MIGRANTSKI JURIŠ NA MELILJU: Haos na granici Španije i Maroka, povređene desetine graničara (VIDEO)

Tanjug

25. 06. 2022. u 08:25

VLASTI u Maroku saopštile su danas da je 18 migranata poginulo, a više desetina je povređeno, u nasilnom dvočasovnom okršaju sa graničnim službenicima, kada je njih oko 2.000 pohrlilo ka visokoj ogradi koja obezbeđuje špansku severnoafričku enklavu Melilju.

МИГРАНТСКИ ЈУРИШ НА МЕЛИЉУ: Хаос на граници Шпаније и Марока, повређене десетине граничара (ВИДЕО)

Foto: Jutjub/RTVE Noticias

Na desetine migranata i graničara su povređene, dok je više od 100 migranata uspelo da pređe iz Maroka u Melilju, rekli su španski i marokanski zvaničnici, preneo je Rojters.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Maroka saopštilo je da je u incidentu koji je počeo u petak u 6:40 časova, 76 migranata povređeno, od kojih 13 teško, kao i 140 pripadnika marokanskih snaga bezbednosti, od kojih petorica teško u pokušaju da zaustave prodor migranata.

Španske vlasti su saopštile da je u prekograničnom upadu povređeno 57 migranata i 49 španskih policajaca.

Oko 8:40 časova više od 500 migranata počelo je da ulazi u Melilju, skačući preko krova graničnog prelaza nakon što su presekli ogradu, navodi se u saopštenju tamošnjeg predstavničkog tela španske vlade.

Većina je bila prisiljena da se vrati, ali je oko 130 muškaraca uspelo da stigne do enklave i "obrađeni" su u njenom prihvatnom centru za imigrante, dodaje se u saopštenju.

Španski premijer Pedro Sančez odao je počast policajcima sa obe strane granice zbog borbe protiv dobro organizovanog, nasilnog napada za koji je sugerisao da su ga organizovale kriminalne grupe za trgovinu ljudima.

Afrički migranti već godinama pokušavaju da dođu do Evrope, tako što prelaze šest metara visoku ogradu oko Seute i Melilje, španskih enklava na severnoj obali Maroka, a oni koji uspeju da pređu ogradu smeštaju se u privremeni centar za migrante.

BONUS GALERIJA: Čečenski specijalci na defileu u Groznom

BONUS VIDEO: MANEVRI BALTIČKE FLOTE - Pogledajte vežbe posada na 60 brodova

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili