LITVANCI NE POPUŠTAJU, KALINJINGRAD U BLOKADI: Oglasio se predsednik, neće dozvoliti uspostavljanje koridora

Novosti online

26. 06. 2022. u 08:17

LITVANIJA neće dozvoliti da kroz njenu teritoriju prolaze "koridori" za tranzit ruskog tereta, kako ne bi prekršila sankcije, saopštio je predsednik te zemlje Gitanas Nauseda, prenosi RIA Novosti.

ЛИТВАНЦИ НЕ ПОПУШТАЈУ, КАЛИЊИНГРАД У БЛОКАДИ: Огласио се председник, неће дозволити успостављање коридора

Foto: Shutterstock

Komentarišući situaciju sa tranzitom tereta do Kalinjingrada, predsednik baltičke države je podsetio da takav mehanizam postoji od 2004. godine, kada je Litvanija ušla u Evropsku uniju, a regulisan je sporazumom između Rusije i EU.

Međutim, dodao je političar, sada su stupile na snagu sankcije na određenu robu, što je postavilo pitanje kako da se ograničenja primene.

- Jasno je da Litvanija mora i da će poštovati sankcije EU. Litvanija mora da kontroliše protok robe koja prolazi kroz njenu teritoriju - napisao je Nauseda na Fejsbuku.

On se usprotivio obezbeđivanju bilo kakvih koridora kroz teritoriju Litvanije i istakao je da je spreman da na ovaj stav skrene pažnju rukovodstva EU. Nauseda je takođe zahtevao da vlada počne hitne konsultacije sa Evropskom komisijom.

Litvanske železnice su prošle nedelje obavestile Kalinjingradske železnice da će od 18. juna biti obustavljen tranzit robe koja je pod sankcijama EU. Kasnije je šef evropske diplomatije Žozep Borel rekao da akcije Vilnjusa ne predstavljaju blokadu i ukazao na potrebu revizije smernica za primenu ograničenja.

Guverner Kalinjingradske oblasti Anton Alihanov naglasio je da će roba od sada biti dostavljana morskim putem. Tranzit naftnih derivata se nastavlja, nije ograničen do 10. avgusta.

Portparol predsednika Dmitrij Peskov nazvao je odluku litvanskih vlasti nezakonitom i bez presedana i upozorio da će uslediti odgovor.

Rusija je 24. februara započela vojnu operaciju u Ukrajini. Predsednik Vladimir Putin rekao je da je njen cilj "zaštita ljudi koji su bili izloženi genocidu od strane režima u Kijevu osam godina".

Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane Rusije, 25. marta Oružane snage Ruske Federacije su izvršile glavne zadatke prve etape – značajno su smanjile borbeni potencijal Ukrajine.

Glavni cilj u ruskom vojnom resoru sada je oslobođenje Donbasa, saopštilo je Ministarstvo odbrane. Zajedno sa ruskom vojskom, u regionu deluju jedinice DNR i LNR.

BONUS GALERIJA: Čečenski specijalci na defileu u Groznom

BONUS VIDEO: DEJSTVO BORBENE AVIJACIJE - SU-25 uništavaju sakrivene ukrajinske položaje

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (23)

OSUĐENA NA 50 GODINA ZBOG BIZARNOG ZLOČINA: Ubila trudnicu, pa joj ukrala bebu iz stomaka (VIDEO)