona naveo da je gradonačelnik otet, prenosi Rojters.

Ruska vojska u ofanzivi na celom frontu u Donbasu

Izveštaj Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine pokazuje da je ruska vojska u ofanzivi na celoj liniji fronta u Donbasu:

- Slavjanski pravac – ruska vojska napreduje sa ciljem izlaska na krajeve Bogorodično-Krasnopolje i ofanzive na Barvenkovo i Slavjansk;

- Lisičanski pravac – ruska vojska nastavlja ofanzivu u području Volčejarovka – Verhnekamenka;

- Bahmutski pravac – ruska vojska je u ofanzivi u području Medna Ruda – Klinovo. Utvrdila se u blizini autoputa E-40, pored Ugljedarske termoelektrane.

 
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)