SI ĐINPING STIŽE U HONGKONG: Kineski predsednik na godišnjici povratka bivše britanske kolonije

Tanjug

25. 06. 2022. u 08:50

KINESKI predsednik Si Đinping posetiće Hongkong povodom obeležavanja 25. godišnjice od povratka ove bivše britanske kolonije Kini, prenosi Rojters.

СИ ЂИНПИНГ СТИЖЕ У ХОНГКОНГ: Кинески председник на годишњици повратка бивше британске колоније

Foto: Li Gang/Xinhua via AP, File/AP Photo/Andy Wong, File

Biće to njegova prva poseta izvan kontinentalne Kine od januara 2020. godine, nakon izbijanja pandemije kovid-19, a Si će biti prisutan i na ceremoniji inauguracije nove vlade Hongkonga, izvestila je kineska državna novinska agencija Sinhua.

Novi izvršni direktor Specijalnog administrativnog regiona Hongkonga, biće Džon Li, bivši policajac koji je kao šef bezbednosti Hongkonga nadgledao uvođenje novog zakona o bezbednosti tokom masovnih protesta 2019.

On je izabran za novog lidera Hongkonga na izborima 8. maja, na kojem nije imao rivala, navodi Rojters.

Kineski predsednik je takođe prisustvovao polaganju zakletve Keri Lam 2017. godine, kada je poslednji put bio u Hongkongu da proslavi godišnjicu primopredaje.

Neizvesnost oko toga da li će Si posetiti bivšu britansku koloniju porasla je poslednjih nedelja kako se u gradu povećao broj infekcija kovid-19, a među poslednjim slučajevima su i dva visoka zvaničnika, navodi Rojters.

Hongkong je predan Kini 1. jula 1997. godine, nakon 156 godina britanske kolonijalne vladavine.

BONUS GALERIJA: Kineske oružane snage

BONUS VIDEO: POGLEDAJTE KAKO SE LANSIRA "ISKANDER" - Snimci ruskog Ministarstva odbrane

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

MEDIJI TVRDE: Netanjahu odgovorio Berbokovoj - Mi nismo nacisti, u Gazi nema gladi