VAŠINGTON ŽELI DA PRODUŽI RAT Ruski ambasador u SAD: Isporuka sistema HIMARS Ukrajini izuzetno zabrinjavajuća

Tanjug

15. 06. 2022. u 09:09

RUSKI ambasador u SAD Anatolij Antonov ocenio je danas da se na izjavu zvaničnika Pentagona Kolin Kala o mogućnosti da se Kijevu povećaju isporuke višecevnih bacača raketa "Himars" može gledati kao na nameru Vašingtona da krene u pravcu dalje eskalacije situacije.

ВАШИНГТОН ЖЕЛИ ДА ПРОДУЖИ РАТ Руски амбасадор у САД: Испорука система ХИМАРС Украјини изузетно забрињавајућа

Foto: Profimedia

Antonov je rekao da su takve izjave Kala izuzetno zabrinjavajuće, prenosi TASS. On smatra da takve izjave samo potvrđuju da Amerikanci ne nameravaju da dođe do mirnog rešenja situacije.

Pentagon je ranije saopštio da će SAD obezbediti Ukrajini četiri artiljerijska raketna sistema visoke pokretljivosti.

Ministri odbrane zemalja članica NATO-a i drugih zemalja razgovaraće danas u Briselu o važnosti jačanja partnerstava, ali i o isporuci oružja Ukrajini koja traži značajno povećanje kako bi zadržala ruske trupe na istoku zemlje, saopštili su zvaničnici Rojtersu.

Današnji sastanak na marginama Severnoatlantskog saveta u formatu ministara odbrane (NAC) vodiće američki ministar odbrane Lojd Ostin po treći put, kada će se grupa od skoro 50 zemalja sastati kako bi razgovarala i koordinirala pomoć Ukrajini.

Američki zvaničnici takođe očekuju saopštenja o dodatnom naoružanju ukrajinskih snaga u narednim danima, a Sjedinjene Države su od ruske invazije 24. februara izdvojile oko 4,6 milijardi dolara pomoći Ukrajini, uključujući artiljerijske sisteme poput haubica i raketnog sistema visoke pokretljivosti (HIMARS).

Bajdenova administracija je saopštila ranije da je od Kijeva dobila uveravanja da to oružje većeg dometa neće biti korišćeno za napad na rusku teritoriju, strahujući da bi to moglo da dovode do eskalacije sukoba, navodi Rojters.

BONUS VIDEO: POSLEDICE GRANATIRANjA U POPASNAJI: Ruševine, olupine, pustoš

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije