SIMFEROPOLJSKA I KRIMSKA EPARHIJA UKRAJINSKE PRAVOSLAVNE CRKVE: Ostajemo pod omoforom NJegove Svetosti Patrijarha moskovskog i cele Rusije

Tanjug

28. 05. 2022. u 20:24

SIMFEROPOLjSKA i krimska eparhija Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC) odbila je da na Saboru glasa za nezavisnost od Ruske pravoslavne crkve.

СИМФЕРОПОЉСКА И КРИМСКА ЕПАРХИЈА УКРАЈИНСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ: Остајемо под омофором Његове Светости Патријарха московског и целе Русије

Foto: Profimedia

- Simferopoljska i krimska eparhija ostaje pod omoforom Njegove Svetosti Patrijarha moskovskog i cele Rusije - saopštila je danas pres-služba te eparhije, prenosi Interfaks.

U saopštenju se ističe da je delegacija Simferopoljske i krimske eparhije jednoglasno glasala protiv usvajanja odluke Sabora i predloženih izmena i dopuna povelje UPC, prema kojima ona postaje nezavisna.

Dodaje se da je mitropolit simferopoljski i krimski Lazar skrenuo pažnju članovima Sabora da je trenutni kanonski status UPC kao samoupravnog dela Ruske pravoslavne crkve optimalan.

Sabor UPC, koji je održan dan ranije u Kijevu, izrazio je neslaganje sa stavom patrijarha Kirila u vezi sa ratnim dejstvima u Ukrajini i usvojio izmene i dopune povelje UPC, koje znače njenu potpunu nezavisnost.

Kasnije se ispostavilo da ove promene neće uticati na sve eparhije UPC, a posebno neće imati značaja za Donjecku eparhiju.

 

BONUS VIDEO:

VOJSKA DNR U "AZOVSTALjU": Pogledajte izbliza ruševine čeličane i tajne podzemne prostorije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

RUSIJA HITNO ODREAGOVALA: Najnovija situacija vezana za Olimpijske igre Pariz 2024 izazvala reakciju Kremlja