IZRAEL MODERNIZUJE SVOJE F-35, KAKO ĆE TEHERAN DA ODGOVORI: Povećava dolet nevidljivih aviona da bi mogli da napadnu Iran

P. Z. S. /telegram rybar

09. 06. 2022. u 16:05

IZRAELSKA novinska agencija Jerusalem Post izveštava o modifikaciji prikrivenog lovca-bombardera F-35, koji mu omogućava da leti na iransku teritoriju bez dopunjavanja goriva.

ИЗРАЕЛ МОДЕРНИЗУЈЕ СВОЈЕ Ф-35, КАКО ЋЕ ТЕХЕРАН ДА ОДГОВОРИ: Повећава долет невидљивих авиона да би могли да нападну Иран

Foto: EPA


Velika udaljenost između Izraela i Irana bila je jedan od glavnih problema sa mogućnošću upotrebe ovog tipa lovaca za gađanje ciljeva na teritoriji Islamske Republike.

Zahvaljujući poboljšanju F-35I Adir, izraelsko vazduhoplovstvo može da nosi i bombu težine do jedne tone. Praktično testiranje leta obavljeno je tokom prošlih vežbi u Sredozemnom moru.


Šta ovo znači?

Primetan porast broja izvedenih vežbi, provokacije u zoni izraelsko-libanske granice, svrsishodno testiranje udara na Liban i Iran jasan su znak pripreme izraelskog rukovodstva za mogući rat.

Za Izraelce nije važno da li se pregovori o nuklearnom programu Teherana završavaju potpisivanjem sporazuma ili ne: u svakom slučaju, Tel Aviv će planirati udare i uvežbavati udare protiv nuklearne industrije neprijateljske države.
Izraelski premijer Naftali Benet je još jednom rekao da je Izrael na ivici katastrofe zbog nezapamćene pretnje po postojanje države.


Šta kažu u Iranu o ovome?


Iranski kanal @zadolmosafer se slaže da se sadašnje akcije Izraela potpuno razlikuju od uobičajene demonstracije sile, odnosno spremnosti za početak neprijateljstava.
Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei nazvao je Izraelce „neposrednom katastrofom i kugom za islamski svet, protiv koje se svi muslimani moraju boriti zajedno“.
Dan ranije, brigadni general Kijumars Hajdari, komandant kopnenih snaga iranske vojske, zapretio je da će uništiti Tel Aviv i Haifu po naređenju vrhovnog vođe u slučaju bilo kakvog znaka pretnje od Izraela.
Situacija u regionu se zahuktava. Pored pokretanja antivladinih demonstracija, Iran je video niz bizarnih smrtnih slučajeva usko povezanih sa razvojem njegovog nuklearnog programa.
Izraelska vlada poziva svetsku zajednicu da obrati pažnju na skoru pojavu oružja za masovno uništenje među Irancima.
Međutim, Izrael i Iran gotovo svakodnevno prete i okrivljuju jedni druge za sve nevolje. Sada se situacija razlikuje od prethodnih izjava po tome što obe strane nastavljaju da dižu ulog sa očekivanjem da će neko od njih napustiti igru.

RUSIJA TESTIRALA S-500! Pogledajte snimak - PVO sistem oborio balističku raketu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a