ZELENSKI RATUJE NA DVA FRONTA: Predsednik Ukrajine priznaje "probleme" u Donbasu, a bivšeg šefa države progoni

Branko Vlahović - stalni dopisnik iz Moskve

28. 05. 2022. u 21:21

PREDSEDNIK Ukrajine Vladimir Zelenski vodi paralelno dve bitke. Na istočnom frontu njegove jedinice su u sve težoj situaciji. Na drugom frontu, političkom, on svoje protivnike pokušava da eliminiše terajući ih u zatvor ili ih poziva na saslušanja u Službu državne bezbednosti.

ЗЕЛЕНСКИ РАТУЈЕ НА ДВА ФРОНТА: Председник Украјине признаје проблеме у Донбасу, а бившег шефа државе прогони

Foto AP

Bivšem predsedniku Petru Porošenku je zabranjen izlaz iz zemlje i nije mu dozvoljeno da putuje na međunarodni forum u Poljsku. Sasvim je moguće da ga vlasti zatvore jer je zarađivao trgujući sa "separatistima i državnim neprijateljima".

Zelenski priznaje da je situacija u Donbasu "jako teška" jer je Rusija koncentrisala tamo maksimum svojih rezervi. Posle pada grada Limana, ukrajinska vojska je u opasnosti da bude opkoljena u više gradova. Pre svega se to odnosi na strateško važne Slavjansk i Kramatorsk.

Zbog toga i mnogi zapadni eksperti govore da je ukrajinska bitka za Donbas izgubljena, ističe Aleksej Leonkov, jedan od urednika časopisa "Arsenal otadžbine". On objašnjava da se zauzimanjem strateških važnih mesta i gradova zatvaraju "mali kotlovi" jer opkoljene ukrajinske jedinice više ne mogu da dobijaju pojačanja, oružje i municiju. Leonkov tvrdi da Ukrajina ima veliki broj mobilizovanih vojnika, ali su oni nedovoljno obučeni i nisu motivisani.

- U Marijupolju je bilo oko 20.000 ukrajinskih vojnika, pa nisu uspeli da odbrane grad već su kapitulirali. Toliku koncentraciju vojnika i oficirskog sastava sada ukrajinska vojska ne može da napravi u Zaporožju, Dnjepropetrovsku i Krivom Rogu - kaže Aleksej Leonkov.

On prognozira da će jedan od glavnih udara ukrajinske vojske u narednim mesecima biti u pravcu Hersona. Taj pravac je Ukrajincima važan jer bi im povratak Hersona bio i psihološki značajan da podignu uzdrmani moral u vojsci.

Na ratištima u Ukrajini će se narednih meseci sigurno rapidno povećati broj žrtava ne samo vojnika nego i civila, jer će uskoro ukrajinska vojska dobiti iz Amerike višecevne reaktivne bacače znatno većeg dometa od onih koje ima, od preko 70 kilometara.

Bivši komandant ukrajinske brigade mornaričke pešadije u Marijupolju pukovnik Vladimir Baranjuk ispričao je da su bili u bezizlaznoj situaciji jer su imali velike gubitke:

- Već u aprilu je bilo jako teško zbog velikog broja poginulih i ranjenih.

Načelnik štaba te brigade, pukovnik Kormjankov je kazao da su vojnici nacionalističkog bataljona Azov napuštali svoje pozicije i odbrana je slabila, pa je zato mornarička pešadija imala velike gubitke.

Interesantno je da je Baranjuk pre predaje bio nagrađen Ordenom heroja Ukrajine, da bi ga zatim u Azovu nazivali izdajnikom. Samo nekoliko nedelja kasnije svi vojnici i starešine koji su bili u čeličani "Azovstalj" su se predali.

U Donjeckoj i Luganskoj narodnoj republici tvrde da je zbog haosa u ukrajinskim jedinicama preko 80 odsto stranih plaćenika otišlo svojim kućama. Onih desetak zarobljenih plaćenika iz Velike Biritanije i po jedan iz Maroka i Hrvatske biće suđeni i njima prete visoke zatvorske kazne.

Što se tiče rata među ukrajinskim političarima, on se rasplamsava. Posle početka ruske ratne operacije u Ukrajini, tamošnji najviši rukovodioci su privremeno zakopali ratne sekire, ali to nije dugo trajalo.

Sada je tim Vladimira Zelenskog odlučio da se definitivno obračuna sa ratnim profiterom, bivšim predsednikom Petrom Porošenkom, koji je ujedno i lider parlamentarne opozicione partije.

Porošenko je pokušao da u petak ode u Poljsku, ali ga nisu pustili ukrajinski graničari. To je potvrdila njegova saradnica Irina Geraščenko, koja je kazala da je Porošenku bez objašnjenja bio zabranjen izlazak iz zemlje u njegovom privatnom "rendž roveru".

"Novosti" su nedavno pisale da je zatvoreni parlamentarac i biznismen Viktor Medvedčuk ispričao istražnim organima da je 2014. i 2015. Porošenko trgovao i kupovao ugalj iz "okupiranog dela Donbasa". Taj ugalj je "separatistima plaćan kešom", dakle gotovinom.

Zbog toga je Služba bezbednosti Ukrajine pozvala na saslušanje bivšeg ministra policije Arsena Avakova i bivšeg premijera Arsenija Jacenjuka, kao i bivšeg sekretara Saveta bezbednosti i odbrane Aleksandra Turčinova. Oni bi trebalo da razjasne jesu li znali da Porošenko kupuje ugalj iz okupiranih teritorija Donbasa, što se smatralo nacionalnom izdajom. Na saslušanje je pozvan i Maksim Timčenko, generalni direktor najveće ukrajinske energetske korporacije DTEK, čiji je vlasnik najbogatiji ukrajinski biznismen Rinat Ahmetov. On je bio vlasnik i "Azovstalja" i Metalurškog kombinata Ilič u Marijupolju.

Opozicioni političar i biznismen Viktor Medvedčuk je uhapšen u aprilu i u zatvoru je priznao da je pomagao Porošenku da kupuje ugalj od kompanija sa druge strane fronta.

Ukrajinski analitičari smatraju da je predsednik Zelenski odlučio da se u ovoj situaciji obračuna sa svojim glavnim političkim konkurentima jer je svestan da će oni protiv njega da koriste njegove poraze u istočnom delu Ukrajine i gubitak teritorija.

ISPROBANI NOVI SISTEMI

U UKRAJINI je ruska vojska isprobavala novo oružje. Pozicije ukrajinske vojske gađane su najnovijim sistemom TOS-2 "tosočka" (na slici). Novo oružje je korišćeno na frontu u Harkovskoj oblasti. Pre toga korišćen je sistem TOS-1A "solncepek" i TOS--1 "buratino", koji raketom može da izazove jak požar.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije