VLADA JAPANA UPOZORAVA: Ugasite svetla u cilju štednje struje

Tanjug

27. 06. 2022. u 08:26

JAPANSKA vlada pozvala je danas stanovnike Tokija i okoline da troše manje struje i upozorila da će snabdevanje električnom energijom biti otežano jer se zemlja suočava sa toplotnim talasom.

ВЛАДА ЈАПАНА УПОЗОРАВА: Угасите светла у циљу штедње струје

Foto: Tanjug

Ministarstvo ekonomije, trgovine i industrije očekuje da će potražnja za strujom danas biti vrlo velika, prenosi BBC.

Navedeno je da bi građani od 15 sati po tokijskom vremenu trebalo da isključe nepotrebna svetla na tri sata, ali da i dalje koriste klima-uređaje tokom visokih temperatura.

Japanski zvaničnici su nedeljama upozoravali na mogući nestanak struje zbog porasta temperature.

Iako dobavljači električne energije rade na povećanju isporuka, ministarstvo je saopštilo da je situacija nepredvidiva pošto temperatura raste.

Snabdevanje električnom energijom Japana je otežano od kada je zemljotres u severoistočnom delu zemlje u martu primorao neke nuklearne elektrane da obustave rad.

Zvaničnici su zatvorili i nekoliko zastarelih fabrika fosilnih goriva u pokušaju da smanje emisiju ugljen-dioksida.

Ti problemi, zajedno sa porastom potražnje za električnom energijom, doveli su do nestašice struje.

Ranije ovog meseca japanska vlada pozvala je domaćinstva i kompanije da uštede što više električne energije tokom letnje sezone od jula do septembra.

Tokom vikenda je japanski grad Isesaki, 85 kilometara severozapadno od Tokija, zabeležio najvišu temperaturu izmerenu u Japanu u junu.

Japanski javni servis NHK javio je da je juče 46 osoba u Tokiju prebačeno u bolnicu zbog sumnje na toplotni udar, a da postoji mogućnost da je 94-godišnji muškarac u blizini Tokija preminuo od toplotnog udara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

MEDIJI TVRDE: Netanjahu odgovorio Berbokovoj - Mi nismo nacisti, u Gazi nema gladi