NUKLEARNO ORUŽJE U FINSKOJ? NATO odbija da da garancije da ga neće biti

P. Z. S. / ria.ru

07. 06. 2022. u 15:40

NATO ne daje Rusiji garancije o nerazmeštanju nuklearnog oružja u Švedskoj i Finskoj, rekla je Kamil Grand, pomoćnik generalnog sekretara alijanse u intervjuu za švajcarski televizijski kanal RTS.

НУКЛЕАРНО ОРУЖЈЕ У ФИНСКОЈ? НАТО одбија да да гаранције да га неће бити

Foto: EPA

-Svaka zemlja ima slobodu u nuklearnoj oblasti da prihvati ili ne prihvati oružje. Ne govorimo o postavljanju ograničenja, rekao je on.

Prema rečima zvaničnika, NATO ne očekuje „nasilnu reakciju“ Moskve na proširenje bloka u Skandinaviji.

-Sami Rusi su primetili da to nije neophodno (vojne mere. – Prim. prim.). Ne mislim da bi to bilo opravdano, podelio je svoje mišljenje Gran.

On je takođe izrazio nadu da će nesuglasice između Turske, Finske i Švedske po pitanju članstva dve severnoevropske države u NATO biti rešene.

-Važno je uzeti u obzir zahteve Ankare i sesti za pregovarački sto. <...> U odnosu na Helsinki, Turci postavljaju više političkih zahteva, rezimirao je pomoćnik generalnog sekretara.

Švedska i Finska razgovarale su o mogućnosti pridruživanja Severnoatlantskoj alijansi u pozadini ruske specijalne operacije u Ukrajini, ali je Turska blokirala proces razmatranja aplikacije. Predsednik Republike Redžep Tajip Erdogan rekao je da je na to stavio veto zbog stava Stokholma i Helsinkija u vezi sa zabranjenom Radničkom partijom Kurdistana (PKK) u Turskoj. Prema rečima finskog ministra inostranih poslova Peke Haavista, rešavanje razlika može potrajati nekoliko nedelja.

BONUS VIDEO - PREDAJA PRIPADNIKA "AZOVA": Ukrajinski vojnici napuštaju "Azovstalj"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024