MAKRON ODBIO ZAHTEV ZELENSKOG: Odbacio poziv da se Rusija označi kao država sponzor terorizma

Tanjug

28. 06. 2022. u 17:50

FRANCUSKI predsednik Emanuel Makron odbacio je danas pozive ukrajinskih lidera da se Rusija etiketira kao "državni sponzor terorizma", rekavši da Francuska ne odobrava korišćenje takvih metoda.

МАКРОН ОДБИО ЗАХТЕВ ЗЕЛЕНСКОГ: Одбацио позив да се Русија означи као држава спонзор тероризма

Foto: Tanjug/Ludovic Marin, Pool via AP

- Što se tiče naziva sponzora terorizma, želim da ovo bude jasno. Francuska ne odobrava korišćenje takvih metoda, jer smo uvek težili da pribegnemo sudskim putevima, poručio je Makron na konferenciji za novinare posle samita G7 u Nemačkoj, prenosi agencija TAS S.

Posle ruskog napada na tržni centar u ukrajinskom gradu Kremenčuku, u kojem je ubijeno najmanje 18 ljudi, predsednik Volodimir Zelenski je ocenio da je "ruska država postala najveća teroristička organizacija u svetu".

Na pitanje kada bi se sukob u Ukrajini mogao okončati, Makron je izrazio nadu da će se rat završiti do kraja godine.

- Niko ne može zasigurno reći da će neprijateljstva prestati u sledećih nekoliko sedmica ili meseci", naglasio je Makron.

On je dodao da će zemlje G7 nastaviti da uvode sankcije Rusiji i pružaju podršku Ukrajini, javio je TASS.

Zelenski je saopštio juče da je predložio Vašingtonu da Rusiju označi kao sponzora terorizma, što Stejt department inače radi kada sumnja da neka zemlja pruža podršku djelima međunarodnog terorizma. Vašington uvodi stroge jednostrane sankcije zemljama koje su na listi sponzora terorizma koju sastavlja Stejt department. 

BONUS VIDEO: ZELENSKI RAZGOVARAO SA HAŠKIM TUŽIOCEM: Rusi na meti tribunala

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

MIŠIĆ NA BREGALNICI: Kako je albanska pobuna penzionisala Žuću