OBRT U PARIZU, MAKRON IPAK PRETEKAO MELANŠONA: Razlika 0,09 odsto!

G. Čvorović - Od stalnog dopisnika: PARIZ

13. 06. 2022. u 00:43 >> 01:44

Koalicija francuskog predsednika Emanuela Makrona "Zajedno!" u prvom krugu parlamentarnih izbora dobila je 25,71 odsto glasova, levičarska "Nova narodna ekološka i socijalna unija" (Nupes) Žan-Lik Melanšona – 25,61 odsto, pokazuju podaci francuskog Ministarstva unutrašnjih poslova nakon obrade 100 odsto glasova.

ОБРТ У ПАРИЗУ, МАКРОН ИПАК ПРЕТЕКАО МЕЛАНШОНА: Разлика 0,09 одсто!

Foto AP

Stranka Emanuela Makrona je, ipak, izbila na čelo rezultata parlamentarnih izbora u Francuskoj, iako je u prvi mah, čitavo veče, saopštavano da je pobednik - Žan Lik Melanšon!

Lider NUPES je čak tim povodom prethodno dao i izjavu u kojoj se ističe da je ovo prvi put da predsednička većina nije pobedila. Ipak, kako je brojanje odmicalo, ispostavilo se da rezultat ide naruku predsedniku. Makronova koalicija osvojila je, tako, prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova, 25,75 odsto, a ona koju predvodi Melanšon, 25,66 odsto. Razlika u zemlji sa 67 miliona stanovnika tako iznosi 21.442 glasa, odnosno 0,09 odsto!

To, međutim, osim simbolike, ne znači mnogo, jer tek predstoji drugi krug sledeće sedmice. Još ranije predviđeno je da bi koalicija „Zajedno”, u kojoj se nalazi i Makronova stranka „Renesansa”, mogla da računa na 255 do 295 poslaničkih mesta, a levičarski NUPES od 150 do 190, zahvaljujući naknadnim koalicijama. Za apsolutnu većinu potrebno je 289 poslanika.

Na trećem mestu je stranka Marin le Pen sa 18,68 odsto, što joj daje nadu da bi mogla da osvoji od 20 do 45 mesta u skupštini.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NAPETOST RASTE NA BLISKOM ISTOKU: Ostin razgovarao sa Galantom pre izveštaja o eksplozijama u Iranu