"NEMA RAZMENE ZAROBLJENIH STRANIH PLAĆENIKA" Evo šta je poručilo rukovodstvo Donjecke Republike

Tanjug

01. 06. 2022. u 12:23

STRANI plaćenici koji su učestvovali u ratnim dejstvima u Donbasu na strani ukrajinskih trupa ne podležu razmeni, izjavila je danas predsednica Komiteta za krivično i administrativno zakonodavstvo Narodnog veća samoproglašene Donjecke Narodne Republike Elena Šiškina.

НЕМА РАЗМЕНЕ ЗАРОБЉЕНИХ СТРАНИХ ПЛАЋЕНИКА Ево шта је поручило руководство Доњецке Републике

Foto Tanjug/AP

Kako je saopšteno na zvaničnom kanalu vlasti DNR na Telegramu, Šiškina je poručila da, između ostalog, "Britanci Šon Piner i Endru Hil, kao ni Marokanac Saudun Brahim ne podležu razmeni".

Ranije je Generalno tužilaštvo DNR, koje je završilo istragu o krivičnom predmetu protiv grupe stranih plaćenika iz Velike Britanije i Maroka, saopštilo da bi mogli da se suoče sa smrtnom kaznom.

Britanci Šon Piner i Ejden Aslin predali su se u Mariupolju sredinom aprila.

Portparol ruskog Ministarstva odbrane general-major Igor Konašenkov rekao je da "plaćenici koji su stigli u Ukrajinu nisu borci, te da je najbolja stvar koja ih čeka dugotrajni zatvor".

Napomenuo je da strani plaćenici nemaju status boraca po međunarodnom humanitarnom pravu.

"Dokazana krivica za britanske i marokanske plaćenike"

Podsetimo, državljani Velike Britanije i Maroka koji su se borili na strani ukrajinskih nacista i koji su zarobljeni, mogu biti pogubljeni u Donjecku, s obzirom na ratno vreme, izjavio predstavnik Generalnog tužilaštva DNR Viktor Gavrilov, prenosi ruski portal Polit Navigator.

- Generalno tužilaštvo DNR završilo je istragu u krivičnom predmetu protiv grupe stranih plaćenika iz Velike Britanije i Maroka osumnjičenih da su počinili krivična dela Krivičnog zakonika DNR. Kao rezultat dobijenih detaljnih svedočenja, krivični predmet protiv plaćenika koji su učestvovali u pripremi i vođenju neprijateljstava protiv DNR je u potpunosti formiran. Materijali su prosleđeni jednom od republičkih sudova na razmatranje, zbog čega se na optužene može primeniti smrtna kazna, uzimajući u obzir ratno vreme - rekao je Gavrilov za RIA Novosti.

BONUS VIDEO:

ZAROBLjENI NA GRANICI: Na stotine kamiona zaglavljeno u gužvi na granici Gruzije i Jermenije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju