U ITALIJI 14 ZARAŽENIH: Leto donosi problem lakšeg prenošenja majmunskih boginja

M. Ostojić

01. 06. 2022. u 23:05

U ITALIJI je do danas zabeleženo 14 slučajeva majmunskih boginja, najviše u Lombardiji i stiglo je ozbiljno upozorenje da će se virus širiti dosta brzo a s obzirom na letnje festivale i velika okupljanja jer nije uzročnik virusa samo putovanje u strane zemlje koliko je bliski kontakt i seksualni odnos.

У ИТАЛИЈИ 14 ЗАРАЖЕНИХ: Лето доноси проблем лакшег преношења мајмунских богиња

Foto: Shutterstock

Do sada je, kako je potvrdila Svetska zdravstvena organizacija, u svetu zabeleženo 557 slučajeva, virus je raširen u 25 zemalja, epicentar je u Evropi sa 321 slučajem, dakle veći nego u zapadnoj i centralnoj Africi koja predstavlja endemski prostor.

Najpogođenija zemlje su Velika Britanija sa 179, Španija sa 120, Portugal 96 zaraženih. Svetska zdravstvena organizacija izdala je uputstvo o načinu i brzini širenja virusa, najkritičnija su okupljanja i bliski kontakt. Do sada nisu zabeleženi smrtni slučajevi.

Važne poruke su SZO su da se simptomi ne ignorišu, da je obavezno lečenje i kućna izolacija 21 dan kao i lečenje u bolnici ako je potrebno, važno je izbegavati kontakt sa decom, osobama obolelim od drugih bolesti i posebno sa trudnicama.

Dakle, potrebna je maksimalna pažnja, ali ne i panika. Neće biti potrebne oštre mere kakve smo imali za Kovid-19 jer se virus ne širi na isti način.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna