OČEKUJE SE PREKID ISPORUKA: Danska odbila da plati ruski gas u rubljama

Novosti online

30. 05. 2022. u 18:09

DANSKA energetska kompanija „Orsted“ saopštila je da neće preći na plaćanje ruskog gasa u rubljama, te stoga nije isključila prekid isporuka iz Rusije.

ОЧЕКУЈЕ СЕ ПРЕКИД ИСПОРУКА: Данска одбила да плати руски гас у рубљама

Foto: Arhiva

- 'Gasprom eksport' i dalje zahteva od kompanije 'Orsted' da plaća isporuke gasa u rubljama. Prema ugovoru nemamo nikakve pravne obaveze da to uradimo i više puta smo saopštili 'Gaspromu' da to nećemo učiniti. Rok za plaćanje je 31. maj i 'Orsted' će nastaviti da plaća u evrima. Stoga postoji rizik da će 'Gasprom eksport' prekinuti isporuke gasa 'Orstedu' - navodi se u saopštenju kompanije.

Kako se ističe, prekid isporuka gasa predstavljao bi "kršenje ugovora". Istovremeno se navodi da će Danska kupovati gas na evropskom tržištu.

- Pošto ne postoji gasovod koji vodi direktno iz Rusije u Dansku, Rusija neće moći direktno da prekine isporuke gasa Danskoj i prema tome Danska će i dalje moći da dobija gas. Međutim, to znači da će gas za Dansku u većoj meri morati da se kupuje na evropskom tržištu. Očekujemo da će postojati takva mogućnost - saopštila je danska kompanija.

Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je 31. marta ukaz prema kome neprijateljske zemlje ubuduće gas treba da plaćaju u rubljama. Ruski lider je naložio kompaniji „Gasprom“ da prebaci ugovore u rublje. On je poručio da će Rusija nastaviti da isporučuje gas u skladu sa ugovorenim količinama i cenama.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije