TAJMS: Rusija pobeđuje u borbi za kontrolu svetskog žita

M.Đorđević

29. 05. 2022. u 12:56

NAJVAŽNIJA pobeda Rusije od početka specijalne operacije u Ukrajini bilo je povećanje obima ruskog izvoza pšenice i rast njenih cena, piše britanski list Tajms.

ТАЈМС: Русија побеђује у борби за контролу светског жита

Foto Tanjug

Britanski list piše da je od kraja februara ukrajinski izvoz pšenice primetno smanjen zbog usložnjavanja procesa izvoza žitarica. Prema njegovim rečima, više od 20 miliona tona ukrajinske pšenice truli u silosima i trgovačkim brodovima širom zemlje. Ovo ima ozbiljan uticaj na ekonomiju zemlje, s obzirom da prehrambeni i poljoprivredni sektor čini 10% ukrajinskog BDP -a.

Kijev je, podseća se u članku, peti najveći izvoznik pšenice, a cena žita od početka godine je već porasla za 60%, približavajući se rekordnom nivou. Istovremeno, Rusija – glavni svetski izvoznik pšenice – popunjava prazninu prodajom ne samo više robe, već i po višoj ceni, ističe autor.

Prema rečima Nabila Msedija, izvršnog direktora kompanije za istraživanje poljoprivrednog tržišta AgFlov, pre operacije izvoz ukrajinske pšenice i kukuruza je rastao, dok je ruski izvoz opadao. Ipak, u aprilu je izvoz pšenice iz Ukrajine opao za 32 odsto u odnosu na april 2021. godine, dok je izvoz iz Rusije, naprotiv, povećan za 18 odsto. Kompanija procenjuje da je ruski prihod od poreza na izvoz pšenice ove sezone iznosio 1,9 milijardi dolara.

- Gubitak ukrajinskog izvoza se skoro u potpunosti poklapa sa rastom ruskog izvoza. Stoga se ovo može prilično precizno protumačiti kao guranje trgovinskog konkurenta u drugi plan, rekao je Mseddi.

Prema Tajmsu, Rusija i Ukrajina imaju mnogo zajedničkih izvoznih partnera, uglavnom u severnoj Africi i na Bliskom istoku. Suočeni sa mogućnošću nestašice hrane, mnogi od njih se obraćaju Rusiji da nadoknade nestašicu. 

Rusija je ranije više puta naglašavala da je zaoštravanje globalne prehrambene krize koja se razvija kao posledica uvođenja sankcija. Istovremeno, prema prognozama, u Rusiji se očekuje dobra žetva žitarica .

BONUS VIDEO: ZAJEDNIČKA PATROLA RUSA I KINEZA: Avioni iznad Japanskog i Istočnokineskog mora

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KAKVA KLOPKA: Ovako je policija nadmudrila huligane i pohapsila aktere velike tuče navijača pred večiti derbi (FOTO/VIDEO)