RUSIJA OPTUŽILA NEKE ČLANICE G20 "Tražimo od naših kolega da ne politizuju ovu zdravstvenu platformu"

Tanjug

20. 06. 2022. u 17:18

RUSIJA je danas optužila neke članice Grupe 20 najrazvijenijih ekonomija sveta za politizaciju sastanka o globalnom zdravlju.

РУСИЈА ОПТУЖИЛА НЕКЕ ЧЛАНИЦЕ Г20 Тражимо од наших колега да не политизују ову здравствену платформу

Foto Tanjug/AP

Sukob u Ukrajini zasenio je sastanke G20 ove godine, a Indonezija, koja trenutno predsedava G20, bori se da zadrži grupu ujedinjenom i odupire se pritiscima zapadnih članica da isključe Rusiju, navodi agencija Rojters.

- Tražimo od naših kolega da ne politizuju zdravstvenu platformu G20 i da ostanu u okviru svog mandata i razgovaraju o zdravstvenoj zaštiti - rekao je zvaničnik ruskog ministarstva zdravlja Oleg Salagaj, na sastanku ministara zdravlja G20 u indonežanskom gradu Džogukarta.

Predstavnici Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Australije i Kanade pozvali su Rusiju da prekine agresiju.

Foto Tanjug/AP

Zamenica sekretara američkog Ministarstva zdravlja, Andrea Palm, rekla je da je "rat u Ukrajini direktno u suprotnosti sa ciljevima zdravstvene zaštite G20 i njihovim ciljem promovisanja globalnog zdravlja".

- Daleko od promovisanja globalnog zdravlja, Rusija je poremetila zdravstvene usluge, uništila zdravstvene ustanove i nastavila da napada zgrade u kojima se kriju nevini civili, uključujući decu - poručila je Palm.

Na današnjem sastanku, Rusija nije bila u skladu sa većinom članica zbog svog opreza u vezi sa fondom vrednim više milijardi dolara, koji su zemlje G20 privremeno pristale da osnuju radi jačanja prevencije pandemije.

- Stvaranje takozvanog finansijskog posredničkog fonda nosi određene rizike - poručio je Salagaj.

Rekao je da je neophodno da se obezbedi održivo finansiranje Svetske zdravstvene organizacije (SZO) za stvaranje kapaciteta u okviru nje za borbu protiv pandemija.

BONUS VIDEO:

DEJSTVO BORBENE AVIJACIJE: SU-25 uništavaju sakrivene ukrajinske položaje

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

IZRAEL SE OGLASIO NAKON NAPADA NA IRAN: Poslali jasnu poruku Teheranu - pojavio se novi snimak (FOTO/VIDEO)