UKRAJINI PLANIRA ZARADU OD 1,5 MILIJARDA EVRA: Izvoziće struju u EU

Tanjug

08. 06. 2022. u 21:34

UKRAJINA se nada da će do kraja godine zaraditi 1,5 milijardi evra od izvoza električne energije u Evropsku uniju, ali i više od toga u budućnosti kada dobije pravo na izvoz svoje energiju, izjavila je danas savetnica u ukrajinskom ministarstvu energetike.

УКРАЈИНИ ПЛАНИРА ЗАРАДУ ОД 1,5 МИЛИЈАРДА ЕВРА: Извозиће струју у ЕУ

Foto Tanjug/AP

Električna mreža ove bivše sovjetske republike 2014. godine je, nakon ruske aneksije Krima, počela da planira odvojanje od ruskog i beloruskog sistema elektro-distribucije.

U februaru, kada je Rusija izvršila invaziju, Ukrajina je testirala autonomiju svog sistema nakon čega se ukrajinska mreža potpuno isključila, čak 2,5 godine ranije nego što je planirano, prenosi Rojters.

Zvanični Kijev je u martu podneo zahtev da se što pre pridruži evropskom energetskom sistemu ENTSO-E i juče je dobijena zvanična dozvola da izvoz ukrajinske struje u Evropu, saopšteno je danas iz Ukrenergo.

-Svi potrebni vodovi Ukrajine spremni su za izvoz struje u Rumuniju, Mađarsku, Slovačku i Poljsku, rekla je Lana Zerkal, savetnica ministra energetike u intervjuu za Suspilne.

BONUS VIDEO - POGLEDAJTE RUSKE TENKOVE U AKCIJI: Snimci DNR prikazuju napade na položaje ukrajinske vojske

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VUČIĆ RASTURIO LAŽI LAŽNE DRŽAVE U NJUJORKU: Istina o Kosovu i Metohiji odzvanjala salom - Priština stvara nepodnošljive uslove za život Srba