ZAUSTAVITE OVAJ SUKOB PRE ZIME! Zelenski uputio apel i zahtev za više oružja i dodatne sankcije Moskvi

Goran Čvorović - Stalni dopisnik iz Pariza

28. 06. 2022. u 06:55

ZALEĐIVANjE cena nafte i razgovori o prekidu rata u Ukrajini, neke su od najvažnijih tema koje su bile na dnevnom redu juče, drugog dana trodnevnog samita sedam najrazvijenijih zemalja sveta na jugu Nemačke.

ЗАУСТАВИТЕ ОВАЈ СУКОБ ПРЕ ЗИМЕ! Зеленски упутио апел и захтев за више оружја и додатне санкције Москви

Foto Tanjug/AP

Liderima se video-vezom obratio i ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski koji je od njih zatražio da učine maksimum da bi rat prestao do zime. Istovremeno je zahtevao više oružja i dodatne sankcije protiv Moskve.

Nemački kancelar Olaf Šolc je obećao Zelenskom da će nastaviti da povećavaju pritisak na Putina. Iz dobro obaveštenih izvora ističe se da je u dvorcu Elmau načelno dogovoreno da franucski predsednik Makron razgovara sa ruskim šefom države Putinom o eventualnom "ispregovaranom rešenju s Ukrajinom". Zelenskom ne odgovara bilo kakvo rešenje bez Donbasa i Krima.

Učesnici sastanka su izrazili veliku zabrinutost zbog toga što će Rusija dostaviti nukelarne rakete Belorusiji. Istovremeno, Vašington je najavio da će Ukrajini isporučiti rakete zemlja-vazduh srednjeg i dugog dometa. G7 se angažovao da podrži Ukrajinu koliko god to bude bilo potrebno. Zahtevano je i hitno vraćanje Ukrajinaca koje su "Rusi odveli silom".

Nestašica hrane zauzela je važno mesto u razgovorima. Razmatrana je mogućnost da se "prilagode finansijske sankcije za određene transakcije", da bi osiguravajuća društva mogla da obezbede ruske izvozne konvoje žitarica. Traži se i da se odblokiraju ukrajinske luke. Raspravljalo se i o eventualnim novim sankcijama protiv Rusije.

- Oprezan sam. Spremni smo da donesemo odluku sa našim partnerima, ali želimo da budemo sigurni da će ono što odlučimo imati negativan efekat na Rusiju, a ne po nas same - poručio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.

Džo Bajden je najavio i da će SAD izdvojiti 600 milijardi dolara do 2027. za investicije u infrastrukturu u zemljama u razvoju.

 

DOKLE BUDE POTREBNO

LIDERI G7 su poručili da će nastaviti da pružaju finansijsku, humanitarnu, vojnu i diplomatsku podršku Ukrajini i da će biti uz tu zemlju koliko god bude potrebno. Obavezali su se i na obezbeđenje "sigurnih koridora" za ukrajinske državljane i za pojednostavljenje viznih i imigracionih procedura.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju