RAT U UKRAJINI: Razbijena ukrajinska odbrana kod Lisičanka, pregaženo Zolotoje i Gorsko; Eliminisani diverzanti (VIDEO)

Novosti onlajn

24. 06. 2022. u 07:38 >> 22:35

SPECIJALNA vojna operacija ruske vojske u Donbasu, ušla je u 121. dan. Žestoke borbe se vode za Lisičansk, oslobođeni su Zolotoje i Gorski.

РАТ У УКРАЈИНИ: Разбијена украјинска одбрана код Лисичанка, прегажено Золотоје и Горско; Елиминисани диверзанти (ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP

Vazdušna uzbuna u celoj Ukrajini

Na teritoriji cele Ukrajine oglasile su se sirene za vazdušnu opasnost.

Ukrajinci ubili dete u Donjecku

Dete (2009) koje je ranjeno u granatiranju Petrovskog okruga u Donjecku od strane ukrajinskih trupa preminulo je u bolnici, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

Ranije je štab odbrane Donjecke Narodne Republike saopštio da je tokom granatiranja Petrovskog okruga ubijen civil, a jedno dete je ranjeno.

Foto: Printskrin/Twitter/ Vasilisa

Tenkovima po Donjecku

Ukrajinski vojnici ispalili su osam hitaca iz tenka u Kujbiševskom okrugu u Donjecku, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre (ZCCC).

 

Razbijena ukrajinska odbrana

Južna grupa snaga, kojom komanduje glavnokomandujući Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije Sergej Surovikin, porazila je opkoljene ukrajinske grupacije u „Gorskom kotlu“, oslobođena su naselja Gorskoje i Zolotoje, rekao je u petak portparol MO RF general-potpukovnik Igor Konašenkov.

 

Memorandum ATO u Donbasu

Šef Krima Sergej Aksjonov pokazao je memorandumu učesnika „rusko-ukrajinskog rata“ 2019. godine, zaplenjen u jednom od odeljenja socijalne zaštite Hersonske oblasti, kao i foto-album učesnika tzv.  ATO (antiterorističke operacije) u Donbasu, koji su raspoređeni u vlastima južne Ukrajine.

-Ovo je memorandum učesnika „rusko-ukrajinskog rata“ 2018–2019. Šta treba da se uradi, regrutacija tokom mobilizacije, ugovori i tako dalje. Za koga su ove knjige objavljene? Za one koji su išli da napali DNR, LNR i Krim, 100 odsto, rekao je Aksenov u video snimku objavljenom na svom Telegram kanalu.

Pokazao je i foto-album iz 2016. godine u kojem su navedeni učesnici takozvane ATO Ukrajine na teritoriji Donbasa.

 

Uništena diverzantska grupa naoružana američkim oružjem

Komandant šestog odvojenog motorizovanog odreda Narodne milicije LNR, heroj LNR Vladimir Polupoltinih, demonstrirao je novinarima američki mitraljez ukrajinske diverzantske grupe, likvidirane u blizini sela Zolote u Donbasu.

Foto Tanjug/AP

Maroderi opljačkali poresku službu

Glavna zgrada poreske službe u Hersonu je opljačkana nakon što su je bivši zaposleni napustili, pljačkaši su opljačkali unutrašnjost i izneli opremu, rečeno je RIA Novostima u Poreskoj službi za Hersonsku oblast.

 

RŽD privremeno obustavio utovar tereta za Poljsku

Ruske železnice su privremeno obustavile utovar dela tereta u tranzitu preko Belorusije za Poljsku, saopštila je kompanija.

-Nema govora o potpunom prekidu saobraćaja u komunikaciji sa Poljskom, kaže se i u saopštenju.

Ruske železnice su početkom juna najavile ograničenja za otpremu preko nekih graničnih prelaza i na železničkim stanicama zbog neblagovremenog prihvatanja vozova od strane tamošnjih primalaca.

 

Ukrajinska artiljerija zadaje brige britanskom plaćeniku

Britanski plaćenik Ejden Eslin žali se da ukrajinska artiljerija pogađa Donjeck i istražni zatvor u kojem se nalazi. Rekao je da bi od ukrajinske artiljerije mogao da umre brže nego od izvršenja smrtne presude suda.

Foto Tanjug/AP

 

Granatirano selo u DNR

Ukrajinske trupe granatirale su selo Signalnoje u Donjeckoj Narodnoj Republici, ispalivši šest granata kalibra 122 mm, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

 

Ispalili 130 granata na civile

Ukrajinske trupe su od početka dana ispalile više od 130 granata u rejonima osam naselja DNR – predstavništva u SKCC.

 

Kasetnom municijom iz američkih haubica

Ukrajinska vojska iz američkih haubica M777 granatira grad Popasnaja u LNR, a puca kasetnom municijom zabranjenom u nizu zemalja, rekao je komandant vojne jedinice Narodne milicije DNR koja kontroliše grad i okolinu, potpukovnik sa pozivnim znakom „Soči“.

-Neprijatelj ne zaustavlja uništavanje grada Popasne. Večeras su lansirani, vidite izdaleka, to su takozvane „tri sedmorke“. One su kao kasetne mine, rekao je Soči novinarima.

Foto: Tanjug/AP Photo/Efrem Lukatsky

Formira se lokalna samouprava


U oslobođenim Gorskom i Zolotoju u LNR se utvrđuju organi samouprave, pripremaju isporuke humanitarne pomoći, izjavio je u petak zvanični predstavnik Narodne milicije LNR Ivan Filiponenko.

-Ako je reč o novooslobođenim oblastima, tamo se sada uspostavlja red i zakon, određuju se organi samouprave i već se priprema isporuka humanitarne pomoći za siromašne stanovnike gradova Gorskoje i Zolote, rekao je Filiponenko. za Rusija 24.

Jedinice NM LNR sa prve linije, prema njegovim rečima, podelile su sa ljudima „sve što su mogle“: pruža se pomoć civilnom stanovništvu, u skorije vreme biće raspoređeni koridori za dopremanje humanitarne pomoći.

 

U toku čišćenje Zolotova i Gorskog

Mesta Zoloto i Gorski u potpunosti su pod kontrolom snaga Luganske Narodne republike, dok se oko Lisičanska trenutno sprovodi opkoljavanje, izjavio je predstavnik Narodne milicije LNR Ivan Filiponjenko.

Kako je rekao, u Zolotom i Gorskom se trenutno sprovodi čišćenje od ostataka ukrajinskih ekstremista.

Po pitanju Lisičanska, Filiponjenko je rekao da su putevi snabdevanja vojske otežani jer se granatiraju od strane ruske vojske.

U kotlu je bilo oko 2.000 pripadnika VSU, odnosno 4 bataljona sa 1.800 ljudi, 80 najamnika i 120 pripadnika nacističke organizacije desni sektor.

 

Ovo su pripadnici VSU koji su se predali u Gorskom (VIDEO)

Na telegram kanalu ruske državne medijske kuće Ria novosti objavljen je snimak dela ukrajinskih vojnika koji su položili oružje u Gorskom.

 

EU daje plate ukrajincima

Evropska unija je donela odluku da izdvoji devet milijardi evra finansijske pomoći za Ukrajinu, saopštio je premijer Poljske Mateuš Moravecki nakon samita EU u Briselu.

Po njegovim rečima, u Ukrajini „nemaju čime da plate medicinske sestre, učitelje, policajce, graničare“.
„Ali ti ljudi moraju od nečega da žive. Stoga smo odobrili devet milijardi evra pomoći Ukrajini“, precizirao je Moravecki.

 

Granatiran Donjeck

Ukrajinske trupe granatirale su Kujbiševski okrug Donjecka, ispalivši pet mina kalibra 120 milimetara, saopštilo je predstavništvo Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre

Foto Tanjug/AP

Tekst potpisa

Ukrajinski padobranci beže

Ukrajinski vojnici masovno dezertiraju, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Kako su naveli, kod mesta Aleksandropolj na teritoriji DNR više od 30 ukrajinskih vojnika iz 25. vazdušno-desantne brigade napustilo je svoje položaje.

 

Kadirov poručio - oslobođena još dva mesta u LNR

Šef Čečenije Ramzan Kadirov je saopštio da je oslobođeno i naseljeno mesto Gorsko u LNR.

-Još jedna važna vest! Borbe u LNR se vode munjevitom brzinom i nepredvidivo, situacija se menja bukvalno iz časa u čas. Dragi brat Zamid Čalajev javlja da je oslobođeno naseljeno mesto Gorsko“, napisao je Kadirov na Telegramu.

U poslednjih 5 dana oslobođeno je ukupno 10 naselja.

Foto: Jutjub/Daily Storm/ČGTRK "Groznый"

IAEA: Ugroženo zdravlje osoblja u nuklearki Zaporožje

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) sve je više zabrinuta za zdravstveno stanje ukrajinskog osoblja u nuklearnoj elektrani Zaporožje u Ukrajini, koja se nalazi pod kontrolom ruskih snaga, navedeno je u današnjem saopštenju te organizacije.

 

Zelenski:Ukrajina nije jastuk između Zapada i Rusije

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je, povodom davanja Ukrajini status kandidata za članstvo u EU, da će Ukrajina u budućnosti postati članica EU i da je to sada fiksirano na zvaničnom nivou.

Zelenski je u video poruci sticanje statusa kandidata za EU nazvao "tačkom bez povratka“, saopštila je njegova pres služba.

- Danas je priznato: Ukrajina nije most, nije jastuk između Zapada i Rusije, nije tampon između Evrope i Azije, nije sfera uticaja, nije ''siva'' zona, nije tranzitna teritorija. Nije granica između orka i vilenjaka. Ukrajina je budući ravnopravni partner za najmanje 27 zemalja EU, rekao je Zelenski, prenosi Interfaks Ukrajina.

Moskva prekida saradnju sa udruženjem Finska-Rusija

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije odlučilo je da prekine saradnju sa finskom nevladinom organizacijom "Finska-Rusija" zbog, kako je navedeno, "njenog otvorenog antiruskog stava", nakon što je Moskva pokrenula vojni napad na Ukrajinu.

Primetili smo otvoreni antiruski stav koji je zauzela finska nevladina organizacija ''Finska-Rusija'' nakon početka specijalne vojne operacije za zaštitu DNR i LNR, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova, prenosi TASS.

Džonson G7 i NATO-u: Nije vreme za loš mir u Ukrajini

Premijer Velike Britanije Boris Džonson ocenio je da G7 i NATO ne treba da podstiču Ukrajinu da postigne kako je naveo, "loš" mir sa Rusijom, koji bi podrazumevao odricanje od delova svoje teritorije.

- Mislim da bi to bila katastrofa. To bi bio okidač za dalju Putinovu eskalaciju kad god poželi, rekao je Džonson.

Dodao je da je moguće da su se neke od najvećih zapadnih sila "umorile" od Ukrajine.

Lavrov: Rusija predala UN Putinove predloge o prehrambenoj krizi

Moskva je stavila na papir sve predloge predsednika Rusije Vladimira Putina za rešavanje prehrambene krize i podnela ih UN, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

U intervjuu državnoj televiziji Belorusije Lavrov je rekao da zabrinjava sporo reagovanje na naizgled hitno pitanje.

Ukrajinske izbeglice u Ruandu

Britanski premijer Boris Džonson nije isključio mogućnost da ukrajinske izbeglice koje na nelegalan način uđu u zemlju budu proterane u Ruandi, piše "Gardijan".

Zelenski planira da smeni Bakanova?

Portal "Politiko" piše da ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski planira da smeni šefa Službe bezbednosti Ukrajine Ivana Bakanova jer je nezadovoljan njegovim radom.

Pozivajući se na četiri ukrajinska službenika i jednog zapadnog diplomatu, portal navodi da se Službom bezbednosti rukovodi praktično iz kabineta Zelenskog.

Nezadovoljstvo, kako se navodi, datira od početka specijalne operacije ruske vojske.

Granatirani Stahanov i Brjanka

Ukrajinske snage gađale su u toku noći gradove Stahanov i Brjanka, kao i selo Teplično. Ispaljene su tri rakete "Točka-U". Kako je izjavio potpukovnik Narodne milicije LNR Andrej Maročko, raketa oborena iznad Tepličnog bila je usmerena na zgradu u kojoj je administracija lidera LNR Leonida Pasečnika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

MEDIJI TVRDE: Netanjahu odgovorio Berbokovoj - Mi nismo nacisti, u Gazi nema gladi