RAT U UKRAJINI: Rusi raketirali vojnu fabriku u Kijevu; NATO pojačava snage za brzo delovanje (VIDEO)

Novosti onlajn

27. 06. 2022. u 07:25 >> 15:11

SPECIJALNA vojna operacija ruske vojske u Donbasu, ušla je u 124. dan. Severodonjeck je pod punom kontrolom Narodne milicije LNR, strani plaćenici beže iz tog grada u Lisičansk. Savezničke snage Rusije i LNR su preuzele kontrolu nad rudnikom i jednom od fabrika u Lisičansku. Ruske snage odbile novi napad na Zmijsko ostrvo.

РАТ У УКРАЈИНИ: Руси ракетирали војну фабрику у Кијеву; НАТО појачава снаге за брзо деловање (ВИДЕО)

Foto: Shutterstock/Ilustracija

Mizincev: Ukrajinske snage koriste pekare i mlekaru u vojne svrhe

General-pukovnik Mihail Mizincev, načelnik ruskog Centra za upravljanje nacionalnom odbranom, izjavio je danas da su ukrajinske snage koristile pekare u Slavjansku i Harkovu i mlekaru u Kramatorsku za raspoređivanje artiljerije i oklopnih vozila i višestrukih raketnih sistema (MLRS).

- Uprkos pretnji od izbijanja prehrambene krize, ukrajinske oružane formacije nastavljaju da koriste preduzeća prehrambene industrije u vojne svrhe, rekao je on, preneo je TASS.

U granatiranju Harkova pet žrtava, povređene 22 osobe

Najmanje pet osoba je poginulo, a 22 su povređene u današnjem ruskom granatiranju Harkova, grada na severoistoku Ukrajine, saopštio je guverner Harkovske oblasti Oleh Sinehubov.

Šolc: Promene u međunarodnim odnosima su dugoročne

Nemački kancelar Olaf Šolc poručio je danas sa samita Grupe sedam najbogatijih demokratija (G7) da neće biti povratka u vreme pre napada Rusije na Ukrajinu koji je doveo do dugoročnih promena u međunarodnim odnosima.

- Kada se situacija promeni, moramo i mi da se promenimo, ukazao je Šolc u izjavi jednoj nemačkoj televiziji na kraju drugog dana samita G7 koji se održava u Bavarskim Alpima, prenosi Rojters.

Simson: Moguć ozbiljan prekid u isporuci gasa iz Rusije

Evropska komesarka za energetiku Kadri Simson izjavila je danas da je vrlo verovatan ozbiljan prekid u isporuci gasa Evropskoj uniji iz Rusije.

Ona je pozvala članice evropskog bloka da ažuriraju planove za vanredne situacije kako bi se izborili sa šokovima u snabdevanju i pređu na druga goriva gde god je to moguće radi uštede gasa, preneo je Rojters.

U pripremi novi državni program naoružanja Rusije

Rusija će do kraja ove decenije preusmeriti program naoružanja na neobične sisteme - pre svega na oružje usmerene energije, kibernetičko i robotizovano.

Državni vrh je obavešten da je završen rad na pripremi polazišta za novi državni program naoružavanja i on će do sredine 2023. godine biti formulisan i podnesen na usvajanje.

Rusi raketirali vojnu fabriku u Kijevu

Ruske Vazdušno-kosmičke snage izvele su napad na pogone vojne fabrike „Artjom“ u Švečenkovskom okrugu u Kijevu gde se proizvodila municija za ukrajinske višecevne raketne bacače, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Rusi presreli dve rakete "Točka U"

Ruska vojska je presrela dve rakete „točka U“ u području Kahovke u Hersonskoj oblasti i raketu ispaljenu iz višecevnog raketnog bacača u području Zmijskog ostrva

Ruska avijacija je tokom kontrabaterijske borbe uništila tri ukrajinska voda višecevnih raketnih bacača „grad“, vod haubica M-777 kalibra 155 milimetara, dva artiljerijska voda gaubica „giacint“ kalibra 152 milimetra, kao i dva voda samohodnih artiljerijskih sistema 2S1 „gvozdika“, koji su gađali Donjeck i druge gradove DNR.

Ruska artiljerija uništila je odred za blokiranje ukrajinske nacističke formacije „Desni sektor“, zabranjene u Rusiji, koji je trebalo da zaustavi bataljon ukrajinske 72. mehanizovane brigade koji je bežao sa svojih položaja u području naseljenog mesta Volčejarovka kod Lisičanska.

NATO pojačava snage za brzo delovanje

NATO će povećati veličinu snaga za brzo reagovanje sa 40.000 na više od 300.000 ljudi.

Ovo je izjavio generalni sekretar Alijanse Stoltenberg tokom samita u Madridu, prenosi Rojters.

Na sastanku u Španiji lideri NATO-a će odobriti novi strateški koncept. Prema Stoltenbergu, Rusiju će nazvati pretnjom kolektivnoj bezbednosti.

Rusi objavili snimak uništavanja neprijateljskih položaja

Rusko Ministarstvo odbrane prikazalo je snimak uništavanja neprijateljskih položaja tokom specijalne operacije.

Odeljenje je navelo da je ukrajinska strana poslala odred nacista iz Desnog sektora (ukrajinsko udruženje radikalnih nacionalističkih organizacija, priznatih kao ekstremističkih i zabranjenih u Rusiji) u rejon sela Volčejarovka kako bi sprečili borce Oružanih snaga Ukrajine da napuste svoje položaje. Ruska artiljerija uništila je radikale.

230 kamiona čeka da napuste Kalinjingradsku oblast

Na rusko-litvanskoj granici 230 kamiona čeka da napuste Kalinjingradsku oblast, saopštila je pres-služba carine regiona.

Ranije su ruski hakeri "Killnet" saopštili da su napali sajtove litvanske vlade zbog toga što su vlasti blokirale tranzit sankcionisane robe preko Litvanije do Kalinjingrada.

Zelenski: Nije vreme za pregovoe

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski saopštio je liderima zemalja G7 da „trenutno nije vreme za pregovore“, prenela je agencija „Frans pres“, pozivajući se na Jelisejsku palatu

- Predsednik Zelenski je svima dao vrlo jasan odgovor – da sada nije vreme za pregovore. Ukrajina će ući u pregovore kada bude mogla da ih vodi sa jake pozicije - prenela je agencija.

Foto: Profimedia

 

Nastavlja se ofanziva u području Lisičanska

Narodna milicija LNR saopštila je da, uz podršku Oružanih snaga Rusije, nastavlja uspešnu ofanzivu u području Lisičanska.

- Protivnik je pretrpeo velike gubitke u ljudstvu i oklopnoj tehnici. Zaplenjeno je trofejno oružje - navodi se u saopštenju.

Dejstvo "Akacija" i haubica Msta-B 

Ministarstvo odbrane Ruske Federacije prikazalo je snimak borbenog rada samohodnih topova „Akacija“ i haubica Msta-B kalibra 152 mm.

Artiljerijske posade uništile su kolonu vojne tehnike Oružanih snaga Ukrajine i ljudstvo neprijatelja. Koordinate za udar prenete su pomoću drona.

Blumberg: Rusija nije isplatila spoljni dug prvi put za sto godina


U Rusiji je u ponedeljak uveče došlo do neizmirenja (defolta) državnog duga – prvi put od 1918. godine, piše agencija Blumberg.

Povod za ovakve medijske navode je rok za isplatu kupona u vrednosti od 100 miliona dolara koji je istekao 27. juna.

Međutim, Blumberg piše da je „defolt“ „uglavnom simboličan“ i da nema velik značaj za Rusiju.

Litvanci se usaglasili sa Evropskom komisijom

Rukovodstvo Litvanije usaglasilo je danas u konsultacijama sa Evropskom komisijom (EK) osnovne principe i smernice za tranzit ruske robe za enklavu Kalinjingrad.

Kjastutis Budris, savetnik za nacionalnu bezbednost predsednika Litvanije, izjavio je posle sastanka u predsedničkoj palati da su konsultacije održane u svetlu ažuriranja preporuka EK o primeni sankcija, prenosi Interfaks.

„Grad“ u akciji

Ministarstvo odbrane Ruske Federacije objavilo snimke borbenih dejstava višecevnog bacača raketa „Grad“.

Posada sistema „Grad“ udara po položajima Oružanih snaga Ukrajine.

Ukrajinske trupe granatirale Dolomitno

Ukrajinske trupe granatirale su u 3.10 ujutro Dolomitno u Donjeckoj Narodnoj Republici, ispalivši četiri granate kalibra 152 milimetra, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

Takođe se navodi da je Dolomitno gađano i u 6.05 i da je na njega ispaljeno 20 granata kalibra 152mm.

Ukrajinske snage u 7.55 su gađale i Petrovski okrug Donjecka na koji je ispanjeno pet granata kalibra 122mm, dodaje se u saopštenju.

 

Bilans žrtava za jučerašnji dan

Tokom proteklog dana poginula su dva civila, a devet je ranjeno u granatiranju teritorije Donjecke Narodne Republike od strane ukrajinskih trupa, saopštio je štab teritorijalne odbrane DNR, preneo je Sputnjik. 

Turska ponovila: Nećemo odstupati od svog stava

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan sastaće se sutra sa liderima Švedske i Finske, uoči NATO samita u Madridu, najavio je portparol turskog predsednika Ibrahim Kalin.

Finska i Švedska su podnele zahtev za članstvo u NATO kao odgovor na napad Rusije na Ukrajinu, podseća Rojters, ali njihove kandidature su suočene sa protivljenjem Ankare zbog, kako se navodi, podrške kurdskim militantima i embarga na oružje uvedenog Turskoj.

Kosačov: Evropska komisija neće bojkotovati G20 ako ruski predsednik bude učestvovao

Bojkot učešća ruskog lidera Vladimira Putina u G20 naštetio bi NATO-u i EU, koji bi bili nadmašeni antiruskim sankcijama, izjavio je potpredsednik Saveta Federacije Konstantin Kosačov.

- Evropska komisija neće bojkotovati G20 ako ruski predsednik bude učestvovao na sastanku u novembru - rekla je Ursula fon der Lajen. Objašnjenje je da bi "bojkot mogao da naškodi aktivnostima G20" - napisao je političar na svom Telegram kanalu.

Kanada razmestila dva ratna broda u Baltiku i severnom Atlantiku

Kanada je rasporedila još dva ratna broda u Baltičkom moru i u severnom Atlantiku, koji su se pridružili paru fregata koje se već nalaze u tom području, u pokušaju da se ojača istočno krilo NATO-a u jeku rata u Ukrajini.

- Kanadski brodovi Kingston i Samersajd biće na četvoromesečnom zadatku u okviru mera odvraćanja u centralnoj i istočnoj Evropi pokrenutih 2014. godine nakon što je Moskva anektirala Krim - navedeno je u nedelju u saopštenju kanadske mornarice, prenosi londonski Gardijan.

Japan proširuje sankcije Rusiji

Japanska vlada proširiće individualne i sankcije koje se tiču izvoza iz Rusije, izjavio je premijer Fumio Kišida na samitu G7 u Nemačkoj, izvestio je japanski javni servis NHK.

Kako se navodi u izveštaju NHK, Japan namerava da zamrzne imovinu 70 ruskih fizičkih i pravnih lica zbog situacije u Ukrajini i da uvede dodatne sankcije vezane za izvoz za još 90 ruskih organizacija za koje zvanični Tokio smatra da imaju veze sa odbrambenom industrijom, prenosi agencija TAS S.

Specijalne snage vojske DNR uništavaju položaje Oružanih snaga Ukrajine kod sela Njujork (Novgorodskoje)

Velika Britanija pomaže Ukrajinu sa 10 miliona funti za popravku železnice

Vlada Velike Britanije doprineće Ukrajini sa 10 miliona funti (12,3 miliona dolara) za popravku njene železničke infrastrukture, kako bi se obezbedio izvoz žitarica iz zemlje, saopšteno je iz kabineta britanskog premijera Borisa Džonsona.

Kako se navodi u saopštenju, Ujedinjeno Kraljevstvo i njeni saveznici spremni su da spreče Rusiju da utiče na globalne cene hrane, prenosi agencija TAS S.

Plen "Ahmata" i Milicije DNR

Skladište sa naoružanjem koje se stiglo sa zapada, municijom, mitraljezom - ulov je boraca čečenskog "Ahmata" i Narodne milicije LNR.

RIA novosti: Čovek ubijen zbog prelaska granice sa Krimom

Ruski istražitelji u Mariupolju su pronašli telo muškarca kojeg je navodno ubila ukrajinska vojska zbog pečata u pasošu o prelasku granice sa Krimom 2018. godine.

Dopisnik RIA Novosti posetio je mesto gde je telo pronađeno.

Zelenski traži pomoć

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio je da je Ukrajini potrebna moćna i efikasna protivraketna odbrana.

Zelenski je u video obraćanju, nakon što je Rusija juče izvela raketne udare na niz lokacija u Ukrajini, rekao da su neki od projektila oboreni, ali da je Kijevu potrebna moćna protivvazdušna odbrana, prenosi Interfaks Ukrajina.

BONUS VIDEO:

MANEVRI BALTIČKE FLOTE: Pogledajte vežbe posada na 60 brodova

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)